Senatul, convocat azi în regim de urgență pentru respingerea proiectului de autonomie a Ținutului Secuiesc / Ciolacu: PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi îl va respinge urgent
Robert Cazanciuc, șeful interimar al Senatului, a anunțat miercuri că a convocat plenul Senatului de la ora 14.00 cu un singur punct pe ordinea de zi: proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat tacit de Camera Deputaților. Senatorii PSD vor vota împotriva proiectului, a scris Cazanciuc pe Facebook.
Într-o altă postare, Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a spus că PSD nu susține proiectul și a dat vina pe PNL pentru adoptarea tacită.
„PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă şi în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Acest proiect are numai rapoarte de respingere şi avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere. Mai mult, Guvernul a dat răspuns şi a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită. Mai mult, Comisia pentru administraţie condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenţionat Comisia de administraţie, printr-o adresă, că se împlineşte termenul de adoptare tacită şi că trebuie să facă ceva”, a scris Ciolacu pe Facebook.
El a adăugat că, deşi reprezentanţii PNL „mimează acum naţionalismul, chiar ei sunt vinovaţi pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege”.
„Pentru că au venit infectaţi în Parlament şi nu am putut ţine şedinţe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege”, a menţionat Ciolacu.
Conform site-ului Camerei Deputaților, proiectul a fost elaborat de deputații UDMR Biro Zsolt Isvan și Kulcsar – Terza Jozsef – Gyorgy și a fost depus la prima cameră în 23 decembrie. Expunerea de motive care a stat la baza inițiativei legislative a celor doi parlamentari maghiari poate fi citită aici.
Data la care s-a împlinit termenul constituțional pentru dezbatere și vot a fost 25 martie 2020, iar consultarea publică ar fi putut avea loc până la 7 februarie.
Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, dar și de la Consiliul Economic și Social și un punct de vedere negativ de la Guvern. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat în 23 aprilie, ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile în care putea fi supus la vot.
Foto: Robert Cazanciuc (Inquam Photos / George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii