
Serbia: Protest al studenţilor la Belgrad împotriva numirii unui decan acuzat de hărţuire sexuală
Câteva sute de studente şi studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Politice din Belgrad au manifestat vineri împotriva posibilei numiri în fruntea instituţiei a unui profesor acuzat de ani de zile de hărţuire sexuală de mai multe studente, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Această facultate ar trebui să ne arate sensul valorilor, însă a eşuat. A eşuat pentru că ceea ce ne învaţă este că poţi fi un prădător sexual, poţi fi un hărţuitor, şi eşti recompensat prin obţinerea unui loc de muncă”, a declarat Jovana Krstic, o studentă în vârstă de 28 de ani, care a participat la organizarea demonstraţiei.
Primele acuzaţii la adresa profesorului Slavisa Orlovic, în vârstă de 58 de ani, datează de mai bine de 20 de ani. Însă, când numele lui a fost menţionat pentru funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, numeroase femei şi-au făcut auzită vocea pe reţelele sociale.
În 2014, când Orlovic ocupa funcţia de prodecan, o studentă a anunţat conducerea universităţii că a fost hărţuită de acesta. El şi-a pierdut atunci funcţia, cauza oficială fiind „incapacitatea sa de a coopera cu administraţia” instituţiei de învăţământ.
„Dacă universitatea este reprezentată de un bărbat care este violent de peste 25 de ani, cum ne putem gândi că el va înceta să mai fie violent odată ce va deveni decan?”, a declarat în timpul demonstraţiei Jelena Riznic, din cadrul colectivului „Solidaritatea Femeilor”, care publică de săptămâni mărturii ale studentelor pe reţelele sociale.
Săptămâna trecută, în primul tur al alegerilor, consiliul academic, format din profesori şi reprezentanţi ai studenţilor, a votat în favoarea numirii lui Orlovic. Decizia finală revine însă Consiliului Facultăţii, ai cărui membri urmau să-şi dea vineri avizul.
Studenţii au anunţat că vor organiza noi mitinguri dacă Orlovic va fi numit în funcţie.
Manifestaţiile de acest gen sunt încă rare în Serbia, unde tradiţia patriarhală este puternică, şi unde mişcarea #MeToo nu a avut aceeaşi forţă ca în alte ţări europene, notează AFP.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu