G4Media.ro

Senatul a adoptat modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a…

Nicolae Serban

Senatul a adoptat modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei CCR

Modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale au fost adoptate luni de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 74 voturi pentru, 31 împotrivă şi 3 abţineri, transmite Agerpres.

Comisia parlamentară specială pe domeniul justiţiei a adoptat, săptămâna trecută, modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei „indicii temeinice” în cazul punerii în mişcare a acţiunii penale. Raportul Comisiei speciale a fost însuşit de plenul Senatului.

Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisia specială şi susţinute de senatorii Opoziţiei nu a întrunit, în plen, numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Senatorii Opoziţiei (PNL şi USR) au criticat modificările aduse Codului de procedură penală, au subliniat că multe dintre aspectele incluse în decizia CCR nu se regăsesc în actul normativ dezbătut şi au anunţat că vor ataca, în continuare, legea la Curte.

Conform noului text, acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia.

În forma contestată la CCR, textul prevede că acţiunea penală se pune în mişcare în cazul în care există probe din care rezultă „indicii temeinice” privind infracţiunea, iar în forma în vigoare a Codului de procedură penală se face referire la „presupunere rezonabilă”.

Opoziţia propusese să se revină la conceptul actual din lege, cel de „presupunere rezonabilă”, însă a fost adoptat amendamentul propus de PSD şi ALDE.

Comisia a modificat şi prevederile în ceea ce priveşte condiţiile în care se dispune percheziţia.

Potrivit formei modificate a articolului 158, cererea formulată de procuror pentru emiterea mandatului de percheziţie domiciliară trebuie să cuprindă: a) descrierea locului unde urmează a se efectua percheziţia, iar dacă sunt indicii temeinice privind existenţa sau posibilitatea transferării probelor, datelor sau persoanelor căutate în locuri învecinate, descrierea acestor locuri; b) indicarea probelor ori a indiciilor temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni sau cu privire la deţinerea obiectelor ori înscrisurilor ce au legătură cu o infracţiune.

Potrivit articolului 171 referitor la probe reformulat în comisie, obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit vor fi folosite ca mijloace de probă numai în cauza în care s-a dispus, prin ordonanţă a procurorului sau încheiere a instanţei, predarea şi, respectiv, ridicarea silită a acestora. În măsura în care se constată că obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit, după caz, nu au legătură cu cauza în care au fost solicitate, vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice din posesia cărora au fost ridicate în termen de maxim 2 luni de la predare, respectiv, ridicare silită.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat că au fost operate toate modificările cerute de CCR.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penala, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară va fi reexaminată şi de Camera Deputaţilor ca urmare a deciziei CCR, în calitate de cameră decizională.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Daca autorul colectiv al articolului pe care-l comentam nu a pus de la el (am oarece dubii date de faptul ca nu-si gardeaza textul respectiv cu ghilimele), atunci suntem in prezenta unei PREMIERE MONDIALE IN MATERIE ! Si anume, aceea ca in Romania partidul aflat la putere doreste sa legifereze faptul ca pt a putea fi pusa in miscare si exercitata actiunea penala :))))))))

    PS. Nu ai probe ca exista indicii temeinice, te-ai lins pe bot !

    PPS. Atentie, oameni buni, textul asta a ajuns sa fie cunoscut de toti membri Comisiei de la Venetia !!! 😉

    PPPS. De urmarit cum se va incheia prestatia legislativa pesedista ai carei purtatori de lancie sunt Florinel si Serbanica, doi juristi fara de frica ! :))

    • ERATA :
      Din comentariul meu de mai sus, din cauza unei greseli de tehnoredactare a fost sters din cuprinsul primului paragraf (fara sa se observe in timp util din pacate), partea cea mai importanta. In mod corect paragraful va avea urmatorul continut :
      „Si anume aceea ca in Romania partidul aflat la putere doreste sa legifereze faptul ca pt a putea fi pusa in miscare si exercitata actiunea penala este absolut necesar sa existe probe din care rezulta privind infractiunea”.

  2. PZD+ALGE alege doar ce-i convine din deciziile CCR si eventual din recomandarile Comisiei de la Venetia. Parlamentului Romaniei nu i se poate impune nimic pentru ca e suveran si face ce „vrea” muschii lui!

  3. Ciotdache, Ciordache cum o să o imbulinezi la bulău cu Nicolice, cu serbanache, iar șef de pluton va fi zdragnea inițiatorul tuturor marsavilor..mai vedem noi mai încolo după ce am stabilit cu colegi. (adică rl spune așa facem iar slugile ; da să trăiți șeful.

  4. Doamnelor si domnilor, am imbulinat-o!(scuzati exprimarea suburbana, dar n-am gasit alta). Daca ati urmarit astazi declaratiile lui Dancila si Tudorel, facute cu sigla psd in spate, despre ordonanta de urgenta, nu mai avem nici o scapare. Ce sa mai vorbim de aroganta lui Dragnea?! The game is over. Gata! Romania este in coma si nu mai are mult pana moare. Nu mai putem sa-i oprim…..din pacate. Urate vremuri traiesc acum la batranete. Imi cer iertare copiilor si nepotilor ca le las un viitor fara viitor.