Serviciile de informații din Noua Zeelandă acuză China de „interferență străină”, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice în regiune / „Desfășoară în mod persistent și oportunist operațiuni de spionaj”
Serviciul de informații al Noii Zeelande a acuzat China de interferență străină în democrația sa, pe fondul creșterii tensiunilor și a concurenței geopolitice în regiune, transmite The Guardian.
Într-un raport declasificat de evaluare a amenințărilor publicat vineri, agenția de spionaj a țării, NZSIS, a declarat că există „agenții de informații străine care desfășoară în mod persistent și oportunist operațiuni de spionaj împotriva Noii Zeelande”.
Raportul a analizat „activitățile a trei state în special: Republica Populară Chineză (RPC), Republica Islamică Iran și Rusia” – dar s-a axat în mare parte pe interferențele interne ale statului chinez, inclusiv pe „activitatea în curs de desfășurare în și împotriva Noii Zeelande și a regiunii noastre de origine, care este legată de serviciile de informații ale RPC”. Agenția a făcut apel la o mai mare conștientizare în Noua Zeelandă cu privire la amenințarea spionajului și a interferențelor străine.
Raportul vine în contextul în care tensiunile continuă să crească în Pacific și în Marea Chinei de Sud. La începutul acestei săptămâni, analiștii au avertizat că o dispută teritorială între China și Filipine, aliate cu SUA, în care gărzile de coastă chineze au folosit un tun de apă asupra unei ambarcațiuni filipineze, are un „potențial semnificativ de escaladare” și riscă să atragă superputerile în conflict.
În timp ce Noua Zeelandă a încercat, în general, să păstreze relații de prietenie cu Beijingul, prezența tot mai puternică a Chinei în Pacific a pus această relație sub presiune, iar vestea unui pact secret de securitate cu Insulele Solomon a atras un reproș dur din partea Noii Zeelande anul trecut.
Evaluarea publică a amenințărilor de vineri indică „concurența strategică sporită” în regiunea Indo-Pacific ca fiind cauza interferențelor din partea Chinei. Eforturile Beijingului „de a avansa în implicarea sa politică, economică, militară și de securitate în Pacific este un factor major care determină competiția strategică în regiunea noastră”, se arată în raport.
Într-o declarație de presă a NZSIS, agenția a precizat: „Acest mediu determină unele state să caute avantaje prin mijloace subversive și necinstite, cum ar fi spionajul și interferențele străine împotriva Noii Zeelande și a intereselor Noii Zeelande”.
„Concurența între state devine tot mai acută”, a adăugat Andrew Hampton, directorul general pentru securitate al NZSIS.
În rapoartele anterioare de ansamblu privind securitatea, NZSIS a vorbit în linii mari despre faptul că a adunat dovezi privind activitățile de interferență și spionaj în Noua Zeelandă din partea unor state și agenți străini, dar nu a numit țări sau guverne specifice. Raportul de vineri a fost mai direct – numind în mod specific China, Rusia și Iranul – adăugând în același timp că lucrători ai serviciilor de informații chineze au fost implicați în vizarea comunităților etnice chineze din Noua Zeelandă.
„NZSIS a detectat activități de interferență din partea mai multor state străine. Cea mai notabilă este țintirea continuă a diverselor comunități etnice chineze din Noua Zeelandă. Considerăm că aceste activități sunt desfășurate de grupuri și indivizi care au legătură cu serviciul de informații al Republicii Populare Chineze”, a declarat acesta.
Directorul general interimar al Serviciului de informații de securitate, Phil McKee, a declarat în martie, în cadrul unei audieri, că „unele dintre cele mai insidioase exemple [de interferență străină] se referă la hărțuirea comunităților etnice din Noua Zeelandă care se opun acțiunilor unui guvern străin. Există exemple în care se colectează informații despre aceștia și sunt folosite pentru a amenința membrii familiei lor în țara lor de origine”, a spus el.
Pe lângă acuzațiile de „interferență străină”, raportul conținea mențiuni privind amenințările de spionaj – dar nu a detaliat statele specifice care spionează neozeelandezi sau politicieni, spunând doar că „o serie de servicii de informații străine se ocupă în mod persistent și oportunist de spionaj împotriva Noii Zeelande”.
Într-un studiu de caz – care nu este atribuit unui anumit stat – se spune că „un ofițer de informații străine nedeclarat … a vizat și a încercat să cultive un neo-zeelandez cu acces la rețele de informații și persoane de interes pentru statul străin [și] aproape sigur a încercat să obțină informații politice, economice și de securitate națională prin intermediul acestei relații”.
În ceea ce privește amenințarea venită din Iran, agenția a declarat că a detectat actori statali „care monitorizează și furnizează rapoarte privind comunitățile iraniene și grupurile disidente”.
Separat, rapoartele au afirmat că „campaniile internaționale de dezinformare ale Rusiei nu au vizat în mod specific Noua Zeelandă, dar au avut un impact asupra opiniilor unor neozeelandezi”.
Sursa foto: © Aa5176|Dreamstime.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank