G4Media.ro

Serbia anulează contractele pentru arme rusești pe fondul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei…

Serbia anulează contractele pentru arme rusești pe fondul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei / Va rupe Belgradul relațiile cu Kremlinul?

Serbia a anulat contractele pentru arme rusești care au aprovizionat armata sa încă din perioada sovietică, a declarat șeful Statului Major al Serbiei, Milan Mojsilović, fără a preciza dacă țara rupe legăturile cu Rusia, transmite Euractiv.

Serbia, o țară candidată la UE, a fost mult timp cel mai puternic aliat al Rusiei în Europa și a fost supusă presiunilor de la invazia Ucrainei pentru a privi mai mult spre vest și a-și alinia politica externă cu Europa și UE.

Motivul pentru decizia de a anula contractele a fost sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, a declarat Mojsilović pentru Moscow Times. Acesta a declarat că Belgradul încearcă să găsească o soluție prin canale diplomatice, dar că unele contracte au fost anulate și altele amânate în speranța că relațiile internaționale se vor normaliza.

Potrivit lui Mojsilović, armata sârbă poate cumpăra în continuare piese de schimb pentru echipamentele sovietice și rusești, deoarece acestea sunt produse sub licență în multe țări din lume. Cu toate acestea, el spune că nu mai este posibil să cumpere echipamente noi din Rusia.

În luna august a anului trecut, Serbia a decis să renunțe la achiziționarea unui nou lot de avioane de luptă rusești, care a fost în discuție din 2021. În locul aeronavelor rusești, Belgradul a achiziționat 12 avioane franceze Rafale în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de avioane rusești MiG-29.

După cum a recunoscut Mojsilović, acest acord a marcat începutul unei restructurări radicale a forțelor aeriene sârbe, deoarece vor fi necesare reconversia piloților, reorganizarea infrastructurii militare și alte „pregătiri complexe”. Alegerea avioanelor de vânătoare franceze a fost făcută, a spus el, deoarece acestea „vor oferi capacitățile necesare forțelor aeriene pe termen lung”.

Dr. Orhan Dragaš, fondator și director al Institutului de Securitate Internațională din Belgrad, a declarat pentru Euractiv că sancțiunile occidentale au făcut imposibilă deplasarea oficialilor sancționați la Belgrad. Acest lucru se datorează faptului că este înconjurat de membri NATO care refuză să permită avioanelor diplomatice să zboare prin spațiul lor aerian, ca să nu mai vorbim de transportul de materiale militare.

Cu toate acestea, potrivit lui Dragaš, evoluția este o „schimbare semnificativă din punct de vedere strategic pentru Serbia și nu este una temporară”.

De asemenea, vineri, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că grupul Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, urmează să primească un răgaz de 45 de zile pentru a ieşi din acţionariatul companiei petroliere sârbeşti Naftna Industrija Srbije, după cele mai recente sancţiuni impuse de SUA sectorului petrolier rusesc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.