G4Media.ro

Serbia lui Vučić, divizată între Europa și Rusia / Bruxelles-ul presează Belgradul…

sursa foto: Kremlin.ru

Serbia lui Vučić, divizată între Europa și Rusia / Bruxelles-ul presează Belgradul să aleagă între Putin și UE

Serbia lui Aleksandar Vučić începe să devină o preocupare importantă pentru Europa. Belgradul, care a ales să nu impună sancțiuni Rusiei după invazia Ucrainei, suportă presiuni din ce în ce mai mare pentru a se alinia restului Uniunii ca țară candidată la aderare, transmite Euronews, citată de Rador.

Printre statele care urmăresc îndeaproape evoluția pozițiilor sârbe se numără Germania, prin ministrul de externe Analena Baerbock. „Dacă Serbia vrea să adere la Uniunea Europeană, trebuie să susțină politica externă a celorlalți membri ai Uniunii”, a declarat recent șeful diplomației germane, „și astfel să impună Rusiei sancțiunile necesare”.

Bruxelles-ul vrea o poziție sârbă. Presiunea asupra Belgradului, care, potrivit Bruxelles-ului, trebuie să aleagă în ce parte să o ia, este din ce în ce mai directă. Pozițiile luate de Aleksandar Vučić sunt considerate pentru moment total insuficiente: Serbia a votat rezoluția ONU de condamnare a agresiunii ruse și a votat în favoarea suspendării Moscovei din Consiliul ONU pentru drepturile omului. Numai că Uniunea, în special Berlinul, are nevoie de încă un pas pentru a considera Belgradul un aliat de încredere.

China trimite arme în Serbia, fapt care provoacă îngrijorare în Europa. „Noua doctrină de politică externă germană urmărește mai presus de toate să înțeleagă dacă suntem alături de ei sau împotriva lor”, explică Suzana Grubjesic, de la Centrul pentru Politică Externă. „Dacă Serbia impune sancțiuni Rusiei, suntem alături de ei. Altfel, suntem împotriva lor”.

Serbia, aliatul prețios al lui Putin. Președintele proaspăt reales Vucic a negat în repetate rânduri acuzația conform căreia ar juca pe două fronturi. În realitate, însă Belgradul este strâns legat de Rusia din motive culturale, istorice și economice care fac ca țara să fie un aliat valoros al Moscovei în regiune. Serbia este singura țară europeană care a obținut livrări masive de armament din Rusia și singura care a ales să mențină zboruri comerciale către Moscova și Sankt Petersburg.

Un comportament considerat „nesustenabil” de multe cancelarii europene, care le cer sârbilor să aleagă de ce parte se află. „Cred că statele europene, și în special Franța și Germania, se așteaptă la o atitudine diferită din partea Serbiei în materie de politică externă”, analizează pentru Euronews politologul Nemanja Sitplija. „Desigur că Belgradul nu este forțat să-și schimbe strategia, dar va fi înclinat să facă acest lucru în mod natural în cazul în care presiunile cresc”, prezice Sitplija.

O atitudine care devine și ambiguă din cauza apropierii dintre președintele Vucic și Vladimir Putin. Între cei doi lideri există o puternică legătură personală, pe care presiunile diplomatice și economice europene nu au afectat-o încă.

Sursa: Euronews/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. degeaba nu au fost bombardati
    si germanii au fost bombardati de americani de rusi … dar au stiut sa treaca peste lucrurile astea si sa-si accepte greselile

    dar ca si ungara, serbia joaca la doua capete, prietenia e cu putin , si banii de la UE

  2. La faza asta UE gândeşte cu A Nus UL

  3. Ce să mai aleagă,l-au ales pe Vucic, așa că ar trebui să-i spuneți adio țară candidată. Poate după următoarele alegeri.

    • Băi moș Văsîle, noi nu ne vindem ca mămăligari de voi, iar voi cu evropa voastră muriți de foame și aveți numa restricții.

  4. Cred că Tito se întoarce în mormânt. Era singurul lider comunist căruia rușii nu-i suflau în ciorbă.

    • Doamna Elena , cu comunismul în fosta Iugoslavie mai încet , era un fel de socialism occidentalizat , am fost înainte de ’89 în Liubliana și Belgrad , nu aveau treabă cu așa zisul comunism , care nu a existat nicăieri pe planetă , ceva gen comunism am întâlnit în chibuțuri , dar este unul acceptat , și nu impus .

  5. Se roagă UE de Serbia??!!! Oare cine pupă dosul UE mai bine ca România??!!