Serbia este aproape de semnarea unui acord cu Franța pentru achiziționarea de avioane de luptă Rafale, lucru ce ar marca o schimbare față de furnizorul său militar tradițional, Rusia
Serbia este aproape de semnarea unui acord privind achiziționarea a 12 avioane de luptă multifuncționale franceze Rafale, a anunțat marți președintele sârb, în ceea ce ar marca o schimbare față de furnizorul său militar tradițional, Rusia, scrie AP.
Președintele Aleksandar Vucic a vorbit în timpul vizitei sale de două zile la Paris și a discuțiilor cu președintele francez Emmanuel Macron, precum și cu oficiali francezi din domeniul apărării, inclusiv cu producătorul Rafale, Dassault Aviation.
Vucic a declarat că a avut o conversație foarte bună cu Macron luni seară, care a durat mai mult de trei ore, și că au „ajuns la acorduri concrete privind achiziționarea de avioane de luptă Rafale”.
El a spus că în următoarele două luni contractele vor fi semnate în prezența lui Macron, adăugând că achiziționarea avioanelor sofisticate va extinde drastic cooperarea militară și de altă natură între cele două state.
Detaliile financiare ale potențialei tranzacții nu au fost anunțate, dar presa proguvernamentală sârbă a estimat-o la aproximativ 3 miliarde de euro pentru întregul pachet.
Serbia ia în considerare achiziția noilor avioane Rafale de mai bine de doi ani, de când rivalul vecin din Balcani, Croația, a cumpărat 12 avioane de vânătoare folosite de același tip pentru aproximativ 1 miliard de euro.
Posibila achiziție de avioane Rafale ar permite Serbiei să își modernizeze forța aeriană, formată în principal din avioane de vânătoare MiG-29 de fabricație sovietică, precum și din avioane de luptă iugoslave îmbătrânite.
Rusia a fost un furnizor tradițional de avioane militare, inclusiv elicoptere de luptă, pentru Serbia, care a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina.
Înarmarea rapidă a armatei sârbe i-a îngrijorat pe unii dintre vecinii săi după destrămarea sângeroasă a fostei Iugoslavii în anii 1990. Serbia, țară candidată la Uniunea Europeană, este aproape complet înconjurată de țări membre NATO.
Criticii înarmării occidentale a Serbiei spun că vânzarea de avioane franceze sofisticate l-ar putea încuraja pe Vucic să intervină eventual militar în Kosovo, o fostă provincie sârbă vecină care și-a declarat independența în 2008 și pe care Serbia nu o recunoaște. Liderul populist sârb a făcut mai multe astfel de amenințări voalate în ultimele luni.
În timpul discuțiilor cu Macron la Paris, cei doi au discutat, de asemenea, despre tensiunile mocnite din Kosovo, precum și despre cooperarea în domeniul tehnologiei nucleare și despre posibila construcție a unei centrale nucleare în Serbia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii