G4Media.ro

Senatul a adoptat tacit o lege care prevede anularea pensiilor speciale ale…

Traian Basescu participa la sedinta plenului Senatului, luni, 22 mai 2017. Inquam Photos / George Calin

Senatul a adoptat tacit o lege care prevede anularea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților, diplomaților, funcționarilor parlamentari, personalului auxiliar din instanțe, de la Curtea de Conturi și Avocatul Poporului

O inițiativă legislativă care prevede anularea pensiilor speciale ale personalului Curții de Conturi, ale diplomaților, ale senatorilor și deputaților, ale personalului auxiliar din instanțe, ale funcționarilor publici parlamentari și ale Avocaților Poporului a fost adoptată tacit, fără dezbatere, de Senat și va fi trimisă Camerei Deputaților, forul decizional.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PMP, în frunte cu fostul președinte, Traian Băsescu, care propun în schimb majorarea substanțială a veniturilor invalizilor și veteranilor de război, precum și a văduvelor acestora, argumentând că ”statul are datoria morală de a se întoarce cu recunoștința cuvenită către adevărații ei eroi”, care în prezent primesc o recompensă medie de 239 de lei pe lună.

”Sursa de finanțare pentru acoperirea creșterii cheltuielilor cu recompensele acordate invalizilor de război, veteranilor de război, văduvelor de război și văduvelor de veterani de război, precum și urmașilor personalului armatei decedat în teatre de operații va fi asigurată prin abrogarea pensiilor de serviciu aflate în afara principiului contributivității, jurisprudenței Curții Constituționale și practicii statelor NATO”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, la finalul lunii octombrie 2018 în România erau aproape zece mii de beneficiari de pensii speciale, fără a lua în calcul militarii și polițiștii, pensia medie fiind de peste 17.000 de lei.

Cei mai mulţi, respectiv 3.611, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora a fost de 17.132 lei, din care 15.897 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 860 de persoane. Pensia medie era de 5.480 lei, din care 3.324 lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 813 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.371 de lei (2.654 lei suportaţi de la bugetul de stat).

Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.464 pensionari, iar pensia medie se ridica la valoarea de 10.689 lei, din care 7.523 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari ai Curţii de Conturi s-au acordat unui număr de 609 persoane, media fiind de 7.640 lei, din care 4.222 lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.814 pensionari, pensia medie fiind de 3.998 lei, din care 2.325 lei suportaţi din bugetul de stat.

Potrivit informațiilor transmise de Camera Deputaților și Senat anul trecut, numărul parlamentarilor pensionari este aproape dublu față de cel al senatorilor și deputaților în funcție. 506 foști deputați și 221 de foști senatori primesc celebra indemnizație pentru limită de vârstă. În total, 727 foști demnitari, față de 465 cât numără în prezent Parlamentul. Pensiile speciale sunt cuprinse între 1.800 și 13.500 de lei pe lună, iar costul lunar al acestora depășește trei milioane de lei.

Vezi aici inițiativa legislativă, expunerea de motive și etapele procedurale parcurse în Senat.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. Bhahahaha numai au bani si-si taie pensiile.Un gest de rara amabilitate.

    • N-o sa si le taie niciodata. Deocamdata a „trecut” pe sest de Senat. dar in Camera Deputatilor….. crezi ca-si vor taia privilegiile??? Si presupanand prin absurd ca s-ar intampla asta, crezi ca CCR-ul o sa fie de acord???

      Adu-ti aminte ca CCR-ul a „legiferat” la un moment dat (2008?, 2009?) ca pot fi reduse toate pensiile, mai putin cele ale judecatorilor!!! Cine imparte, parte-si face!!!

    • Care Senat bre? Aia trei gorobeti care nu erau oricum atenti la ce trebuia sa voteze.

    • Domnule Marius, s-ar putea sa avem o surpriza la Camera, de cand pezedeaua & gang au pierdut majoritatea. Desigur, e posibil ca minoritatile sa joace cartea infractorilor (n-ar fi prima manifestare de prostitutie politica a acestora), de udemereu… ce sa mai zic. Dar, totusi, exista o luminita de speranta.

      Pe bune, 17.000 de lei pe luna pensie speciala (adica, 170 de milioane pe stil vechi)… pe bune???

