Septimius Pârvu, expert în bună guvernare şi procese electorale: Modificările privind comasarea alegerilor pot restrânge drepturile fundamentale ale cetăţenilor
Septimius Pârvu, expert în bună guvernare şi procese electorale în cadrul Expert Forum, a declarat marţi că ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor, la modul în care este formulată, nu are un impact pozitiv, ci mai degrabă efecte care pot restrânge drepturile fundamentale ale cetăţenilor, transmite Agerpres.
„Adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă modifică reguli semnificative cu foarte puţin timp înainte de data alegerilor şi încalcă principiul predictibilităţii şi stabilităţii juridice. Comasarea alegerilor (…) nu are un impact pozitiv, ci mai degrabă efecte care pot restrânge drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Astfel de modificări nu ar trebui făcute cu atât de puţin timp înaintea alegerilor”, a spus Septimius Pârvu, în cadrul dezbaterii publice, organizată la Ministerul Afacerilor Interne, pe tema propunerii de ordonanţă de urgenţă privind comasarea alegerilor.
El a precizat că se ştia calendarul electoral de mult timp şi sunt nişte decizii care trebuiau luate demult, însă această ordonanţă este „pur şi simplu rezultatul unei negocieri politice care s-a prelungit până foarte târziu”.
„Există deja un număr semnificativ de decizii ale Curţii Constituţionale şi, în general, credem că există o problemă cu această ordonanţă pentru că preia destul de multe aspecte care au fost deja respinse prin decizii ale Curţii Constituţionale”, a spus Pârvu, care a adăugat că „există un risc foarte mare să ne trezim peste o jumătate de an că o parte dintre aceste prevederi sunt neconstituţionale”, după ce alegerile au fost organizate.
Potrivit notei de fundamentare a ordonanţei, în anul 2024 cetăţenii cu drept de vot trebuie să îşi exercite dreptul de vot la patru tipuri de scrutine electorale şi, în acest context, s-a analizat posibilitatea ca o serie din aceste scrutine electorale să se desfăşoare la aceeaşi dată.
„Prin prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului se propune ca alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 să se desfăşoare în ziua de duminică, 9 iunie 2024. Alegerile vor fi organizate în conformitate cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, ale prevederilor Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, arată documentul.
Totodată, se stabileşte ca perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie 2024 să înceapă la data de 12 martie 2024 şi să se încheie în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea 1.
„Desfăşurarea la aceeaşi dată a celor două tipuri de scrutin are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţenii să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mare a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că îşi doreşte să urmeze poziţia pro-UE şi proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unităţile administrativ-teritoriale. Mai mult, aleşii locali pot motiva cetăţenii să se prezinte într-un număr mai mare la urne şi să îşi exprime opţiunile de vot. Sunt reduse cheltuielile şi perioada electorală, în condiţiile în care în România în anul 2024 se vor desfăşura patru tipuri de scrutine electorale”, se mai arată în nota de fundamentare.
Sursa citată aminteşte faptul că, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, alegerile europarlamentare se desfăşoară în mod frecvent la aceeaşi dată cu cele locale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank