G4Media.ro

Senatul a adoptat modificările propuse de PSD la legea Consiliului Concurenței: Președintele…

Senatul a adoptat modificările propuse de PSD la legea Consiliului Concurenței: Președintele României a fost eliminat din procedura de numire a conducerii instituției

Senatul a adoptat miercuri, cu voturile PSD, ALDE și PMP, modificările propuse de senatorii social-democrați Șerban Nicolae și Daniel Zamfir la legea Consiliului Concurenței, potrivit cărora președintele României a fost eliminat din procedura de numire a conducerii instituției, care urmează să fie numită de partidul sau partidele care dețin majoritatea în Parlament.

S-au înregistrat 80 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, PMP) adoptarea legii, 48 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, UDMR) și 2 abțineri.

Actul normativ a fost deja adoptat de Camera Deputaților, fără modificările introduse pe ultima sută de metri de cei doi senatori PSD. Senatul este forul decizional în acest caz.

Liberalii, maghiarii de la UDMR și senatorii USR au criticat dur modificările aduse ”în mod netransparent și fără dialog” actului normativ, atrăgând atenția că instituția trece practic în subordinea Parlamentului, adică va fi subordonată politic.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a precizat că grupul parlamentar pe care îl reprezintă a votat în favoarea acestui proiect legislativ care vizează organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei în condiţii de „imparţialitate” şi „independenţă”.

„Nu putem să alcătuim Consiliul Concurenţei pe bază de concurs profesional. De aceea, echilibrul politic este cel care garantează şi în România şi în toate statele UE exact aplicarea directivelor în condiţii de imparţialitate, de independenţă a activităţii, în aşa fel încât obiectivitatea şi profesionalismul să fie unicele criterii de performanţă”, a susţinut Nicolae.

El a adăugat că amendamentele pe care le-a iniţiat şi au fost adoptate în comisia de specialitate vizează resetarea mandatelor membrilor Consiliului Concurenţei.

„Am făcut amendamente prin care resetăm mandatele membrilor Consiliului Concurenţei. La ora actuală, membrii au mandate intercalate, unora li se termină mandatul în luna aprilie a acestui an, altora peste aproximativ un an şi jumătate, altora peste trei ani şi jumătate. Această anomalie trebuie corectată şi am propus amendamente (…) în aşa fel încât toate mandatele să înceapă la aceeaşi dată, să se termine la aceeaşi dată, regulile în privinţa numărului de mandate şi a interdicţiilor să fie aceleaşi pentru toţi şi toată activitatea să înceapă în condiţii de deplină egalitate”, a afirmat senatorul PSD.

Senatorul PNL Iuliana Scântei a anunţat că grupul liberal va vota împotriva acestei iniţiative legislative întrucât este „neconstituţională”.

„Apreciem că forma pentru care astăzi Senatul va da un vot în calitate de Cameră decizională cu privire la modificarea practic a Statutului şi a formei de organizare a Consiliului Concurenţei este neconstituţională şi pentru acest motiv grupul parlamentar PNL va vota împotriva proiectului”, a afirmat Scântei.

În opinia sa, PSD „pune sub un control politic” Consiliului Concurenţei prin această reorganizare.

„În plină stare de urgenţă, PSD se arată preocupat mai degrabă de reorganizarea unor instituţii precum Consiliul Concurenţei şi, deşi a fost enunţat un principiu, acela al independenţei şi imparţialităţii acestei autorităţi administrative naţionale în domeniul concurenţei, de fapt, tocmai acest lucru nu îl veţi face pentru că îl veţi pune sub un control politic”, a susţinut senatorul PNL.

Scântei a criticat faptul că, prin amendamentele iniţiate şi admise, preşedintele României a fost eliminat din procedura de desemnare a membrilor Consiliului Concurenţei.

„Ceea ce v-a explicat colegul (Şerban Nicolae – n.r.) în privinţa procedurii de desemnare a membrilor Consiliului Concurenţei, a omis să vă spună că l-a eliminat din această procedură pe preşedintele României, astfel încât plenul Consiliului, spre deosebire de forma în vigoare a legii, precum şi spre deosebire de forma adoptată de Camera Deputaţilor, va fi desemnat direct prin votul exprimat în şedinţă comună de către Camera Deputaţilor şi Senat, dar nu va fi numit prin decret de către preşedintele României. Deci, iată, că stăm în această obsesie politică a PSD de a mai extrage din panoplia de atribuţii ale preşedintelui României diverse competenţe care îşi au rădăcina în Constituţie şi de a le transfera către Parlament”, a arătat Scântei.

Senatorul USR George Dircă a menţionat că prin această ordonanţă nu se urmăreşte decât „stricarea” modului în care funcţionează o instituţie care este „foarte apreciată la nivel european, un exemplu de bune practici”.

„Este inadmisibil ca, în acest moment în care ne aflăm în plină pandemie, România se află sub stare de urgenţă, să ne aplecăm atenţia asupra unor instituţii care funcţionează, care au un rol cheie în acest moment şi care trebuie să ne asigure că piaţa nu este invadată de practici anticoncurenţiale. Această procedură care se doreşte a fi modificată prin lege nu oferă nici echilibru politic, nici imparţialitate şi nici independenţa acestui organism”, a susţinut Dircă.

Liderul grupului UDMR, senatorul Cseke Attila, a spus că Uniunea va vota împotriva proiectului, pentru că raportul suplimentar din comisia de specialitate nu a mai păstrat unele considerente anterioare şi va crea probleme de interpretări şi aplicare.

„Raportul suplimentar emis de comisia de specialitate nu a mai păstrat unele considerente anterioare. Credem că un dialog şi un acord între grupurile parlamentare este absolut necesar. Din păcate, grupul UDMR nu va susţine ultima formă a raportului de specialitate, credem că va crea probleme de interpretări şi de aplicare. UDMR va vota împotrivă”, a transmis Cseke Attila.

Senatorii Șerban Nicolae și Daniel Zamfir au introdus câteva amendamente de ultim moment la un proiect legislativ care a fost discutat în comisiile Juridică și Economică în urmă cu doar două zile.

Cel mai radical amendament depus de cei doi PSD-iști, care au atacat constant Consiliul Concurenței, este eliminarea președintelui țării din procedura de numire a conducerii instituției.

Mai precis, în acest moment plenul Consiliului Concurenței e numit de președintele țării prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două camere. Or, un amendament propus de Șerban Nicolae prevede ca plenul Consiliului Concurenței să fie numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere.

O altă modificare majoră, propusă tot de Șerban Nicolae, e creșterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurenței. În plină criză economică ar însemna o creștere automată de buget pentru instituție, dat fiind că fiecare membru al plenului are la dispoziție un aparat propriu.

În plus, Șerban Nicolae a propus și încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii jurământului de către viitorii membri, în condițiile în care legislația actuală prevede clar că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani.

”Această modificare prezintă riscuri serioase de neconstituționalitate, ceea ce vulnerabilizează deciziile în instanță. Astfel, amenzile de zeci de milioane de euro ce vor fi date riscă să fie anulate în instanță dacă CCR va decide că modificarea componenței plenului a fost neconstituțională”, a declarat pentru G4Media.ro un specialist în drept constituțional.

Modificările au fost aduse de comisia economică și cea juridică din Senat, conduse de Daniel Zamfir și Șerban Nicolae, într-un raport comun suplimentar la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 39/2017.

Foto: Senatorul PSD Șerban Nicolae. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. … si PMP !!!

    • Voi observați ce face Parlamentul României în plină criză gravă economică și sanitara?
      Nimic bun!
      Lumea așteaptă măsuri economice urgente și ei se tot blochează unii pe altii pe la CCR,prin Consilii de Administrație.
      Păi cine va mai votează pe voi incompetenților??
      Ati mintit lumea ca aduceți bunăstare românilor și voi numai minciuni.

    • Usr,pmp,psd=aceeasi Mizerie!!!S-aintalnit ieri barna pe ZOOM ,aplicatia oficiala a guvernului chinez-probabil la solicitarea chinezului ponta-cu hotii ciolacu,tariceanu,ponta,hunor si tomacul de la pmpul lui petrov sa puna la cale tara dupa pandemie,adica o motiune de cenzura ,ca vor sa guverneze impreuna! Asa ca,postacule ,tu ala cu lozinca platita de barna:CARA-TE!

    • corrie – inapoi la sapat santuri. lasa scrisul si politica la aia cu mai mult de 2 clase.

  2. In cat timp o sa fie schimbat șeful…
    Oficial sau deschis porțile mari pentru mafie.

  3. PMP adica Udrea & co , o maaare si crunta dezamagire.. nu pot decat sa le doresc sa nu mai ajunga in Parlament in vecii vecilor, sunt intocmai mafiotilor ciumei rosii pesedisto-aldiste

  4. Vax.
    Pentru popor nu are nici o importanta.
    Consiliul Concurentei, o instituție care nu a făcut nimic bun pentru consumatorii români.

    • Inafara de faptul ca dadea amenzi uriase ticalosilor din business?

      Hai mars, lingau PSDist ce esti.

  5. Băi, fraților, ăştia fac numai ce vor ei! Şi noi stăm toți în case.

    • Ce motiv să avem să ieșim???
      Consiliul Concurentei?
      Păi ce contează că e Chiritoiu sau altul?
      Ai văzut ce salarii au ?

    • Și aia din Guvern și aia din Parlament, în paralel!

    • Sobolan Niciolae este foarte activ! Cit ii mai toleram?

    • „Fara penali” e postac PSD.

  6. Tara arde si baba se piaptana. Alte lucruri nu au de facut parazitii astia…

  7. mafiotii ciumei rosii nu iau nici o secunda pauza.. ar trebui ca romanii cinstiti sa ceara in instanta desfiintarea ca si partid a grupului infractional organizat P$D la care spagile se varsau direct la casierie

    • Ar trebui ca romanii cinstiti sa mearga la vot.

      Si sa nu mai fie prosti nepasatori.

  8. mafiotii ciumei rosii nu iau nici macar o secunda pauza.. ar trebui ca romanii cinstiti sa ceara in instanta desfiintarea ca si partid a grupului infractional organizat P$D la care spagile se varsau direct la casierie

  9. Gorghiu Pnl are o inițiativa cu închisoarea la domiciliu.
    Stau si analizez…care e mai rea Masura Pnl sau Măsura Psd cu Consiliul Concurenței.
    Concluzia PSD si PNL aceeași Mizerie.

  10. Eu sunt de acord. Oricum, Președintele e paralel!

  11. Numai panarame!
    Au fost la cules capsuni si nu stiu cum sa mai prețuiască bugetul statului!
    Numai unul si unul!
    Niciolaie, Iordache, Nipulicea samd.

    • L-ai uitat de pe lista rosie pe marele specialist bancar.
      Puneti Dvs. ghilimele.
      Zamfir.
      Cunoscut ca fabricanții de legi absurde.
      Zamburdistan!

  12. Nici macar in momente de cumpana ale romanilor , acesti ciumeti rosi care vad in fata ochilor numai foloase si bani , si a caror lacomie este nesecata , gasesc momentul ca sa elimine presedintele din operatiunea de numire a Sefului Consiliului Concurentei , in scopul de a-l numi doar parlamentul si a fi la mana acestora, pentru a fi santajabil.Mult au scormonit acesti doi clocitori nesatui , care clameaza ca tot ce fac este in avantajul romanilor. Inventivi , acesti matracuci rosii nu se dezmint nici in vremuri de restriste pentru Romania. O sa le vina randul si lor, cat de curand sa plateasac ptr. tot raul facut acestei tari.