  2. Sa vezi acum plecari de la PSD la Pro Romania. Ponta isi ia inapoi partidul de scarbe, ramane Dragnea singur.

    • Te rog, nu ramane singur, ramane cu mirobolantul de Codrin, adica in plua goala (vorba lui @Fubar)

  3. Cat de special trebuie sa fie cineva ca sa aiba pensie speciala?
    Este o aberatie acest sistem de pensii speciale. Pana la urma fiecare isi face treaba in timpul vietii profesionale (si pentru care este platit prin salariu)

    • In Absurdiastan-ul numit Romania, ne aflam in plina „Ferma a animalelor” a lui Orwell, unde Squealer (poate fi oricare dintre Buborel Slugarel, Ciordache, Zgribulicea, Serban Piggy Nicolae, etc.) primește sarcina de a modifica „Cele Șapte Porunci”, cartea legilor ce guverneaza ferma (un fel de Constitutie, sa zicem). Una din aceste porunci a fost modificata din „Toate animalele sunt egale” in „Toate animalele sunt egale, dar porcii sunt si mai egali”.

      Asa si cu pensiile speciale: porcii sunt si mai egali decat populimea de rand!

  4. Oricum vor fi taiate toate pensiile speciale cand PSD+ALDE va pleca de la putere. Mai e putin timp.

    • Chiar crezi că vor fi tăiate pensiile speciale? De ce ar face asta? Sunt mult mai mulți PSD-ALDE-iști în suflet și simțiri decât cei PSD-ALDE declarați.

  5. La ce trebuiesc pensii speciale,in oricare tara ar fi ea?
    Vreti sa va aratati recunostinta fata de cetatenii merituosi? Atunci introduceti in lege pensia de merit in cuantum fix de 3000euro, platibila suplimentar la pensia de drept, cand acel cetatean cu merit va iesi de drept la pensie, sau mostenitorilor in caz de deces prematur.
    Ce inseamna merit, si cine merita? scrie-ti negru pe alb in lege:
    1. premiul I,II sau III la olimpiadele internationale – acel copil merita, pt ca a facut cunoscut cu onoare numele tarii !
    2.Laureati nobel sau cercetatorii cu aur,argint,bronz la saloanele de inventica internationale(si nu nationale!)- aduc cinste natiei!
    3.Politistii sau militarii trimisi(nu voluntarii!!!) in teatrele de operatiuni conform anganjamentelor asumate de RO, care fac cinste tarii!
    4.doar loturile medaliate de la diferitele competitii mondiale si olimpice: fotbal,gimnastica,alte arte. Iei medalie si urci pe podium – aduci cinste tarii, deci meriti pensie de merit!
    5.cetatenii romani, aclimatizati in alta tara care fac cinste tarii de adoptie conform pct 1-4 si in particular si tarii natale! Nu trebuie sa uitam de fratii/surorile nostri din diapora! faptul ca fizic sunt departe, nu insemna ca nu ii pretuim!
    Faptul ca stai la birou(parlamentar,judecator,procuror,politist,jandarm,etc) nu inseamna ca meriti pensie de merit. faptul ca tu te duci pe teren si iti faci meseria nu insemna ca meriti pensie de merit! Abia cand tara ta se mandreste cu tine si afla si altii de ea(in mod pozitiv binenteles) abia atunci te califici pt pensia de merit ! Adica da, trebuie sa o meriti! In caz contrar ai pensia publica+ pilon +pilon 3 + investitii imobiliare+ etc

    • Chiar toti sportivii medaliati ??? Pai eu stiu un natarau care a castigat si el in toata viata de sportiv halterofil o medalie, nu conteaza de ce fel. In rest a fost si este o catastrofa …. Pai asta merita pensie de 3000 de euro toata viata lui ??? Ma faci sa rad …

  6. in sfarsit, o lege buna!
    daca la Senat, acolo unde detin majoritate fara alti limbrici „coabitari”, a trecut aceast proiect, probabil ca nu mai au bani- cred ca au primit ordin de la partid sa voteze, tocmai ca nu mai au de unde
    ideal ca toate taierile sa se faca inainte sa plece, chiar de catre ei- ca daca le taie altii iar o sa puna placa cu „noi am dat, altii au taiat”
    sa inteleaga toti prostii ca nu poti mari salariile si pensile din imprumuturi, fara sa produci sufficient, daca nu faci investii

    • e ca si cum ai face un imprumut la banca si apoi il spargi imediat la mall…
      problema apare atunci cand te intorci acasa fara niciun sfantz si ramai si cu ratele de platit

    • + Dubai, Costa Rica, Madagascar si … Serbia

    • Nu pot sa cred!!!!!!!!! De 3 ani urlu pe problema asta.
      Dar nu ma grabesc, eu tot nu cred ca asa va ramane.
      Deci, nu cred.

    • din nefericire adoptarea tacita este valabila doar la prima camera sesizata (in cazul de fata Senatul). Asta inseamna ca au trecut cele 45 sau 60 de zile in care trebuia dezbatuta si votata si atunci, potrivit constitutiei, este considerata adoptata tacit. Figura nu se va repeta si la Camera Deputatilor (camera decizionala) pentru ca acolo nu trece fara dezbatere si vot. Asa ca trageti voi concluziile

  7. Concediile, vacantele si week-end-urile se iau în calcul pentru pensie? Multumesc.

    • doar alea in Brazilia, Madive, Republica Dominicana

    • Dan Teo cred ca si tu eti magistrat, iar eu am acelasi sentiment ca si tine: ca nu primesc nicio rasplata pentru timpul liber consumat la lucru, in interesul justitiabililor, iar daca nu ar fi fost prefigurarea unei pensii speciale la intrarea in profesie, probabil ca nu m-as fi inhamat la un asa efort si sacrificiu (am foarte des discutii pe aceasta tema cu cei din familie, care-mi reproseaza ca stau prea putin cu ei, si au dreptate).
      In plus, magistratii nu pot avea alte activitati remunerate, in afara celor didactice.
      Pe de altă parte, nici nu e normal ceea ce se intampla in prezent, in sensul ca magistratii primesc pensie mai mare decat salariile pe care le-au avut in activitate (dat fiind ca se calculeaza in procent de 80% prin raportare la brut). Cred ca un maximum 80-90 % din ultimele salarii nete ar fi suficient.
      Si inca ceva, o anomalie a legii actuale permite fostilor avocati sa se ceara la pensie, indiferent de perioada de activitate in magistratura (chiar si dupa o luna), daca au acumulat o vechime totala in munca de peste 25 de ani, intrucat le este asimilata perioada cat au fost avoicati…

    • Cu regret, danteo nu e magistrat, el e doar postacul scarbos distribuit sitului G4 de catre psd-draknea. Nu garantam ca nu va exista si pentru el o pensie speciala in viitor, dat fiind dificultatile onorabilei munci pe care o face, respectiv laturi si zoaie, sictireli, sa-ti iei zilnic in mutra, nu e usor!

  8. PS .SI ASA CU SIGURANTA CIND FORTELE DE DREAPTA VIN LA GUVERNARE DAU DE PAMINT CU TOATE LEGILE CARE SAU FACUT IN ULTIMI ,DOI ANI AU FACUT ,NUMAI ;FARA DE LEGI .

  9. Da, pe sestache, fara pensii speciale, ca bugetu-i in galeata. Stati si voi cumintei, sa ne-alegem, ca le dam la loc retroactiv! Acum cateva zile, citeam o stire cam din aceeasi linie de conduita economica, o circulara din CNAS, unde se spunea sa nu acorde cresterile de salarii date angajatilor din Casa de pensii de la 1 ianuarie 2019, pana la noi directive. Gaura este enorma, dar tot au bani pentru SF-urile clientelare : cele 1000 de gradinite cu profil sportiv, via tiriac.

  10. Ati auzit, cred, de scandalul cu chirurgul plastician italian sarlatan, care nu era medic si a operat pitipoance in 4 spitale private din Bucuresti, printre care si in vestitul Monza! Avea doar 8 clase absolvite inconstientul!
    Ce m-a uluit nu a fost atat hotia la care a recurs individul cat a fost raspunsul tampitei de la DSP care i-a acordat codul de parafa, intrebata fiind de ce a facut-o: „Mi-a fost mila!”
    Bai oameni buni, intelegeti cam ce se-ntampla prin institutiile de control ale statului?!
    A cata oara ajungem la aceeasi concluzie? Anume ca sunt populate cu niste insi dubiosi, criminali in acest caz, care n-au nicio treaba cu fisa postului, cu buna credinta, cu protectia cetatenilor, etc. De superficialitatea celor din cele 4 spitale private, care trebuiau sa-i ceara italianului dovezi de la inca 2 institutii de profil romanesti, n-are rost sa mai discutam, ca acolo doar banii conteaza. Cred ca doar o nucleara ar putea mai face curatenie in statul roman.

    • Sorina Pintea sa-si dea demisia, s-au intamplat destule, nu mai spun de scandalul apei potabile… O incompetenta numita politic.

    • Da, Marcele, foarte bun punct de vedere. Incompetenta ajunge sa fie cea mai criminala treaba in tara asta, iar aceasta incompetenta este un efect direct al CORUPTIEI endemice. Lucrurile astea doua : INCOMPETENTA si CORUPTIE, sunt legate intre ele ombilical, si reprezinta intrutotul corpul bolnav al politicului romanesc. Oriunde te uiti, vezi un total dezinteres in a promova sau numi sau sustine oameni de cariera, PROFESIONISTI. Discutam de curand exact acest lucru : in ultimii 30 de ani meritocratia, omul de cariera este izolat, hartuit, dat afara, alungat – 4,5 milioane de romani plecati in lume. In analiza mea, stii unde am ajuns? Ca politicul tarii este parte in treaba asta, fara discutie, dar stii care parte din politic anume este cea mai vinovata? Stii care mi se pare mie TARTORUL? Hai, vreau sa vad ca-l stii.

    • Gabriela, m-ai bagat in ceata! Nu stiu!
      Glumesc, dar acum serios, mie imi tot explici „Moartea Caprioarei” pentru ce s-a-ntamplat, dar eu nu asta doresc, vreu sa vad daca sunt oameni care au si propuneri de solutii. Nu mi-o da pe-aia cu votul, cu toate ca e acela e punctul de pornire, dar hai sa ne imaginam: castiga alegerile prezidentiale dom’ Iohanis si majoritatea parlamentara va fi o coalitie PNL + USR++.
      Ce si cum va urma? Ce faci cu TOATE institutiile statului corupte si anchilozate pline de ceilalti?!
      Cum faci sa functioneze corespunzator statul si societatea?!

    • Deci in decembrie 2018 Colegiul Medicilor ancheteaza situatia medicului impostor si la inceputul lui ianuarie 2019 sesizeaza Parchetul. Poftim?! A trecut 1 luna si parchetarii nu s-au miscat!
      Sarlatanul falsificator si-a facut si asigurare de malpraxis! Se pare ca tot in Romania.
      Eu sa-mi fac o asigurare de sanatate trebuie sa-mi fac toate analizele, la sta ce-o fi verificat firma aceea de asigurari?!
      Cat de frumoasa este tara asta!!!!!

  11. Ei sunt mai presus de lege, de restul cetatenilor? La ei nu prevaleaza principiul contributivitatii? Nu destul sunt tinuti ca niste trantori, care nu fac decat rau tarii si cetatenilor, mai trebuie tinuti in spate pe pensii fara nici un merit si dupa ce ies la pensie? Pensia lor trebuie sa fie in functie de cat au contribuit, ca la toata lumea. Orice alta formula inseamna furt pe fata.

  12. I-a fost mila sa nu ia banii pe care i-a dat impostorul drept mita.

  13. Au grijă deputații (hoti si complici) in frunte cu penalul odios Dragneev sa nu treacă. Ei vor să iși asigure JAFUL PE VIAȚĂ

    • Am citit si imi mentin opinia deja formata de mult timp: Valcov este principalul vinovat pentru degringolada financiara creata in 2017-2019 si va trebui sa rspunda penal si pentru asta.

  14. Vrajeala baseasca, abate atentia in prima faza, apoi demonstreaza dragnea ca exista majoritate inCamera, ca doar n-or vota aia legea….

  15. Nu vedeti cine propune? Acelasi betiv care a taiat si salariile si pensiile. Pmp ia 2 3 la suta si vrea in parlament. Oare citi veterani mai avem? De ce n a facut o acum 15 ani. Marele marinar care a fost cdt.citiva ani nu 12 cum spune. Rusine!

  16. Da taie și de la militari. Prea mult au, pe deasupra le-a mărit luna trecută pensiile și mai și demonstrează azi și mîine. Cita nerușinare mai pot avea.

    • Prietene, montării și polițiștii au pensiile majorate cu rata inflației, și, da, ei merita. Tu de ce nu ți-ai riscat viata?