Senatul a adoptat modificările propuse de PSD la legea Consiliului Concurenței: Președintele României a fost eliminat din procedura de numire a conducerii instituției
Senatul a adoptat miercuri, cu voturile PSD, ALDE și PMP, modificările propuse de senatorii social-democrați Șerban Nicolae și Daniel Zamfir la legea Consiliului Concurenței, potrivit cărora președintele României a fost eliminat din procedura de numire a conducerii instituției, care urmează să fie numită de partidul sau partidele care dețin majoritatea în Parlament.
S-au înregistrat 80 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, PMP) adoptarea legii, 48 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, UDMR) și 2 abțineri.
Actul normativ a fost deja adoptat de Camera Deputaților, fără modificările introduse pe ultima sută de metri de cei doi senatori PSD. Senatul este forul decizional în acest caz.
Liberalii, maghiarii de la UDMR și senatorii USR au criticat dur modificările aduse ”în mod netransparent și fără dialog” actului normativ, atrăgând atenția că instituția trece practic în subordinea Parlamentului, adică va fi subordonată politic.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a precizat că grupul parlamentar pe care îl reprezintă a votat în favoarea acestui proiect legislativ care vizează organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei în condiţii de „imparţialitate” şi „independenţă”.
„Nu putem să alcătuim Consiliul Concurenţei pe bază de concurs profesional. De aceea, echilibrul politic este cel care garantează şi în România şi în toate statele UE exact aplicarea directivelor în condiţii de imparţialitate, de independenţă a activităţii, în aşa fel încât obiectivitatea şi profesionalismul să fie unicele criterii de performanţă”, a susţinut Nicolae.
El a adăugat că amendamentele pe care le-a iniţiat şi au fost adoptate în comisia de specialitate vizează resetarea mandatelor membrilor Consiliului Concurenţei.
„Am făcut amendamente prin care resetăm mandatele membrilor Consiliului Concurenţei. La ora actuală, membrii au mandate intercalate, unora li se termină mandatul în luna aprilie a acestui an, altora peste aproximativ un an şi jumătate, altora peste trei ani şi jumătate. Această anomalie trebuie corectată şi am propus amendamente (…) în aşa fel încât toate mandatele să înceapă la aceeaşi dată, să se termine la aceeaşi dată, regulile în privinţa numărului de mandate şi a interdicţiilor să fie aceleaşi pentru toţi şi toată activitatea să înceapă în condiţii de deplină egalitate”, a afirmat senatorul PSD.
Senatorul PNL Iuliana Scântei a anunţat că grupul liberal va vota împotriva acestei iniţiative legislative întrucât este „neconstituţională”.
„Apreciem că forma pentru care astăzi Senatul va da un vot în calitate de Cameră decizională cu privire la modificarea practic a Statutului şi a formei de organizare a Consiliului Concurenţei este neconstituţională şi pentru acest motiv grupul parlamentar PNL va vota împotriva proiectului”, a afirmat Scântei.
În opinia sa, PSD „pune sub un control politic” Consiliului Concurenţei prin această reorganizare.
„În plină stare de urgenţă, PSD se arată preocupat mai degrabă de reorganizarea unor instituţii precum Consiliul Concurenţei şi, deşi a fost enunţat un principiu, acela al independenţei şi imparţialităţii acestei autorităţi administrative naţionale în domeniul concurenţei, de fapt, tocmai acest lucru nu îl veţi face pentru că îl veţi pune sub un control politic”, a susţinut senatorul PNL.
Scântei a criticat faptul că, prin amendamentele iniţiate şi admise, preşedintele României a fost eliminat din procedura de desemnare a membrilor Consiliului Concurenţei.
„Ceea ce v-a explicat colegul (Şerban Nicolae – n.r.) în privinţa procedurii de desemnare a membrilor Consiliului Concurenţei, a omis să vă spună că l-a eliminat din această procedură pe preşedintele României, astfel încât plenul Consiliului, spre deosebire de forma în vigoare a legii, precum şi spre deosebire de forma adoptată de Camera Deputaţilor, va fi desemnat direct prin votul exprimat în şedinţă comună de către Camera Deputaţilor şi Senat, dar nu va fi numit prin decret de către preşedintele României. Deci, iată, că stăm în această obsesie politică a PSD de a mai extrage din panoplia de atribuţii ale preşedintelui României diverse competenţe care îşi au rădăcina în Constituţie şi de a le transfera către Parlament”, a arătat Scântei.
Senatorul USR George Dircă a menţionat că prin această ordonanţă nu se urmăreşte decât „stricarea” modului în care funcţionează o instituţie care este „foarte apreciată la nivel european, un exemplu de bune practici”.
„Este inadmisibil ca, în acest moment în care ne aflăm în plină pandemie, România se află sub stare de urgenţă, să ne aplecăm atenţia asupra unor instituţii care funcţionează, care au un rol cheie în acest moment şi care trebuie să ne asigure că piaţa nu este invadată de practici anticoncurenţiale. Această procedură care se doreşte a fi modificată prin lege nu oferă nici echilibru politic, nici imparţialitate şi nici independenţa acestui organism”, a susţinut Dircă.
Liderul grupului UDMR, senatorul Cseke Attila, a spus că Uniunea va vota împotriva proiectului, pentru că raportul suplimentar din comisia de specialitate nu a mai păstrat unele considerente anterioare şi va crea probleme de interpretări şi aplicare.
„Raportul suplimentar emis de comisia de specialitate nu a mai păstrat unele considerente anterioare. Credem că un dialog şi un acord între grupurile parlamentare este absolut necesar. Din păcate, grupul UDMR nu va susţine ultima formă a raportului de specialitate, credem că va crea probleme de interpretări şi de aplicare. UDMR va vota împotrivă”, a transmis Cseke Attila.
Senatorii Șerban Nicolae și Daniel Zamfir au introdus câteva amendamente de ultim moment la un proiect legislativ care a fost discutat în comisiile Juridică și Economică în urmă cu doar două zile.
Cel mai radical amendament depus de cei doi PSD-iști, care au atacat constant Consiliul Concurenței, este eliminarea președintelui țării din procedura de numire a conducerii instituției.
Mai precis, în acest moment plenul Consiliului Concurenței e numit de președintele țării prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două camere. Or, un amendament propus de Șerban Nicolae prevede ca plenul Consiliului Concurenței să fie numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere.
O altă modificare majoră, propusă tot de Șerban Nicolae, e creșterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurenței. În plină criză economică ar însemna o creștere automată de buget pentru instituție, dat fiind că fiecare membru al plenului are la dispoziție un aparat propriu.
În plus, Șerban Nicolae a propus și încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii jurământului de către viitorii membri, în condițiile în care legislația actuală prevede clar că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani.
”Această modificare prezintă riscuri serioase de neconstituționalitate, ceea ce vulnerabilizează deciziile în instanță. Astfel, amenzile de zeci de milioane de euro ce vor fi date riscă să fie anulate în instanță dacă CCR va decide că modificarea componenței plenului a fost neconstituțională”, a declarat pentru G4Media.ro un specialist în drept constituțional.
Modificările au fost aduse de comisia economică și cea juridică din Senat, conduse de Daniel Zamfir și Șerban Nicolae, într-un raport comun suplimentar la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 39/2017.
Foto: Senatorul PSD Șerban Nicolae. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
41 comentarii