G4Media.ro

Senatul Spaniei votează împotriva legii privind amnistia și întoarce proiectul la Congresul…

Foto: Senatul Spaniei

Senatul Spaniei votează împotriva legii privind amnistia și întoarce proiectul la Congresul Deputaților pentru aprobarea finală. Principalul beneficiar al legii ar fi liderul separatist catalan Carles Puigdemont

Congresul Deputaților are cuvântul decisiv și poate adopta legea cu o majoritate absolută sau cu o majoritate simplă la un al doilea vot, relatează Catalan News. În Senat, Partidul Popular (PP, centru dreapta) deține majoritatea absolută.

Dacă Congresul dă undă verde proiectului legii amnistiei – aceștia au adoptat deja textul în martie, cu votul favorabil a 178 de parlamentari -, atunci textul va intra în vigoare. Legislatorii au la dispoziție maximum două luni pentru a adopta legea (până la 14 iulie), care ar putea fi deja inclusă în sesiunile plenare din 30 mai sau 13 iunie.

După ce legea va fi aprobată, guvernul spaniol o va trimite în Monitorul Oficial spaniol, iar odată publicată, va intra în vigoare. În acel moment, judecătorii vor fi cei care vor trebui să studieze individual cazurile de separatiști catalani condamnați.

Inițial partidul separatist catalan Junts a votat împotriva proiectului anterior de text, iar ulterior premierul socialist spaniol, Pedro Sánchez, a acceptat să facă modificări pentru a oferi garanții suplimentare pentru susținătorii independenței catalane, nu în ultimul rând pentru fostul președinte catalan Carles Puigdemont. Acesta ar urma să fie unul dintre beneficiarii amnistiei, după ce a trăit în exil în Belgia de la referendumul pentru independență din 2017 și este în prezent anchetat pentru terorism.

Cea mai semnificativă modificare a textului este că infracțiunile de terorism vor fi adaptate la standardul european și nu la legislația spaniolă, oferind astfel mai multă protecție lui Puigdemont și altor persoane acuzate de terorism.

Versiunea actuală a proiectului de lege prevede că vor fi excluse de la amnistie doar „încălcările grave intenționate ale drepturilor omului, în special cele reglementate de articolele 2 și 3 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de dreptul internațional umanitar”.

Odată aprobată, de legea amnistiei vor beneficia toți cei implicați în mișcarea de independență, grațiind persoanele care au fost investigate, acuzate sau inculpate pentru o gamă largă de infracțiuni, inclusiv delapidare, nesupunere și chiar terorism.

De asemenea, aceasta îi va acoperi pe cei condamnați în 2019 pentru rolul lor în organizarea referendumului, cum ar fi fostul președinte în exil Carles Puigdemont și fostul său vicepreședinte Oriol Junqueras.

Propunerea inițială de amnistie îi acoperea pe cei urmăriți penal din ianuarie 2012 până în noiembrie 2023, dar versiunea revizuită extinde această perioadă până în noiembrie 2011.

Estimările privind numărul de beneficiari în temeiul legii variază foarte mult. Pe baza primului proiect, organizația societății civile pro-independență Òmnium a estimat că aproximativ 1.500 de persoane vor beneficia, în timp ce socialiștii au estimat că numărul acestora ar fi de aproximativ 300.

În prezent, numărul exact al beneficiarilor în temeiul textului actual rămâne incert, dar Junts susține că versiunea revizuită va extinde beneficiile sale la încă 150-200 de persoane în plus față de propunerea inițială.

Guvernul de la Madrid depinde în Congresul Deputaților de susținerea celor șapte deputați Junts pentru obținerea unei majorități absolute. În recentele alegeri din Catalonia Partidul Socialist s-a clasat pe primul loc, iar separatiștii au pierdut majoritatea în parlamentul regional de la Barcelona, în pofida unui rezultat bun al Junts, care s-a clasat al doilea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...