Serbia, Albania și Macedonia de Nord convin să împartă surplusul de energie și alimente
Trei state din Balcanii de Vest au convenit să formeze o comisie comună pentru a se ajuta reciproc să facă față amenințării de penurie de energie și alimente în această iarnă, din cauza crizelor actuale pe fondul războiului din Ucraina, au anunțat vineri Serbia, Albania și Macedonia de Nord, transmite Reuters.
Balcanii de Vest cuprind Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia și Kosovo, care aspiră să adere la Uniunea Europeană.
Toate cele șase țări se luptă pentru a satisface nevoile de energie pe fondul penuriei cauzate de războiul din Ucraina.
La summitul Inițiativei Balcanice Deschise de la Belgrad, președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-miniștrii Albaniei și Macedoniei de Nord, Edi Rama și Dimitar Kovacevski, au convenit să formeze un organism care să ajute cele trei guverne să împartă surplusul de energie și alimente.
„Tot ceea ce este al nostru va fi disponibil pentru Macedonia de Nord și Albania și viceversa”, a declarat Vucic într-o conferință de presă.
Serbia depinde aproape în întregime de importurile de gaz rusesc și își generează aproximativ 70% din necesarul de electricitate în centralele sale electrice pe cărbune învechite.
Macedonia de Nord se bazează pe combustibili fosili și pe energia hidroelectrică și este, de asemenea, dependentă de importurile de electricitate. Albania își produce cea mai mare parte a energiei electrice în centrale hidroelectrice.
Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat că cele trei țări vor cere UE să le ajute să treacă iarna.
„Cel mai bun scenariu pentru Albania ar fi o jumătate de miliard de euro (în cheltuieli suplimentare) pentru … furnizarea continuă de energie electrică”, a declarat Rama prin intermediul unui interpret.
„Fac apel la UE să nu repete comportamentul rușinos din timpul pandemiei (COVID-19), când țările din Balcanii de Vest au fost nevoite să apeleze la China, Rusia și Turcia”, a spus el.
Inițiativa regională Open Balkan a fost oficializată în 2019, când Serbia, Albania și Macedonia de Nord au convenit să creeze o zonă economică de 12 milioane de persoane și să deschidă frontierele pentru persoane și produse.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank