Serbia investește masiv în armată / Ministrul apărării: Urmărim ceea ce fac alții, iar Belgradul a decis să investească bani în această cursă a înarmărilor
Balcanii se concentrează pe apărare. Începând cu Serbia care își mărește arsenalul. Anul acesta, țara va cheltui aproape jumătate de miliard de euro pe arme și echipamente militare moderne din ce în ce mai sofisticate. După modelul rachetei antitanc Kornet, prezentată recent președintelui Aleksandar Vučić.
Potrivit rapoartelor ministrului apărării Nebojsa Stefanovic, achiziția de noi arme va continua, deoarece adaptarea echipamentelor militare cu sisteme de apărare inovatoare este necesară. „Țara se înarmează deoarece doreşte ca armata să fie mereu în pas cu timpurile. Urmărim ceea ce fac alții, iar Belgradul a decis să investească bani în această cursă a înarmărilor”, a subliniat Stefanovic.
Multe țări balcanice urmează același exemplu, reînnoindu-şi arsenalul, la exact 30 de ani de la război. „Ungaria achiziționează mai multe echipamente militare decât toată fosta Iugoslavie la un loc – spune Igor Tabak, expert militar. Bulgaria și România se modernizează și ele din acest punct de vedere. Toate, aspecte pe care trebuie să le avem în vedere. Aceste țări din jurul Serbiei se află într-un context diferit – Croația, Slovenia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord – unele sunt membre NATO în timp ce altele fac parte din Uniunea Europeană”.
Guvernul de la Zagreb va cheltui şi el peste 1 miliard de euro pentru avioane de luptă și diverse echipamente, ca de altfel Bosnia și Herțegovina și Kosovo.
Potrivit lui Vlade Radulovic, expert în geostrategii, nu este corect să vorbim de o adevărată cursă a înarmărilor. Toate țările din fosta Iugoslavie au aceeași problemă, își bazează echipamentul militar pe tehnica Armatei Populare. Însă conceptul de război s-a schimbat. Unele echipamente nu mai sunt la zi și, prin urmare, trebuie actualizate. Înainte nu existau drone, acum sunt necesare. Astfel încât încearcă cu toţii să-și modernizeze sistemul de apărare.
Potrivit ultimului sondaj realizat de Centrul pentru Politică de Securitate din Belgrad, 40% dintre cetățeni consideră că armata ar trebui să fie întotdeauna bine echipată, iar aproape jumătate, sunt de părere că guvernele trebuie să se concentreze pe apărare și pe instrumente militare din ce în ce mai inovatoare.
Serbia a fost acuzată deseori că ar „colabora” cu aliatul său estic, Rusia, pentru a destabiliza Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Kosovo, o fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008.
Regimul sârb, condus de Slobodan Milošević, cu politicile sale naționaliste fără compromisuri, este acuzat de sfârșitul sângeros al Iugoslaviei în anii 1990, care a declanșat tragicul război balcanic. În această perioadă, Vučić a urcat treptele Partidului Radical Sârb de extremă dreaptă, ajungând să ocupe funcția de ministru al informațiilor în timpul guvernării lui Milošević.
Precedente care nu îl onorează pe actualul președinte sârb.
Sursa: Euronews/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu