Separatiştii scoţieni aleg un nou premier, în urma demisiei anunțate de Nicola Sturgeon
În Partidul Naţional Scoţian (SNP) a început de luni votul pentru alegerea unui nou lider şi implicit prim-ministru al Scoţiei, în urma demisiei anunţate de Nicola Sturgeon în 15 februarie, transmite AFP, citată de Agerpres. Rezultatul va fi cunoscut în 27 martie.
În cursa pentru conducerea separatiştilor scoţieni s-au înscris trei candidaţi: Kate Forbes, titulara portofoliului finanţelor în guvernul regional de la Edinburgh, colegul ei de la sănătate, Humza Yousaf, şi Ash Reagan, fostă ministru până anul trecut, când a demisionat.
Forbes are 32 de ani şi este o creştină ferventă, considerată o vedetă în ascensiune a SNP şi favorită în sondajele de opinie; şi-a exprimat de multe ori opiniile conservatoare, în special în privinţa minorităţilor sexuale şi a copiilor din afara căsătoriei. Ea a apreciat luni că independenţa Scoţiei trebuie obţinută „treptat”.
Yousaf, în vârstă de 37 de ani, primul musulman din guvernul scoţian, este singurul care a promis că va continua politicile sociale progresiste ale partidului. „Sunt singurul candidat care a spus fără echivoc că va proteja pe toată lumea”, a declarat el joia trecută, într-o dezbatere televizată. Deşi unii colegi i-au sugerat să adopte o poziţie mai moderată privind independenţa, el a promis, dimpotrivă, că „va trece în viteza a cincea”. Este susţinut de Sturgeon.
Regan, care are 49 de ani, a demisionat din funcţia de ministru pentru siguranţa comunităţilor pentru a protesta împotriva unui proiect de lege controversat.
Un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate duminică arăta că Forbes este preferată de 33% din scoţieni, fiind populară şi în afara SNP, Yousaf – de 18%, iar Regan de 10%.
Potrivit unui alt sondaj, preluat luni de Reuters, 39% din electoratul din Scoţia susţine independenţa faţă de Regatul Unit, în timp ce 47% din cei chestionaţi sunt împotrivă. Sondajul a fost efectuat de YouGov la comanda televiziunii Sky News, în perioada 9-13 martie, pe un eşantion de 1002 adulţi. Rezultatul arată că ideea independenţei este într-o uşoară scădere de popularitate faţă de cele 40 de procente consemnate tot de YouGov în februarie.
La referendumul din 2014, au fost 45% din voturi pentru desprinderea de Regatul Unit şi 55% împotrivă şi au existat opinii conform cărora Brexit-ul – decis de electoratul britanic doi ani mai târziu – justifică o nouă consultare populară în Scoţia.
În acest context, AFP apreciază că votul din cadrul SNP are implicaţii importante pentru viitorul Regatului Unit, unde divergenţele dintre cele patru naţiuni componente – Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord – s-au agravat după ieşirea din Uniunea Europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank