G4Media.ro

Senatul Thailandei legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex în prima ţară…

sursa foto: Pixabay/ Alvin Aden Ardenrich Pan

Senatul Thailandei legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex în prima ţară din Asia de Sud-Est

Thailanda a devenit marţi prima ţară din Asia de Sud-Est care adoptă căsătoria între persoane de acelaşi sex, într-un vot istoric în Senat, sărbătorit ca o ”victorie” de către comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT+), relatează AFP, conform News.ro.

Aproximativ 130 de senatori au votat în favoarea acstui text, patru ”împotrivă”, iar 18 s-au abţinut, care urmează să fie prezentat regelui Maha Vajiralongkorn în vederea publicării în Gazeta Regală, adică să fie promulgat.

”Azi (marţi), dragostea a învins prejudecăţile”, a reacţionat un activist, Plaifah Kyoka Shodladd, care a participat la elaborarea legii.

Sărbătorirea a fost reţinută în hemiciclu, însă festivităţi au fost prevăzute marţi seara, la Palatul Guvernului şi în centrul Bangkokului.

Înainte de vot, un deputat de la Partidul Move Forward (în favoarea democraţiei), Tunyawaj Kamolwongwat, a salutat ”o victorie a poporului”, care redă ”zâmbetul” într-o perioadă de turbulenţe politice.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex se bucură de un consens rar într-un regat împărţit între blocul conservator – favorabil armatei şi regelui – şi opoziţia progresistă – susţinută de către generaţiile tinere.

După de deputaţii au dat undă verde în martie, cu o largă majoritate, rezultatul votului senatorilor nu provoica niciun suspans.

Comunitatea LGBT+ beneficiază de o vizibilitate largă în acest regat budist, cunoscut prin toleranţa sa, care atrage turişti gay din ţări vecine conservatoare.

După Olanda – prima ţară care a oficiat uniuni homosexuale în 2001 -, peste 30 de state au legalizat căsătoria gay în lume.

În Asia, Taiwanul şi Nepalul au făcut deja acest pas.

În Thailanda, primnele căsătorii vor putea să fie oficiate în regat la 120 de zile după promulgarea legii, adică în toamnă.

”Facem asta pentru toată lumea. Dacă societatea acordă drepturi fiecăruia, atunci este o societate în care putem trăi”, a declarat înainte de vot Adisorn Juntrasook, care a luat parte la elaborarea legii ca expert.

CONSENS

Noua legislaţie vizează să modifice trimiterile la ”bărbaţi” şi ”femei”, ”soţi” şi ”soţii” şi să le înlocuiască cu termeni neutri, ”indivizi” şi ”parteneri de căsătorie”.

Ea urmează să le confere cuplurilor de acelaşi sex aceleaşi drepturi ca şi cuplurilor hetrerosexuale în domeniul adopţiei şi moştenirii.

Însă activiştii deplâng lipsa recunoaşterii persoanelor transsxuale sau nonbinare, care nu vor avea – în continuare – dreptul de a-şi modifica genul în documentele de identitate.

Venirea la putere în vara trecută a lui Srettha Thavisin – primul civil care deţine postul de premier după o lovitură de stat din 2014 – a contribuit la o acclerare a procesului legislativ, de obicei întortocheat în Thailanda.

Instabilitatea cronică a vieţii politice thailandeze – de la lovituri de stat la contestări populare – a împiedicat precedente tentative de legalizare în ultimii ani.

În pofida unităţii afişate în Senat, Thailanda traversează o perioadă de incertitudini, din cauza unor proceduri care-i vizează la Curtea Supremă pe premierul Srettha Thavisin şi Partidul Move Forward, principalii doi avocaţi politici ai căsătoriei gay.

Partidul Move Forward riscă să fie dizolvat, iar liderii săi să fie excluşi din viaţa politică timp de mai mulţi ani, din cauză că au promis să reformeze legea lezmajestăţii în campania electorală în vederea alegerilor legislative din 2023.

În cazul unei concretizări, această sancţiune ar marca un recul al democraţiei, se tem asociaţii de apărarea dreptulor omului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...