G4Media.ro

Senatul dezbate cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii care permite Paramentului…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatul dezbate cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii care permite Paramentului să amâne alegerile / PSD propune respingerea solicitării șefului statului

Cererea de reexaminare a legii care ar permite Parlamentului să amâne alegerile se află miercuri pe ordinea de zi a plenului Senatului, programat să înceapă la ora 14:00.

Comisia juridică a adoptat marți, exclusiv cu voturile PSD, un raport de respingere a cererii președintelui Iohannis și de păstrare a legii în forma adoptată inițial. De asemenea, Comisia de administrație a dat aviz de respingere, deși nu s-a întrunit în ședință. Ambele comisii sunt conduse și dominate de PSD.

Dacă actul normativ intră în vigoare, hotărârea de guvern prin care a fost stabilită data alegerilor pentru 6 decembrie își va înceta efectele.

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, pe 23 octombrie, Parlamentului o cerere de reexaminare a legii prin care forul legislativ și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare în detrimentul guvernului.

Curtea Constituțională (CCR) a stabilit, în motivarea deciziei prin care a dat undă verde acestei legi că hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ (detalii aici).

”În prezent, există cetățeni români pentru care deja a debutat și se află în derulare exercițiul dreptului de a fi ales, în condițiile art. 37 din Constituție. Față de această împrejurare, apare evident faptul că orice intervenție (cu excepția vreunei situații ce ar justifica prelungirea de drept a mandatului Parlamentului – starea de mobilizare, starea de război, starea de asediu sau cea de urgență) ce ar avea ca efect amânarea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor români, și în special a celor din diaspora, în privința cărora procedurile sunt deja declanșate și se află în etape avansate”, arată șeful statului în solicitarea transmisă Parlamentului.

”În contextul actual, considerăm că este fără echivoc că intervenția legislativă – prin care se concretizează voința autorității legiuitoare de a deroga de la regula organizării alegerilor parlamentare în interiorul mandatului Parlamentului de 4 ani – survine cu mai puțin de un an până la data organizării alegerilor parlamentare la termen, respectiv cu mai puțin de 2 luni înainte de data expirării mandatului convocat prin Decretul Președintelui României nr. 1134/2016 privind convocarea Parlamentului României ales la data de 11 decembrie 2016 și este de natură să bulverseze procesul electoral aflat în curs de derulare”, mai precizează președintele.

Klaus Iohannis invocă în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului Codul bunelor practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneția, care stipulează că trebuie evitată modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de data alegerilor.

”Deși voința Parlamentului a fost aceea de a deroga de la regula stabilirii datei alegerilor de către Guvern, o regulă aplicată în toată perioada postrevoluționară, apreciem că în situația în care Parlamentul își va păstra opțiunea înscrisă în legea transmisă la promulgare, în contextul actual este necesar ca o astfel de lege să fie adoptată în urma unui dialog instituțional real între Guvern și Parlament. Acesta este cu atât mai important cu cât, dat fiind contextul excepțional traversat de România și de întreaga lume, Guvernul este autoritatea care adoptă măsurile aferente combaterii efectelor crizei epidemiologice generate de pandemia de COVID-19 și asigură implementarea lor. Din această perspectivă, decizia cu privire la data organizării alegerilor parlamentare nu poate fi luată decât în strânsă corelare cu aceste măsuri, Guvernul fiind singura autoritate care are capacitatea administrativă și posibilitatea de a prezenta Parlamentului fundamentarea unei asemenea decizii”, se mai arată în sesizarea președintelui Iohannis.

”În forma adoptată de Parlament, legea supusă reexaminării generează suplimentar și un efect neavut în vedere la adoptarea legii. Acesta se referă la incertitudinea tuturor procedurilor derulate până la momentul intrării în vigoare a legii, inclusiv la situația rambursării de către Autoritatea Electorală Permanentă a sumelor aferente cheltuielilor efectuate cu respectarea condițiilor prevăzute de art. 28 din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, în toate circumscripțiile electorale, precum și cele efectuate la nivel central de către partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale în privința alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat”, subliniază Klaus Iohannis.

Pe 29 septembrie, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.

Potrivit acestora, decizia a fost luată cu 5 voturi ”pentru” respingerea sesizării și 4 voturi ”împotrivă”.

Au votat pentru respingere judecătorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Vraga și Mona Pivniceru, iar împotriva respingerii s-au pronunțat judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Marian Enache și Daniel Morar.

Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul, și nu guvernul așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.

Pe 3 septembrie însă Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că data alegerilor parlamentare din acest an va fi 6 decembrie.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. G4media : a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților. Deci, poate spuneti si numarul legii organizarii alegerilor aflate in vigoare si lasa-ti saradismele USELISTE.

  2. mie-mi place aia cu: „a fost adoptata tacit”.
    si apoi zace pe vecie in sertare la camera deputatilor fara sa existe o constrangere.

    Asta e definitia „anarhiei”: nimeni nu e obligat sa faca cu adevarat ceva.

    • Ba, baiatule, habar nu ai despre ce scrii. Habar nu au ce si-au dorit cam toti profesorasii sociologiei romanesti, care este de fapt a pala umbra completare a facultatii de filosofie. Inca ma intereseaza capacitatea demostrata de Spinoza, ca unica posibilitate de acceptare si transcedere a evului mediu din colectivul uman.

  3. Cu toata zbaterea disperata a PSD, pixul este in mana lui Iohannis (stilou nu mai are pt ca i l-a lasat lui Trump cand s-au vazut ultima oara :)) ) si daca e sa semneze ceva in legatura cu legea asta o va face dupa data de 6 decembrie cu draga inima !

    PS. Iohannis trebuie doar sa gaseasca un motiv !

    PPS. Apropo, Camera Deputatilor cand voteaza respingerea cererii de reexaminare a legii ?

  4. cum drq se intampla ca un parlament dominat de infractori – la propriu, infractori condamnati penal in diferite stagii .. fac ilegal un act normativ, .. absolut nimeni nu face nimic .. totl pentru ca infractorii, borfasii si populismul sa profite … intr-o puscarie de maxima securitate nu se pot face nici o zecime din infractiunile dintr-un astfel de parlament penal …
    va intrebati de ce infractorii fac aceste lucruri in parlament? incredibil de simplu: pentru a se asigura ca, desii sunt infractori condamnati, in loc sa stea la puscarie, vor sa fie speciali, cu drepturi deasupra tuturor.

  5. Iohannis o sa o promulge pe 7 Decembrie. Mumu PSD si tuturor acolitilor sai. PSD 15% pe 6 Decembrie, o sa va gasiti de munca doar la sapa.

  6. Nu au mai respins-o odata?