G4Media.ro

Senatul UNITER, despre „linşajul mediatic” din jurul spectacolului „Proorocul Ilie”: „Obstrucţionarea libertăţii…

Sursa foto: Facebook/Uniter

Senatul UNITER, despre „linşajul mediatic” din jurul spectacolului „Proorocul Ilie”: „Obstrucţionarea libertăţii de exprimare a unor artişti şi denigrarea creaţiei acestora ni se par inacceptabile într-o societate liberă”

Senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER), organizaţie de creatori, neguvernamentală, non profit şi apolitică, trage un semnal de alarmă în legătură cu linşajul mediatic care s-a dezlănţuit în jurul spectacolului „Proorocul Ilie”, producţie a Teatrului Naţional Bucureşti. „Considerăm că toată avalanşa de remarci răuvoitoare despre acest spectacol riscă să se transforme într-un atac la cultură pe cât de nefondat, pe atât, de injust şi de periculos”, se arată într-un comunicat semnat de Dragoş Buhagiar, preşedinte, transmite News.ro.

Conform acestuia, „decuparea din spectacol a unei secvenţe de 35 de secunde şi transformarea acesteia în ştire de senzaţie, fără o contextualizare pertinentă a mizei de adâncime a montării în întregul ei, ne aduce aminte de practici totalitare de cenzură şi de subminarea libertăţii de creaţie, instrumente dureroase de represiune ale dictaturii ceauşiste”.

UNITER atrage atenţia societăţii civile asupra faptului că „orice formă de cenzură poate dinamita actul de cultură şi poate reprezenta o gravă imixtiune în spaţiul gândirii critice pe care acesta îl articulează. Nu avem legitimitatea să ne exprimăm asupra unui act artistic fără a fi luat cunoştinţă de el în integralitatea lui. De asemenea, orice instrumentalizare a unei creaţii artistice şi transformare a ei în suport al unui discurs marcat de ură şi intoleranţă constituie un pericol major pentru o societate democratică”.

Potrivit UNITER, „încercarea, fie ea deliberată sau nu, de obstrucţionare a libertăţii de exprimare a unor artişti, de denigrare a creaţiei acestora, ajungându-se până la ieşiri violente putând periclita integritatea lor fizică, şi, cu atât mai mult, deturnarea sensurilor unui act artistic ni se par inacceptabile într-o societate liberă. Rolul teatrului, ca formă de exprimare artistică şi educaţie culturală, ca apărător al democraţiei şi drepturilor omului, a fost şi este să pună conducătorilor şi omenirii oglinda în faţă”.

UNITER promovează valorile fundamentale ale democraţiei, incluzând liberul acces la credinţă şi religie.

„Imixtiunea într-o creaţie artistică poate reprezenta un precedent deosebit de periculos, cu accente şi consecinţe societale dintre cele mai nefaste. Dreptul de a gândi liber şi de a crea sunt fundamentale pentru progresul cultural. De aceea, îndemnăm comunitatea noastră şi societatea civilă la raţiune, pentru apărarea dreptului la liberă exprimare. Teatrul a fost şi va fi un loc de dezbateri care ne dau forţă şi claritate, ne ghidează şi ne eliberează de traume moştenite. Să-l păstrăm astfel!”, se arată în mesajul Uniunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La fel a zis ăla care a dat foc Coranului, că e liber să se exprime.

    Asta până când s-au găsit unii care au zis că și ei sunt liberi să dea foc Evangheliilor, sau Torei.

    Temele religioase sunt sensibile, precum și cele etnice, spre exemplu, iar a-ți bate joc de convingerile semenilor doar pentru a aduna spectatori și bani este expresia nivelului de cultură manifestat de Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, M Neamțu.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.