G4Media.ro

Separatiștii din Osetia de Sud doresc organizarea unui referendum privind alipirea de…

sursa foto: Facebook

Separatiștii din Osetia de Sud doresc organizarea unui referendum privind alipirea de Rusia

Liderul Osetiei de Sud, teritoriu prorus din Caucaz care s-a desprins de Georgia, a declarat miercuri că are în vedere o consultare populară cu privire la ataşarea la Rusia, relatează Agerpres, conform AFP şi Reuters.

„Trebuie, bineînţeles, ca noi să cerem avizul poporului şi să facem astfel ca poporul să se exprime asupra posibilităţii de a ne alătura Federaţiei Ruse”, a declarat Anatoli Bibilov în direct la un canal de televiziune rusesc.

„Nu este foarte dificil să o facem fără amânare. Cum se spune, este o problemă tehnică”, a spus el în continuare, asigurând că alăturarea la Rusia este un „vis secular” al poporului osetin.

Osetia de Sud şi Abhazia sunt două regiuni din Caucazul de Sud, care s-au desprins de fosta republica sovietică Georgia. Autoproclamata lor independenţă a fost recunoscută în august 2008 de Rusia, după un război fulger între Tbilisi şi Moscova.

După acest conflict, forţe ruseşti staţionează în mod permanent în Osetia de Sud şi în Abhazia.

Această declaraţie intervine în timp ce armata rusă desfăşoară din 24 februarie o ofensivă în Ucraina, oficial pentru a veni în ajutorul altor două teritorii separatiste proruse, Lugansk şi Doneţk, situate în estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Anatoli Bibilov anunţase de altfel că a trimis în Ucraina soldaţi din Osetia de Sud pentru „a ajuta la protejarea Rusiei”.

Liderul separatiştilor din Lugansk, Leonid Pasecinik, afirmat duminică că un referendum va avea loc „într-un viitor apropiat” pentru ca această regiune să se alipească la Rusia.

Şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, se pronunţă de asemenea cu regularitate pentru o fuziune cu Moscova, relatează Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Na!Joac-o si pe asta.

    • Aceleași trucaje bolșevice peste tot 😂😂😂
      Ca să n-o mai lungim, ar trebui organizat un referendum la nivel mondial 😂😂😂

  2. Teoretic, nu exista motiv de impotrivire. Nici un stat nu a fost si nu este batut in cuie.

    Nasol este, cand nu convine. Exemplul Ardealului care a votat sa se uneasca cu Muntenia/Moldova vs o parte a Ardealului, care ar vota (acum) sa se uneasca cu Ungaria. Lafel in fiecare tara, dealtfel.

    • Cânta la masa lui Putin, n-o mai face pe ințelegatorul!

    • Ramono, asa-i cand chiulesti de la scoala, istoria este sanscrita pentru tine 😀

    • Se vede ca dvs nu prea aveti treaba cu istoria, de fapt, sau interpretati aiurea in scop de propaganda. In primul rand, Ardealul nu a votat sa se uneasca, in al doilea rand, nu poate fi nicio comparatie de niciun fel intre Ardeal si Osetia de Sud pentru ca: rusii reprezinta 1 la suta din totalul cetatenilor Osetiei, regiunea este sub ocupatie militara ruseasca, iar ideea ca acolo s-ar putea organiza vot liber e fantezista.

    • Nu stiu cum o fi teoretic dar practic astfel de referendum se organizeaza daca legile tarii respective, Georgia nu Rusia, permit. Daca permit autodeterminarea se face cu observatori din Georgia, Rusia si internationali inclusiv de la ONU in astfel de situatii cand stim cam ce face Rusia. Si atunci sa vedem daca mai iese „ce trebuie” 😂

    • @Geo
      Logic ca se va „organiza” mujiceste 😀 pana „iese cum trebuie”. Nu asta am scris, ci ceea ce se poate intampla, in mod teoretic. Acolo sau oriunde altundeva. Legile se schimba, nici ele nu sunt batute in cuie.

      ps: G4Media, publicati naibii ceea ce scrie, ca nu pierdem timp si enegrie sa scriem texte, care se pierd, voi nepublicandu-le. Respectati-ne timpul si energia pierduta aici. Mersi.

    • Daca lumea s-ar conduce dupa istorie Rusia de astazi nu ar exista.
      Modificarea de frontiere nu se poate face decat cu acordul deplin al partilor implicate, vezi Cehoslovacia.
      Cum ar fi Turcia sa revendice Crimeea?
      Sunt 6.5 milioane de tatari, urmasi ai celor refugiati sau deportati la sf sec XVIII, care traiesc in Turcia.

    • După teoria ta, nici casa pe care o ai nu e bătuta in cuie de contractul de vânzare cumpărare! Dacă intră un bețiv peste tine in casă si spune ca era casa lu’ tacsu’, tu îi lași o camera, că nu e bătut in cuie! Mai, dar analfabeți rău pe la voi la mama Rasie, dacă așa gândiți! 😏

    • deci draga vvv, si republicile din care e rusia constituita au acelasi drept corect?
      deci inseamna ca rusia se desface in zeci de bucati, daca nu sute. esti de acord, da? ca, citez, „teoretic, nu exista motiv de impotrivire”.

    • Daca intram in Schengen au unire de facto cu Ungaria, asta le scapa iredentistiilor.

    • @andrei
      Absolut, ai dreptate. Departe de mine sa le dau dreptate mujicilor si jigodiei de la Kremlin.

      Am dat exemplul Ardealului, insa este plin de alte exemple, Savoia care s-a unit cu Franta, etc. Nimic nu este gravat in marmura, serios. Dana gandim la un orizont de cativa zeci de ani, nimic nu se schimba, intr-adevar. Insa daca gandim la un orizont de cateva sute de ani… cam toate tarile s-au schimbat.
      Asta am vrut sa subliniez.

  3. @vvv
    Stai asa ca situatia nu e deloc asemanatoare cu Ardealul. E mult mai aproape de Kosovo sau de Gagauzia in R. Moldova.

    • O pop.ul.atie ra.zbo.in.ica mi.gr.at.oare se stabileste in se.co.lul 17 pe un te.rito.riu mu.nt.os unde sunt oar.ecu.m acce.p.tati de ge.orgie.nii care erau acolo de m.ile.nii.

    • In sec 20 Bolsevicii le trag o regiune autonoma in schimbul sustinerii in razboi contra Mensevicilor. Regiunea e trasata cu pixul pe harta si include multe sate complet georgiene etnic.

    • Bo.lse.vic.ii le trag o reg.iune auto.noma in schimbul sustinerii in ra.zb.oi contra Men.se.vic.ilor.
      Regi.unea e tra.sata cu pix.ul pe h.arta si inc.lude multe sate co.mp.let ge.org.iene etn.ic.

    • 100 de ani mai tarziu, Rusia decide ca vrea sa ii ‘salveze’. Se pune de un referendum in stil rusesc, in care doar o optiune e valabila.

    • G4 sa va trageti un twitter cu m.u.l.t.e pun.ct.e si limita de 10 cuvinte.