  13. Infractorii profita de nenorocirea prin care trecem si isi continua planurile de acaparare a statului.
    Bagati la cap nespalatilor, o sa dati socoteala.
    Cand se va termina tragedia asta, pielea voastra n-o sa mai faca nici cat o ceapa degerata.
    Fmm psd, fmm voiculescu!

  14. Cap de bou si cretinul specialist in finante au cistigat? Trebuie trimeasa la CC unde daca fratele Dorneanu are coronavirus, poate trece.
    PMP ce cauta la buzunarul de la ceas al psd? Razbunarea lui basescu? ?? prezenta permanenta la RTV l-a zapacit de cap.

  15. Serban Nicolae: „PSD a votat în favoarea acestui proiect legislativ care vizează organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei în condiţii de „imparţialitate” şi „independenţă”.
    Curata „imparţialitate” şi „independenţă”, sub umbrela Parlamentului, Parlament dominat POLITIC de PSD+ALDE+PRO Romania!
    Asa e prostit in fata un Popor intreg de astfel de javre ordinare!
    Oare, vuvuzelele PSDiste de la Antena 3 sau RTV vor fi de acord diseara cu „independenta si impartialitatea” Parlamentului in a NUMI seful Consiliului Concurentei?!
    Da, evident!

  16. Escrocii astia, daca mai raman inca 4 ANI la putere, nu m-ar mira sa desfiinteze functia de Presedinte al Romaniei, pana ce PSD o va castiga la cine stie ce rand de alegeri!!!

  17. m-am uitat la poza si am crezut ca g4 face reclama la un film cu gorile, pe urma am vazut titlul, scuze.
    ne mai facem bine?

    • Si eu simt deja soc si groaza cand vad aceasta mutra de om periculos…pe mana cui a ajuns, sarmana Tara…

    • Ne facem bine daca mergeti la vot.

      Daca nu, ne cauta alte tari sa ne dea de lucru, nu pot ramane la nesfarsit printre prosti care nu voteaza.

  18. Cei mai prosti si nimernici idioti din psd .cei cu multe ideii se numesc IDIOTII .mincavar virusul chinezecs in 24 de ore .la tirla de porci a lui dragnea. Mai beti si apa cind maicata rahat

  19. de ce nu spuneți că și USR a votat pentru asta?

  20. PSD, un partid de mizerabili, jeguri umane care niciodata nu se vor schimba. Bosorogii ne- au nerocit viitorul.

  21. Gunoaie peste gunoaie. Oare mai pot înșela și fura atâta? Nu au limite? Trebuia un virus să afecteze oamenii fără scrupule, așa scăpam de 80% dintre ei. Să îi f…pe toti, gunoaie!

  22. !Daniel,
    !Painfil anton
    !Corrie
    !catalin
    !fara_varan
    !Virgil
    !Conu Fănică

    plus ceilalti..

    Romania este o unitate de monolit, in jurul golanelii…

    semnul golanelii la cei de sus este coruptia,

    semnul golanelii la cei de jos este hahalerismul…

    am si eu o intrebare, care este miza scoaterii presedintelui din numirea conducerii Consiliului Concurentei?

    vad ca injurati bine, deci sunteti informati….nu vorbesc de Lili, domnia-sa are o viata secsuala dereglata si atunci isi varsa oful, adica se descarca, pe-acilea

    eu, ca un prostalau ce sunt si cum bine m-a caracterizat cineva, nu am habar….

    voi baieti destepti stiti ca o fi vorba despre capitalul romanesc, capitalul strain in Romania, niscaiva preturi de distributie…

    o fi vorba de interesul capitalului privat romanesc vs interesul capitalului strain…?

    intreb si eu pe cei care tipand si vociferand stiu ei, dar o tin ascuns….sa nu afle serviciile, statul paralel .etc..

    apropo? cati antreprenori straini au fost adusi in justitie in ultimii 30 de ani in Romania, mai ales de aceasta eroina a noastra, doamna Kovesi, caci nici asta nu stiu? o fi fost vreunul?

