Separatiștii de Tiraspol, pe aceeași lungime de undă cu Moscova: presupuse alerte cu bombă la școli din Transnistria și mesaje anti-rusești
Așa-zisul Minister de Interne din republica nerecunoscută Transnistria de la Tiraspol a emis luni un comunicat în care anunță mai multe presupuse amenințări simultane cu bombă venite la o serie de școli din regiunea separatistă transnistreană, inclusiv școala militară Suvorov.
„De la ora 9.00, se știe că persoane neidentificate au trimis mesaje pe e-mailul instituțiilor de învățământ general, superior și gimnazial de specialitate că în clădiri au fost instalate dispozitive explozive. Aproape toate școlile, gimnaziile, liceele, școlile tehnice, colegiile, colegiile capitalei, Bender, Rîbnița, Dubăsari, Kamenka au primit astfel de mesaje”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției amintite.
Transnistrenii mai spun că informațiile sunt verificate de organele abilitate: poliție, armată și serivicile specilale transnistrene.
Mesajele despre care vorbesc transnistrenii sunt prezentate cu poză de pe telefon și fac direct trimitere la ură inter-etnică. Acestea se termină cu: „Slavă Moldovei și moarte rușilor!”. Un mesaj subliminal de alăturare a Moldovei cu Ucraina prin expresia folosită frecvent de ucraineni „Slavă Ucrainei!”. Aceasta a devenit o formă de salut preluat și la nivel internațional.
Este de menționat și rapiditatea cu care liderul separatist de la Tiraspol, generalul rus de poliție Vadim Krasnoselski, a scris, luni, despre incident pe contul său de Telegram, o rețea rusească nemoderată, unde propaganda rusă este foarte activă.
Aceste amenințări vin în paralel cu cererile recente ale ambasadelor Rusiei din România și Republica Moldova adresate etnicilor ruși, care s-ar simți amenințați în aceste state, să trimită rapid plângeri către aceste reprezentanțele diplomatice de la Chișinău și București.
În Republica Moldova, această manevră a avut exact efectul invers scontat de Moscova, și anume că mulți etnici ruși din Moldova au trimis mesaje ironice pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în Moldova.
„Nu mulțumim, nu avem nevoie să ne salvați pe tancuri!”, „M-am născut în Moldova, vorbesc rusa, știu româna, totul este minunat. Încetați să semănați ură”, „Ajunge să „salvați” și să mințiți, ați devenit deja Coreea de Nord, noi nu avem nevoie de asta”, au fost doar câteva mesaje ce au apărut pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.
În replică, șefa statului de la Chișinău, Maia Sandu, a dat asigurări la finele săptămânii trecute că toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limbă sau etnie. De asemenea, MAEIE a precizat că nu există înregistrate plângeri legate de presupuse acte de discriminare pe criterii etnice în Republica Moldova.
Într-un peisaj mai larg, mișcările Tiraspolului de mediatizare excesivă a unor pretinse mesaje de ură inter-etnică au loc pe fondul intensificărilor manevrelor armatei ruse în jurul regiunii Odesa și a bombardamentelor sporadice pe care Rusia le face de pe mare asupra regiunii din cauza imposibilității de a avansa terestru spre Odesa, un punct strategic important al litoratului sudic al Ucrainei la Marea Neagră.
Rusia menține un efectiv de 1.500 – 2.000 de militari în regiunea separatistă transnistrenă, iar regimul de la Tiraspol este unul marionetă în mâinile Moscovei care și-ar putea dovedi loialitatea în caz de nevoie și ordin din partea Federației Ruse, din moment ce este susținut de peste 30 de ani.
Foto: Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Sursa/Site-ul pretinsei Administrații prezidențiale de la Tiraspol
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii