G4Media.ro

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege ce prevede amendarea personalului…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege ce prevede amendarea personalului din unitățile de învățământ care pretinde bani elevilor

Personalul din unităţile de învăţământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, dacă pretinde elevilor, în mod direct sau indirect, sume sau alte foloase patrimoniale, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR, adoptat tacit, luni, de Senat, relatează Agerpres.

Potrivit iniţiatorului, „în unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ.

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă. Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Aștept prima plângere dovedită

  2. ceri elevilor 5 000, platesti amenda 2000. castiga si statul castigi si tu.

    Marile reforme blocate de PNL și dulapul Iohannis:

    Stelian lon a propus desfiinţarea SIIJ și declanşarea
    unui proces transparent pentru numirile la DIICOT și DNA.
    Dulapul Iohannis s-a opus, vrea sa controleze procurorii.

    USR a propus eliminarea pensiilor speciale. PNL și PSD au votat împotriva proiectului USR de desfiinţare a pensiilor speciale pentru primari.

    USR introduce primul sistem informatic de extragere aleatorie a subiectelor pentru concursurile la stat. PNL a eliminat profesioniştii din CA-uri. Blochează concursurile transparente.

    USR a propus 16 amendamente la PNDL 3 pentru a asigura
    transparenţa şi mecanisme corecte de finanţare a proiectelor.
    PNL și PSD au respins toate amendamentele. PNDL 3 rămâne un mare jaf național.

    PNL=PSD – de 31 de ani groparii Romaniei

  3. Pe cand amendăm si pe cei din sănătate pentru șpăgi?

  4. Nu le er usine! Cer profesorii bani sau le da cineva bani? De ce nu dati legea asta si pentru sanatate unde se ia spaga pe banda rulanta in conditiile in care au salarii COLOSALE. Foarte bine, dati legea asta, dar inlaturati odata spaga din spitale ca nu semai poate cu bataia asta de joc!

    • Aveți dreptate d-na, tatăl meu acum 3 luni a făcut un AVC și a fost internat în spitalul universitar 2 săptămâni, și pt fiecărei vizita a doctorei trebuia să scoată 200 lei din buzunar. Nu mai spun de asistente, dacă nu le dai te lasă că pe câine mort.😡 Au preturile făcute dinainte . Mai ales acum să te ferească Domnul sa te îmbolnăvești și să ajungi la spital, nu te ajuta nimeni. Mori cu zile de mana asistentelor și a medicilor.

    • Ei pe profesori vor sa-i distruga,nu pe doctori,profesorii se sacrifica predand elevilor si imbolnavindu-se de covid in aceasta perioada si asta indiferent ca sunt sau nu vaccinati,dar nimeni nu vede acest lucru…iar un stat care-si batjocoreste profesorii si invatamantul,isi pierde integritatea. De aici se vede nivelul de pregatire al romanilor,de la cate parale dau pe invatamant

    • Da, profesorii cer bani.

      Daca nu cer bani inseamna ca legea asta n-o sa-i afecteze. Deloc.

  5. Impactul este mult mai mare in spitale decât fondul clasei.

  6. Dar de ce cer bani ?Dacă cer …Pentru a avea din ce și cu ce sa predea ,pentru materiale și condiții pe care ar trebui sa le ofere statul copiilor nu sa meargă la școală copii și părinții sa le asigure cele necesare pentru a putea învață în condiții umane …. Școală ar trebui sa fie gratuita dar dacă voi nu le asigurați nici măcar minimul ,normal ca trebuie sa se ajungă asa…Rușine sa le fie celor de mai sus nu profesorilor …

  7. De ce trebuia amenda, nu inteleg. Sunt multe alte spete in care se poate incadra pretinderea unor sume de bani iin schimbul unui serviciu public: de la deja banala luare de mita, la abuz in serviciu, la conditionarea unuui serviciu public. Daca una, sau toate se dovedesc, este caz penal. Dar sunt sigur ca cine este dispus sa incalce codul penal pentru o suma de bani, va fi foarte speriat de o amenda

  8. Oameni buni sunt cadre didactice care cer bani pentru a trece un copil clasa sau pentru al învăța mai bine cea ce nu e așa oricum după ce a luat bani copilul tot la fel este ,din păcate eu am trecut prin asta cu copilul meu cerândumi bani ,eu nu am vrut și sincer nici nu aveam așa că după asta copilul meu era scos în mijlocul clasei și făcut prost și în toate felurile,asta până am ajuns mai devreme și am văzut ce se întâmplă.deci e bună lege zic eu

  9. Dar de ce in peste 31 de ani de guvernari altetnative PSD /PNL, nici unul dintre ele nu a dat aceasta lege? Au trebui sa treaca atatia ani, ca 2 partide noi, sa facă ce era normal…

  10. Lipsesc manuale esențiale in școli și se cer bani pt auxiliare.Daca nu le cumpărăm markere copiilor pt tablele magnetice,nu pot ieși la tablă.Parintii cumpără cadouri profesorilor și se semnează pe felicitare cine a contribuit.Se solicita bani pt achiziționarea catalogului și a carnetelor de elev(pt clasa a 9a Târgoviște ).Se solicita bani pt coli și alt necesar didactic ,șervețele umede,hârtie igienică și șampon pt mâini atât in scoli cât și în grădiniță.Sunt mama a șase copii din comuna Comisani,judet Dambovita.

  11. Personal am făcut adrese la CA cu documente și au dat ignor. Unde sunt și reprezentanții părinților și a elevilor.

  12. Si mita luata de profesorii de la umf iasi?diicot iar da cu sup si nup!!!

  13. Bună treaba! În București se strâng bani pt perdele, a/c, marker, hârtie igienica, laptop, topuri de hartie pt secretariat cadouri de mii de lei pt profi și directori etc. Nu se ba termina cu fondul clasei dar măcar se da un semnal.
    Ce fac insa cu meditațiile? Știu 2 profi de mate care au zilnic 2-3 serii de cate minim 6 elevi cu 150 lei/ 2 ore!!! Iar dacă copilul nu face meditații efectiv nu are cum sa ia mai mult de 5-6 din predarea la clasa!
    Ce fac cu cei care „promovează ” diverse culegeri la ore fără de care ” nu se poate desfasur ora” iar ei sunt autori sau coautori ?

  14. Mai degrabă ar amenda personal primarul și primăria pentru nealocarea de fonduri consumabile: utilități, consumabile la clasă și la toaletă.