G4Media.ro

Senatul a adoptat tacit, fără dezbatere, 30 de inițiative legislative. Printre acestea…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatul a adoptat tacit, fără dezbatere, 30 de inițiative legislative. Printre acestea se numără și legea de aprobare a ordonanței de urgență privind Codul Administrativ

Nu mai puțin de 30 de inițiative legislative și proiecte de lege au fost adoptate miercuri tacit de Senat, după ce a exprat termenul maxim până la care acestea puteau fi dezbătute.

Este pentru a doua oară în ultimele două săptămâni când un pachet consistent de legi este adoptat tacit pentru că senatorii nu le-au dezbătut șii votat în timpul prevăzut de lege.

Printre proiectele legislative adoptate miercuri tacit se numără și legea de aprobare a ordonanței de urgență privind Codul administrativ, adoptată pe 25 iunie de guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Pe 28 august, Avocatul Poporului, funcție ocupată de Renate Weber (ALDE), a ridicat o excepție de neconstituționalitate la CCR legată de ordonanța de urgență pentru aprobarea Codului Administrativ, potrivit unui comunicat al instituției.

Seszarea la CCR a venit la doar două zile după ce Tăriceanu a anunțat că ALDE rupe coaliția cu PSD și iese de la guvernare. Weber a invocat trei motive în sesizarea de neconstituționalitate: OUG nu respectă cerințele prinvind delegarea legislativă, contravine cerințelor Constituției privind mandatul reprezentativ și afectează regimul instituțiilor fundamentale ale statului.

Proiectul de ordonanță de urgență pentru adoptarea Codului Administrativ, inițiat de guvernul Dăncilă și analizat de G4Media.ro, conține o serie de prevederi care induc arbitrariul complet în administrația publică și dau naștere riscului politizării totale a birocrației. Mai precis, Codul Administrativ le dă șefilor de instituții puterea discreționară asupra angajării, promovării, mutării sau demiterii funcționarilor publici.

Proiectul de OUG transformă Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) într-o instituție decorativă, aflată la cheremul ministrului Dezvoltării, deci al partidului de guvernământ. Or, ANFP este o instituție esențială în administrația publică, având tocmai rolul de a profesionaliza aparatul birocratic și de a-i asigura independența față de factorul politic.

Mai multe prevederi din proiectul Codului Administrativ scot de facto ANFP din procesul de organizare a administrației publice și dau puteri nelimitate conducătorilor de instituții (primari, președinți de consilii județene, miniștri, directori de agenții guvernamentale sau deconcentrate).

Mai mult: proiectul de OUG preia mare parte din prevederile legii declarate neconstituționale în 2018, prevederi care periclitau finanțări europene de până la 553 milioane de euro. Acele prevederi, promovate de Liviu Dragnea și Paul Stănescu, au fost denunțate oficial de Comisia Europeană, care avertiza că legea anulează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici și anulează pașii anteriori.

Foto: Sala de plen a Senatului. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Parca mai sta dracu acum sa dezbata, cand e beleaua pe ei cat casa, cu motiunea? Oricum, ele ajung in camera deputatilor, unde psdeii au pierdut demult majoritatea, si vor fi respinse acolo.

  2. Bumerang.

    Toate legile mosite de PSD pt PSD pot fi acum folosite de urmatorul guvern.
    O multime de functionari numiti de PSD in functii publice vor putea fi demisi fara probleme de o noua guvernare. Bineinteles ca acestia vor fi inlocuiti, discretionar si subiectiv, cu noile slugi ale noului aparat administrativ.
    Capul face, capul trage.

  3. Meleșcanu este pe metereze , își face treaba.
    SERVEȘTE PATRIA , pentru cunoscători.