G4Media.ro

Senatul a aprobat Ordonanța de urgență de desființare a Institutului Revoluției /…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatul a aprobat Ordonanța de urgență de desființare a Institutului Revoluției / Ordonanța fusese respinsă anterior de majoritatea PSD, dar președintele Iohannis a cerut reexaminarea

Senatul a adoptat luni, în calitate de for decizional, legea de aprobare a ordonanței de urgență de desființare a Institutului Revoluției Române din 1989, înființat în 2004 de Ion Iliescu. Ordonanța de desființare a fost dată la finalul lui 2019 de Guvernul Orban, dar a fost respinsă de Parlament în legislatura trecută, unde PSD controla majoritatea. Președintele Klaus Iohannis a trimis însă actul normativ la reexaminare, iar noua majoritate PNL – USR PLUS – UDMR a votat pentru desființare.

Decizia a fost luată cu 84 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Alina Gorghiu le-a cerut parlamentarilor să voteze pentru desfiinţarea acestui institut, deoarece a produs „exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică”.

„O scrisoare deschisă a fost remisă presei din partea Societăţii din Timişoara, a Asociaţiei Revoluţionarilor Fără Privilegii şi din partea Fundaţiei Gheorghe Ursu. Aceşti oameni, care cunosc foarte bine fenomenul Revoluţiei şi ce s-a întâmplat în 1989, spun un singur lucru despre acest institut – că a avut un efect minor, dar neconvingător, că, din păcate, ce a produs acest institut a fost exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică, pentru că a pretins studierea represiunii şi a scos lucrări şi studii despre fapte evidente care au produs moartea a peste 1.000 de români, fără ca măcar, instituţional, să-i numească pe aceşti autori ai crimelor”, a susţinut Gorghiu.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a admis, la rândul său, că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă „pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

„După propunerea de vot a unei legi de desfiinţare a Institutului pentru Cercetările Avansate ale Civilizaţiei Levantului, avem acum lege pentru desfiinţarea IRRD. (…) Avem acest institut de 16 ani, cu certitudine sunt 16 ani care necesită reforme şi în institute de cercetare, şi nu înţelegem de ce nu corectăm o lege care ni se pare depăşită, de ce nu punem noi proceduri de lucru ale acestui institut care este singurul dedicat cercetării, studiului a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 în România. Avem încă lucruri neştiute despre Revoluţie şi nu văd raţiunea pentru care un asemenea institut, în loc să fie adus la zi, să fie desfiinţat. Este un mod rău de a face politică, este un mod care duce spre revanşă şi răzbunare şi în niciun caz pentru mersul înainte al societăţii. Vom vota contra acestei propuneri”, a afirmat Romaşcanu.

Senatorul USR PLUS Cristi Berea a etichetat IRRD drept „o fraudă financiară” şi „o ticăloşie morală”, care „nu a produs nimic relevant pentru cercetarea din România”.

„În cazul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, avem de-a face cu o fraudă financiară, precum şi cu o ticăloşie morală. Institutul, condus de inculpatul Ion Iliescu şi de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în Dosarul Revoluţiei din 1989 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost un institut de mistificare a adevărului despre Revoluţie. Ion Iliescu a putut fi reales preşedinte de trei ori, pentru că nu am aflat cum au decedat peste 1.000 de oameni. (…) Institutul nu a produs nimic de valoare sau relevant pentru cercetarea din România, cu atât mai puţin, despre evenimentele din 1989. Exista o singură cercetare care a studiat în detaliu ce s-a întâmplat atunci, cercetarea s-a materializat în peste 3.000 de volume de documente şi un rechizitoriu de 250 de pagini. Haideţi să aflam adevărul despre ce s-a întâmplat la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Justiţie, nu de la Ion Iliescu”, transmis Berea.

Comisia juridică a Senatului a adoptat încă de miercurea trecută un raport de admitere pe proiectul iniţiat de către Guvern care vizează desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române.

Senatoarea PNL, Alina Gorghiu, a afirmat atunci că institutul a primi ani buni mulţi bani de la bugetul de stat pentru ca şefii instituţiei „să ţină umbră deasă pe evenimentele din 1989” şi a îndemnat colegii să voteze la plen propunerea legislativă, forul legislativ fiind decizional.

În octombrie 2020, președintele Iohannis ceruse reexaminarea legii de respingere a ordonanței, adoptată de PSD.

„Soluţia adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanţei de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condiţiile în care acest institut şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa. În acest sens, apreciem că soluţia legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului, ceea ce implică maximă responsabilitate în analiza activităţii unor asemenea instituţii. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desfiinţarea instituţiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci şi o probă de ataşament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, faţă de interesele cetăţenilor, precum şi o dovadă de autentică moralitate”, arată motivarea şefului statului pentru retrimiterea actului normativ în Parlament.

Anterior, pe 24 septembrie 2020, Curtea Constituţională respinsese ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Context

Conducerea Institutului Revoluției este asigurată de un „Colegiu Național” alcătuit din personalități reprezentative ale revoluției române. Numirea membrilor Colegiului Național se face de către președintele României. Cum în momentul înființării IRRD președintele României era Ion Iliescu acesta a numit, prin Decretul 1151 din 14 decembrie 2004 toți membrii Colegiului Național, format din 25 de persoane, și anume:

  • Petrică Balint, Sergiu Chiriacescu, Emilian Vasile Cutean, Iosif Dan, Emil Dumitrescu, Lorin Fortuna, Cazimir Ionescu, Claudiu Iordache, Eugenia Iorga, Mihai Ispas, Dumitru Mazilu, Alexandru Mironov, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Pastor, Romeo Raicu, Petre Roman, Adrian Sanda, Ioan Savu, Răzvan Theodorescu, Dan Toader, Doru Țigău, Viorel Vișan, Valentin Voicilă, Emil Vlădesan, Gelu Voican Voiculescu.

Legea nu prevede vreun termen pentru mandatul Colegiului Național, aceștia fiind numiți pe viață.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Urmeaza SIIJ.

  2. Lista de la sfarsitul articolului este compusa in proportie covarsitoare de securistii cei grei. Aia scoliti pe bancile KGB.

  3. Fiind bazata pe o chestiune de oportunitate o astfel de lege nu are cum sa incalce Constitutia, astfel incat o sesizare la CCR nu reprezinta niciun pericol !

    PS. Desi legea inca nu s-a dat (nici macar nu sa redactat) numaratoarea inversa a inceput deja ! :))

  4. lucrurile in cep sa se miste

    • … sigur stau in cep! Lucrurile…
      Vb cu orban…

  5. Pe când și „Levantul”?
    Sau ăsta e de-al nostru?
    Mănâncă și gura lui o pâne uscată și un vin acru!

  6. Fosila asta de Iliescu n-are pensie babană de aia nesimțită de vreo câteva mii de ieuro pă lună? Ce mai vrea? Să-l pună pe ciolacu portar cu ceva cartușe de BT la plasat sau ce?

  7. Lupul”Iliescu ” a înființat poliție pentru oi”revoluție „.

  8. Un criminal 🙂
    A reusit sa scape de inchisoare .
    Pacat , mare pacat , din cauza nationalismului de care s-a folosit , altfel puscaria il manca.
    Dar niciodata nu e prea tarziu , Doamne da sa treasca 110 ani , poate poate il vedem la brutarie.
    Cum zicea cand a venit Rațiu ? Tu n ai mancat salam cu soia . Blesteme 🙂

  9. Nea Nelule, nea Nelule ! Cât timp crezi că o să mai fentezi soarta, nea Nelule? Că ne-am cam pierdut speranța de a te vedea în brațe vânjoase și tatuate, nea Nelule, măcar niscai bombonele colorate să gustăm și noi cât mai degrabă, nea Nelule…

  10. Foarte bine ! Acolo foștii criminali de la revoluție tăiau frunza la câini și sugeau degeaba bugetul statului.Oricum adevărul nu- l vor dezvălui ei niciodată. Dar Institutul Levantului ce rost mai are?

  11. Si „revolutionarii” au o multime de privilegii si pensii uriase. Sa se renunte si la plata acestora.

  12. Mai sunt sinecuri și instituții inutile, parazitare, de desființat. Șapte-Opt ministere ar fi suficiente. Statul trebuie să revină la funcțiile sale de bază! Spun asta luând în calcul părerile, greșite, ale unora cum că acum in pandemie redescoperim importanța statului! Statul este problema, nu soluția!