  23. !Nuvalasatipostacilor!

    am doua intrebari, daca nu va suparati…

    de ce v-ati schimbat nickul ? o personalitate ca domnia-voastra sa fuga de propriul nick?

    iar eu care va credeam in stare sa iesiti din casa si sa va dati viata in lupta impotriva Ciumei rosii si pentru anticipate!

    faptele eroice presupun sacrificiul suprem! nu v-ar placea ca pe cruce sa scrie *mort in lupta impotriva Ciumei rosii din cauza coronavirusului*? poate fi ceva mai inaltator! va dati seama cat de mandri se vor simti copiii, sotia, fratii si surorile domniei-voastre cand stiu ca au avut in mijlocul lor un erou?

    si dumneavoastra fugiti si de propriul nick!

    dar de ce nu mi-ati raspuns la intrebari., anume care este miza acelei schimbari si cati antreprenori straini au fost anchetati de dna si adusi in fata judecatorilor!

    va rog, daca aveti constiinta ca aveti in cap lumina si nu altceva, dati-mi si mie raspunsurile mult asteptate..

    altfel, pace si iubire!

  24. !lili

    *Si eu simt deja soc si groaza cand vad aceasta mutra de om periculos…pe mana cui a ajuns, sarmana Tara…*

    din punct de vedere psihanalitic asta se citeste astfel: il doresc la nebunie pe Serban Nicolae, sa simt soc si groaza in satisfacerea dorintei, mutra lui ma innebuneste, simt fiori numai uitandu-ma la el si imi inchipui cum va fi cand luandu-si mana de pe tara si-o va pune pe foundul meu, sarman si nemangaiat de ani de zile…

  25. Inca odata se vede cine sunt groparii Romaniei, ne vedem la urmatoarele alegerii,nu le mai ratez pana nu ajungeti sub 5% si sunteti la lada de gunoi a istoriei

  26. Serban Niciolae, sustinut de PMP (si tu, Brutus?) se face ca uita de institutiile serioase, si unele aproximativ serioase, au mandate decalate (Senatul SUA, mândra CCR de la noi) pentru a conserva experienta din domeniu. Dar de la Niciolatscaie ce sa te astepti? SICTIR!
    P.S. Politicienii care cer votul cetatenilor trebuie sa stie sa încaseze si înjuraturile. Asa ca subscriu la „Mu1e PSD”.

  27. !Cata
    !

    domniile-voastre sunteti persoane hotarate, care banuiesc ca gandesc, au informatii, stiu in ce consta problema..

    spuneti-mi si mie, un om prost si neinformat care este miza acestei schimbari, cu ce ma afecteaza la buzunar…

    intreb pe-acilea pe toti revoltatii, pe toti talibanii mioritici si pe toti pupincouristii revolutionari si unul nu reuseste sa spuna!

    care-si spilul cu asta, ce am de pierdut si ce am de castigat?

    daca puteti, …daca nu puteti, nu puteti asta e…sper ca nu v-am tulburat constiinta revolutionara cu aceasta intrebare…

  28. !un urs

    mesajul anterior era adresat si domniei-voastre! imi place nikcul * un urs*, o fiinta care nu se teme, care are aun adevar si tine la el..

    vad ca sunteti combativ, nevoie mare..deci stiti despre ce este vorba…

    spuneti-mi si mie care este spilul aici, cum sunt eu afectat la buzunar prin scoaterea presedintelui din rolul asta, ca nu pricep?

    mereu intreb, nimeni nu raspunde, o fi secret de stat?