Senatul a adoptat tacit, fără dezbatere, 16 ințiative legislative / Printre ele se numără interdicția pentru persoanele condamnate de a fi alese ca parlamentari, primari sau președinte al României, introducerea votului electronic și posibilitatea ca șoferii să își aleagă perioada în care le este suspendat permisul
Nu mai puțin de 16 inițiative legislative au fost adoptate tacit de Senat după ce perioada maximă în care acestea puteau fi dezbătute a expirat.
Printre proiecte se numără o inițiativă PMP care interzice tuturor persoanelor care au suferit condamnări penale să poată fi alese în funcțiile de senator, deputat, primar sau consilier local și județean, europarlamentar și președinte al României.
De asemenea, o altă inițiativă adoptată tacit aparține USR și prevede introducerea votului electronic la distanță pentru toate tipurile de alegeri, inclusiv pentru românii din țară.
Nu în ultimul rând, printre proiectele adoptate tacit se regăsește și o inițiativă a deputaților Alexandru Băișanu (recent exclus din ALDE) și Adrian Mocanu (PSD), potrivit căreia șoferii cărora le-a fost suspendat permisul de conducere își pot alege singuri perioada în care să le fie aplicată sancțiunea.
Interdicția ca persoanele condamnate să poată fi alese în funcții de demnitate publică
Inițiativa legislativă a fost depusă la Parlament în luna martie de către mai mulți deputați PMP.
Potrivit acesteia, ”persoanele care au suferit condamnări penale” nu pot fi alese ca:
- Europarlamentari
- Președinte al României
- Senatori sau deputați
- Primari, consilieri locali sau județeni
Potrivit inițiatorilor, ”cerința de moralitate, integritate, probitate și cinste de care trebuie să dea dovadă persoanele care aspiră să acceadă la demnități publice se poate realiza doar dacă acestea nu au suferit condamnări penale”.
Votul electronic la distanță inclusiv pentru românii din țară
Inițiativa legislativă a fost depusă de USR în primăvara acestui an și introduce posibilitatea ca atât românii din țară, cât și cei din străinătate să poată vota electronic la toate tipurile de alegeri: prezidențiale, locale, parlamentare și europarlamentare.
Potrivit proiectului, votul electronic la distanță va avea o etapă experimentală, care se va desfășura pe parcursul următoarelor trei scrutine naționale consecutive într-o singură unitate administrativ-teritorială.
De asemenea, inițiativa mai prevede că în cadrul primelor două scrutine din faza experimentală, voturile exprimate electronic nu vor fi luate în calcul. Opțiunile electorale vor fi însă contabilizate la cel de-al treilea scrutin din faza experimentală, urmând ca ulterior votul electronic la distanță să fie introdus la nivel național.
Inițiatorii proiectului dau ca exemple de țări care au reușit să implementeze votul prin internet Estonia, Australia, Canada și Elveția. Ei argumentează că scopul adoptării unui astfel de mod de a vota este asigurarea unui grad sporit de participare a cetățenilor la procesele electorale.
”Prezenta propunere legislativă nu va elimina posibilitatea votului clasic, ci este o modalitate alternativă și complementară acestuia. Votul electronic nu înlocuiește sub nicio formă votul tradițional”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Parlament în luna martie a acestui an de doi deputați care, atunci când au depus proiectul, aveau carnetele de conducere suspendate și se judecau cu Poliția, potrivit unei anchete a jurnalistului Virgil Burlă, publicate pe portalul Europa Liberă.
Inițiatorii sunt deputații Alexandru Băișanu, recent exclus din ALDE pentru că a acceptat funcția de ministru deși partidul ieșise de la guvernare, și Adrian Mocanu de la PSD.
Potrivit informațiiloor publicate de Europa Liberă, în luna martie Băișanu se judeca cu IPJ Vrancea care i-a reținut permisul de conducere pentru trei luni, după ce a fost prins circulând cu 117 km pe oră în localitate. Decizia a rămas definitivă pe 20 mai 2019 și Băișanu a rămas fără permis pe perioada verii. Adrian Mocanu avea și el permisul suspendat după ce a lovit o fată pe trecerea de pietoni. Viteza pare a fi marea pasiune a lui Băișanu din moment ce, și în mai 2017, poliția l-a prins cu 142 de kilometri la oră prin localitate, depășind astfel viteza legală admisă în localitate cu 92 km/h. Și atunci i-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile, a mai arătat jurnalistul Virgil Burlă.
Potrivit proiectului, ”în cazul suspendării provizorii a permisului auto, conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o”.
”Conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârșirii faptei contravenționale”, se mai arată în inițiativa legislativă.
Semnatarii proiectului susțin că ”prevederile inițiativei legislative vin în ajutorul șoferilor profesioniști și nu numai, care se aleg cu suspendarea permisului de conducere iar pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân fără pâine”.
”Sunt de părere că la nivel național avem o problemă mare legată de suspendarea permiselor de conducere ale șoferilor”, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Toate cele 16 proiecte adoptate tacit de Senat urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, forul decizional.
Foto: Sala de plen a Senatului României. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii