G4Media.ro

Separatismul va fi pedepsit penal în Moldova. Parlamentul a dat votul final…

Foto: Aleksey FILIPPOV / AFP

Separatismul va fi pedepsit penal în Moldova. Parlamentul a dat votul final unei legi care vizează liderii enclavei Transnistria

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism, cu votul a 60 de deputați ai partidului de guvernământ „Acțiune și solidaritate” (PAS), transmite Radio Europa Liberă, citat de Rador.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Tiraspolul a criticat decizia. Într-un comunicat de presă, așa-zisul minister de externe din regiunea transnistreană a solicitat implicarea participanților internaționali în procesul de mediere dintre cele două maluri ale Nistrului, potrivit Agora.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Prezentând proiectul în parlament, pe 22 decembrie 2022, deputata PAS Olesea Stamate a declarat că unul dintre obiectivele inițiativei legislative este combaterea activităților informaționale subversive. În discursul său, ea s-a referit și la așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană, care ar fi angajat în astfel de activități.

După votul în prima lectură, atât regimul de la Tiraspol, cât și Kremlinul au criticat modificările la Codul Penal. Sovietul suprem de la Tiraspol a cerut deputaților de la Chișinău să renunțe la acest proiect. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că aceste prevederi ar „estompa principiile de bază ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Gata! Nazismul din Moldova! După ce termină cu Ucraina au deja motiv să radă de pe fața pământului și Moldova!

  2. legea e buna, daca s-ar si aplica.

    dar va fi doar o forma fara fond, la fel ca si legea privind dez-off-shore-izarea economiei. in practica, nu se va aplica. cum sa aplici o lege care pedepseste separatismul, cand guvernul incheie contracte de furnizare a energiei electrice cu separatistii respectivi, ceea ce ii transforma automat in tradatori de tara si pasibili de dosare penale pe membrii guvernului?

  3. Altceva decat legi dure si inchisoare nu au gasit? Fac ceea ce doresc la ei in tara, sunt independenti, insa se indeparteaza de UE cu pasi rapizi, promulgand asemenea legi.

  4. Ar merge si in Romania una asemănătoare, poate se mai liniștesc udemeristii.

  5. @ Și rușii cam la fel fac, ? Chiar și ceilalți europeni , ?

  6. & Pe la, africani, arabi, mulți asiatici, mai puține atitudini de „proprietari de sclavi”, decât la rasa albă, ?

  7. & „O lovitură” dată UDMR ,de către PAS și o „poziționare” de partea rușilor în războiul cu ucrainienii care vor să se separe , ?

  8. & Unii care „umblă’ cu, ,,legarea de glie” , ?