Serviciile de informații din Republica Moldova (SIS) avertizează că propagandiștii pro-ruși riscă amenzi mari și închisoare / Val de manipulări pe rețelele Telegram și Tik-Tok
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a atenționat, miercuri, ca proliferarea simbolurilor tendențioase ce pot provoca situații de conflict, pe motive de ură ideologică, politică și națională, va fi pedepsită conform legii în vigoare.
Avertizarea celor de la serviciile speciale moldovenești vine în contextul unei propagande pro-rusești crescute pe rețelele de socializare, în special Telegram, care nu este moderată, și Tik-Tok controlată de China.
De altfel, o serie de poze circulă pe Facebook cu mașini cu numele moldovenești care și-au vopsit geamurile cu simbolul „Z”, literă marcată pe tancurile și blindatele cu care Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Ministerul rus al Apărării a publicat pe canalele oficiale de Twitter și Instagram fotografii cu tancurile și blindatele sale cu care au invadat Ucraina și a explicat ce înseamnă literele „V” și „Z”, inscripționate pe echipamentul militar rusesc.
Astfel, litera “Z” înseamnă „Pentru victorie” (За попедой), iar „V” – „Puterea stă în adevăr” (Сила в Правде). De asemenea „V”, suplimentar, înseamnă și „Sarcina va fi realizată” (Задача будет выполнена).
De asemenea, o serie de influenceri pro-și de pe rețele sociale din Republica Moldova și produc o propagandă agresivă de susținere a invaziei ruse în Ucraina. De asemenea, ei vorbesc de războiul inevitabil în care va fi angrenată și Republica Moldova, fapt ce seamănă panică în rândul populației locale.
SIS susține că există „un comportament iresponsabil al unor cetățeni care prin etalarea și propagarea unor drapele, embleme grafice, insigne, uniforme, sloganuri și formulele de salut, generează în societate riscuri de subminare a conviețuirii pașnice a poporului multietnic și multilingv al Republicii Moldova”.
Instituția mai precizează că orice îndemn la război sau proferarea urii inter-etnice este interzis prin Legea nr. 54/2003 privind contracararea activității extremiste și poate cădea sub incidența art. 140.
Conform Codului Penal din Republica Moldova, acest lucru poate fi sancționat cu amendă de 75.000 de lei moldovenești sau cu închisoare de până la șase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la cinci ani.
De asemenea, articolul 341 vorbește despre „chemările la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale a Republicii Moldova”, iar astfel de acțiuni se pedepsesc cu amendă de la 24.500 de lei la 45.500 de lei moldovenești sau cu închisoare de până la trei ani.
„În același timp, considerăm că unele persoane care au recurs la asemenea gesturi nu au conștientizat potențialul impact și consecințele negative ale acestor fapte pentru societate, în context, Serviciul de Informații și Securitate reiterează apelul către cetățeni de a se abține de la acțiuni ilegale care pot duce disensiuni sociale” mai precizează comunicatul SIS.
Foto-simbol pentru rețele de socializare și propaganda rusă. Sursa/EUvsDisinfo
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii