G4Media.ro

Serialul Cernobîl. Cartea cu mărturiile supraviețuitorilor accidentului nuclear, pe care se bazează…

Serialul Cernobîl. Cartea cu mărturiile supraviețuitorilor accidentului nuclear, pe care se bazează filmul difuzat de HBO, publicată în România

Serialul „Cernobîl”, realizat de HBO și Sky Atlantic, a cucerit rapid audiența occidentală de la data lansării și a provocat reacții critice din partea presei ruse fidele puterii de la Kremlin. Împărțit în cinci episoade, „Cernobîl” se bazează în mare parte pe investigațiile scriitoarei și jurnalistei beloruse Svetlana Aleksievici, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2015, scrie reporterglobal.ro

La data producerii catastrofei nucleare de la centrala Cernobîl, pe 26 aprilie 1986, Svetlana Aleksievici lucra ca jurnalistă la Minsk, iar în anii care au urmat acestui moment de cotitură în istoria URSS, scriitoarea avea să intre pe făgașul unei lungi anchete.

Timp de aproape două decenii, Aleksievici a intervievat peste 500 de martori ai dezastrului de la Cernobîl, inclusiv pompieri, fizicieni, politicieni etc. Cele mai multe mărturii strânse în acești ani s-au transformat apoi în volumul de nonficțiune Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor (Ed. Corint).

Cartea, interzisă în Belarus

Interzisă în Belarus după momentul apariției, cartea i-a adus Svetlanei Aleksievici mai multe premii prestigioase, printre care Premiul Andrei Sinyavsky (1997) și National Book Critics Circle Award 2005 pentru nonficţiune, propulsând-o pe scriitoarea belarusă în primplanul literaturii occidentale.

În volumul său despre Cernobîl, Svetlana Aleksievici introduce în corpusul de mărturii și un „autointerviu”, în care rememorează propria ei natură de martoră a dramei umanitare din 1986, locuind în una dintre cele mai afectate republici din Uniunea Sovietică de norul radioactiv declanșat după explozia reactorului 4.

Redăm mai jos un fragment din amintirile Svetlanei Aleksievici:

„- Tot ce știm despre grozăvenii și frică este în cea mai mare parte legat de război. Gulagul stalinist și Auschwitz sunt achiziții noi ale răului. Istoria a fost mereu o istorie a războaielor și a comandanților de oști și războiul a apărut, ca să spunem așa, ca o măsură a oribilului. De aceea oamenii amestecă noțiunile de război și catastrofă. La Cernobîl vedem parcă toate semnele unui război: mulți soldați, evacuare, locuințe părăsite. A fost tulburat mersul vieții. Informația despre Cernobîl din ziare e plină de cuvinte de proveniență militară: atom, explozie, eroi. Și asta îngreunează receptarea faptului că ne aflăm într-o istorie nouă. A început istoria catastrofelor. Dar omul nu vrea să se gândească la asta, pentru că niciodată n-o să vrea s-o facă, se ascunde în spatele lucrurilor pe care le cunoaște. În spatele trecutului. Până și monumentele eroilor de la Cernobîl seamănă cu cele ale militarilor”.

Citește integral pe reporterglobal.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Toti dictatorii urasc literatura. Cartile sunt arme de eliberare in masa. Ale Svetlanei Alexievich sunt un monument. La Fin de l’homme rouge (cred ca in Romania au tradus Vremuri second hand) e in continuare in top 3 carti citite in secolul 21, sunt pasaje acolo din care se poate intelege Romania parintilor nostri cu o claritate inspaimantatoare.

    Toate cartile ei sunt cutremuratoare, Svetlana e un monument. Pe cand Putin… El e un satrap vremelnic aflat la capat de drum. Un las, ca toti patrihotii pe care ii alimenteaza si foloseste ca pe niste zdrente ordinare.

  2. Cernobil a fost incununarea „succesului” comunismului atat de drag unora, rusofililor. Cernobil e viata noastra de azi, esecul progresului si al bunului simt care triumfa. Oameni pusi in pozitii de decizie pe criterii politice nu profesionale, au provocat un dezastru pe zeci de ani, pentru milioane de oameni. Iresponsabili, ticalosi. Sistemul sovietic.
    Sovieticii si tot ce e sovietic e anti-viata, e ceva putred, toxic, ar trebui starpit definitiv, orice mentalitate, orice are legatura cu mizeria aia de tara. Sunt ciuma care trebuie eradicata de pe fata pamantului. Si nu vreau sa aud ca cate chestii misto, ca literatura ca Dosto, ca Ceakovschi… NU SE JUSTIFICA, e prea putin bine la marea de kkt care se revarsa de acolo.

  3. Probabil ai fost violata de vreun soldat beat din Armata Rosie, altfel…atata patos aiurea chiar nu se justifica. Poate doar in fata vreunui psihiatru.