UPDATE Senatul a adoptat Legea carantinării și izolării. Au fost și senatori care au votat împotrivă, în urma dezbaterilor din plen
Senatul României, ca for decizional, a adoptat joi seara Legea carantinării și izolării, după ample dezbateri în plenul de ședință.
După ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, Legea va fi integrată în Hotărârea Guvernului privind prelungirea Stării de Alertă cu 30 de zile, a anunțat premierul Ludovic Orban
Au existat și senatori care au votat împotriva legii, resepectiv Arcan Emilia (PSD), Corlatean Titus (PSD), Les Gabriel (PSD), Moga Nicolae (PSD), Călin Popescu Tariceanu (ALDE), Emanoil Savin (PSD), Eugen Teodorovici (PSD) și Adrian Țuțuianu (Pro Romania)
S-au abținut: Ion Hadârcă (fost ALDE, în prezent neafiliat), Lungu Vasile (PMP), Teodor Melescanu (PPU)
Comisia juridică a Senatului a modificat legea – față de proiectul inițial transmis de Guvern – în proporţie de 90%, a anunțat președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.
„Am reparat în Comisia juridică acele nedreptăţi, oferind în acelaşi timp autorităţilor pârghiile pentru a fi eficiente împotriva epidemiei. Am eliminat acea posibilitate ca statul să confişte bunuri, sub motiv de pandemie”, a menționat Cazanciuc.
Conform precizărilor lui Cazanciuc, Comisia Juridică a clarificat noţiunile privind simptomatologia unor boli, dar și alte aspecte care țin de prevederile izolării/carantinării părinților de copii minori.
„Riscurile legate de carantină, statul nu poate impune oricând şi oricum carantina unei persoane. O persoană nu poate fi izolată în spital, doar pentru simple suspiciuni. Tratamentul se administrează întotdeauna cu acordul pacientului. În cazul unei infectării a părinţilor unor minori, statul nu poate lua copilul în îngrijire fără acordul părinţilor”, a mai precizat Cazanciuc.
Cum a decurs dezbaterea din Senat
Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic (cunoscut la Legea izolării și carantinării) a fost susţinut joi, în plenul Senatului, de către reprezentanţii grupurilor PNL, USR, UDMR, dar și de PSD, care au apreciat viitoarea lege ca fiind utilă pentru sănătatea românilor.
Senatorul USR George Dircă a subliniat de la microfon pericolul pandemiei cu noul coronavirus şi că acest proiect, „a cărui dezbatere intens s-a întins pe parcursul a aproape şapte zile” este o lege foarte importantă pentru aceste momente dificile în care ne aflăm.
UDMR a susţinut raportul adoptat de Comisia juridică a Senatului, a anunţat senatorul Uniunii, Csaszar Karoly Zsolt, care a remarcat la rândul său dezbaterea maraton pe marginea acestui proiect. „Reiterăm poziţia UDMR: Credem că este necesară aplicarea diferenţiată a măsurilor de prevenire şi combatere a răspândirii epidemiei pe localităţi, zone şi judeţe, care ar fi un puternic mesaj de încurajare şi. totodată, de descurajare pentru populaţia acestor localităţi. Ar fi singura măsură care mai poate reda încrederea în autoritatea şifonată a instituţiilor statului legat de gestionarea pandemiei de COVID-19″, a adăugat senatorul UDMR.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a apreciat că raportul rezultat după dezbaterile maraton reprezintă „un succes colectiv, un compromis realizat între reprezentanţii partidului de guvernământ şi PSD şi, totodată, un instrument de care Guvernul are nevoie ca să oprească procesul de contaminare care se extinde”.
„Proiectul a fost excesiv politizat, în dezbaterea căruia am regăsit foarte multe atacuri care nu aveau ce căuta într-o lege care nu este o lege făcută de PNL pentru PNL, ci este o lege pe care Parlamentul trebuia să o facă pentru guvernele care vor conduce România de azi încolo, indiferent de culoarea lor politică. (…) Nu s-a înţeles foarte bine de la început că această lege nu este o lege anti-Covid”, a spus Fenechiu, care a amintit că „decizia CCR a lăsat România fără o lege cadru pentru asemenea situaţii”.
El a adăugat că participarea premierului Ludovic Orban la Comisia juridică a reprezentat o premieră parlamentară, „care a jucat un rol în realizarea unei concordii”.
Liderul senatorilor PSD, Radu Preda, a susţinut că „proiectul trimis de Guvernul Orban către Parlament a fost un dezastru total, cu pagini întregi de lege care călcau în picioare drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, dar aşa cum a ieşit din Comisia juridică „protejează, într-adevăr, sănătatea românilor şi nu permite abuzurile, prevede măsuri graduale şi aduce normalitate în viaţa românilor”.
„Domnule Orban, aţi avut la dispoziţie trei săptămâni pentru a face o lege corectă, clară, care să nu permită niciun abuz şi care să protejeze sănătatea cetăţenilor. Pe 25 iunie CCR a spus ceea ce era evident: ‘Nu restrângeţi drepturile şi libertăţile românilor’. (…) Indolenţa a devenit politică de stat în guvernarea dumneavoastră. (…) M-am bucurat că v-aţi făcut timp şi ne-aţi vizitat la Comisia juridică, dar sincer speram la o dezbatere din partea dumneavoastră, nu la un simplu salut. Credeam că o să veniţi să vă susţineţi proiectul trimis la Parlament. Ar fi trebuit să aveţi curajul să spuneţi de la acest microfon românilor ce le pregăteaţi de fapt – să îi închideţi în spitale fără drept de apel, să le confiscaţi bunurile sau să îi trimiteţi pe medici la muncă forţată. Nu v-a mers. Deşi aţi pus presiune pe Parlament, deşi ne-aţi acuzat de toate nenorocirile, aţi minţit, aţi ameninţat, aţi şantajat – totul ca să vă mascaţi propria incompetenţă”, a susţinut Radu Preda.
El a anunţat că senatorii PSD votează proiectul în forma în care a ieşit din Comisia juridică şi a mai ţinut să remarce că dezbaterile pe marginea proiectului au reunit în deplină transparenţă şi reprezentanţi ai societăţii civile, medicilor şi pacienţilor.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii