Șerban Nicolae: Guvernul Cioloș a inițiat legea recursului compensatoriu care a scos din pușcării tâlhari, criminali și violatori / Corupţii nu violează, corupţii nu aşteaptă tinerele la lift
Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, joi, în plenul reunit al Parlamentului că inițiatorul proiectului de lege privind recursul compensatoriu, adoptat cu voturile PSD, ALDE și UDMR în legislativ, a fost Guvernul Cioloș și că acesta este vinovat de eliberarea infractorilor înainte de termen.
„Vreau să vă spun că recursul compensatoriu care a scos din puşcărie tâlhari, criminali, violatori a fost iniţiat de Guvernul Cioloş. Este o mare minciună, o mare fraudă acel Guvern. Întrebaţi-o pe Prună. (…) Ca să ştiţi care este adevărul, pentru că eraţi foarte revoltaţi ca nu cumva să scape corupţii. Corupţii nu violează, corupţii nu aşteaptă tinerele la lift. Din păcate, infractorii pe care i-aţi eliberat, ăia violează”, le-a transmis Şerban Nicolae parlamentarilor din Opoziţie.
La începutul lunii decembrie, și ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, într-un mesaj postat postat pe Facebook, că Legea recursului compensatoriu, care a permis eliberarea din închisori a câtorva mii de deținuți, este un proiect inițiat de Ministerul Justiției pe vremea când Raluca Prună era ministru. Cum Toader indică data de 31 ianuarie 2017 ca moment al trimiterii proiectului de la Guvern la Parlament, responsabilitatea este pasată și către Florin Iordache, primul ministru de Justiție din cabinetul Grindeanu. Precizările lui Toader lui Toader au venit în contextul în care recent presa a relatat despre mai multe cazuri de infracțiuni violente comise de persoane care au beneficiat de reducerea substanțială a pedepselor în urma acestei legi.
Raluca Prună, ministrul Justiției în Guvernul Cioloș, a răspuns tot pe Facebook acuzelor lui Tudorel Toader, afirmând că actualul ministru al Justiției a fost complice la modificările făcute de Parlament Legii recursului compensatoriu întrucât nu s-a opus acestora. Astfel a fost crescut numărul zilelor reduse din pedeapsă de la 3 la 6 pentru fiecare lună de detenție în condiții necorespunzătoare, suprafața minimă pentru deținut socotită ca adecvată a fost majorată de la 3 la 4 metri pătrați, iar verificarea condițiilor de detenție a devenit mai laxă.
”Adevărat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul în Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru când proiectul a fost discutat în Senat (adoptat pe 13 martie) și ulterior la Camera Deputaților (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea așadar obligația sa apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu și să se opună modificărilor care au condus azi la consecințe grave pentru siguranța cetățeanului”, a explicat Raluca Prună.
Foto: Mediafax / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii