”Serviciile de informații din România sunt incontrolabile / Stat maritim, dar n-are flotă. Și, americanii au această problemă: Vrem să asigurăm securitatea Mării Negre, dar ce face România?” – interviu cu istoricul britanic Dennis Deletant
”România este stat maritim, dar n-are flotă. Și americanii au această problemă: Vrem să asigurăm securitatea Mării Negre, dar ce face România?”, explică istoricul britanic Dennis Deletant, într-un interviu pentru Info Sud-Est și G4Media, despre importanța Portului Constanța, lipsa infrastructurii românești și poziția strategică a țării noastre în actualul context internațional, cu războiul la graniță.
”Noi nu putem să trimitem mai multe nave (spun americanii, n.red.) din cauza convenției internaționale privind strâmtorile (de la Montreux, 1936, n.red.). Deci România și Bulgaria trebuie să facă mai mult”, mai spune Deletant care este afiliat Centrului american Woodrow Wilson, înființat de Congresul SUA, și care a scris una dintre cele mai bune Istorii a României.
Deletant mai susține că pentru SUA Portul Constanța reprezintă ”un interes mare” și ”Constanța reprezintă un punct crucial” pentru interesul strategic al americanilor. Istoricul britanic mai spune că prin baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu și prin viitorul ”orășel” construit de americani România devine ”parte din apărarea securității Statelor Unite, deci de-aia americanii investesc atâția bani în această zonă”.
Tot Deletant susține că serviciile secrete din România au devenit ”incontrolabile” și că nu mai există nicio putere civilă, parlamentară, asupra lor. Istoricul mai spune că cele mai grave probleme cu care se confruntă țara noastră sunt corupția din politică și serviciile de informații și amintește și de impostura intelectuală a militarilor și a celorlalte categorii profesionale, făcând trimitere la plagiatele tezelor de doctorat, dar și la hărțuirea jurnaliștilor de investigații din România.
Deletant spune că marea neșansă a României au fost comuniștii care au preluat puterea după 1989 și din cauza cărora țara nu a cunoscut o reformă și o schimbare de sistem reale. Acesta a vorbit și de banii Securității, de legăturile dintre ”bogătașii de azi” și averile fostei Securități pe care aceștia au pus mâna. Ar vrea să scrie o carte despre asta, dar nu poate pentru că BNR refuză încă accesul la arhive, susține Deletant, care a mai vorbit aici în detaliu despre banii Securității.
Istoricul britanic a mai vorbit și despre extremism, antisemitism și elogierea criminalilor de război și spune că, spre exemplu, Ion Antonescu este considerat erou de mare parte a societății românești pentru că acesta s-a opus comuniștilor și rușilor pe care societatea românească îi detesta profund, susține acesta.
Deletant a povestit în interviu și întreaga sa experiență în România, începând din 1965, când a venit prima dată în calitate de student, până în anii ‘90 când a intrat în arhivele Securității pe care a început să le consulte.
O amintire interesantă este un episod din 1969, din timpul vizitei președintelui american Nixon în România, când Deletant a făcut parte din delegația acestuia în calitate de interpret și, preț de câteva secunde, a ținut în brațe valiza nucleară a SUA, legată cu cătușe de agentul care răspundea de ea.
Toate acestea, dar și alte amintiri amuzante de la granița cu Republica Moldova, ce îi place și ce nu la țara noastră și cum a rămas totuși atașată valorilor occidentale, în pofida naturii duplicitare a politicii sale externe, de ce va vota la alegerile din 2024, în interviul video de mai jos.
- Ghidează-te în funcție de ce declarații vrei să asculți, conform timpilor de redare din YouTube.
Despre Dennis Deletant, istoricul britanic cu cetățenie română
Istoricul britanic Dennis Deletant este autorul celei mai apreciate Istorii a României, volum publicat în 1998, la care a lucrat împreună cu Keith Hitchins, Șerban Papacostea, Mihai Bărbulescu și Pompiliu Teodor. Deletant este și autorul celei mai bune istorii despre comunismul și Securitatea din România și a documentat și publicat și despre regimul dictatorului Ion Antonescu ori despre Holocaust și antisemitism.
Este membru al Centrului pentru Studii Avansate în problema Holocaustului, de la Muzeul Memorial al Holocaustului (Washington, D.C.), al Woodrow Wilson Center (Washington, D.C.) și face parte din structurile decizionale ale Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Dennis Deletant a fost unul dintre fondatorii Memorialului Victimelor Comunismului de la Sighet și rector al Școlii de Vară de acolo. Dennis Deletant este și profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College London și profesor invitat la catedra de studii românești „Ion Rațiu” de la Georgetown University, Washington D.C.
Istoricul a primit, la 1 ianuarie 1995, de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Ordinul Imperiului Britanic, în rang de Ofițer, pentru serviciile aduse Marii Britanii în plan științific, cultural și civic.
La 1 decembrie 2000, președintele României, Emil Constantinescu, l-a decorat cu Ordinul „Pentru Merit”, în rang de Comandor, iar la 26 octombrie 2016 a primit de la președintele Klaus Iohannis ordinul „Steaua României”, cea mai înaltă distincție a țării. În 2022, Dennis Deletant a devenit cetățean român.
Este Doctor Honoris Causa la cinci dintre cele mai renumite universități din România: „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, „Lucian Blaga” din Sibiu, „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și, cel mai recent titlu DHC, din mai 2024, la Universitatea ”Ovidius” din Constanța. Tot în luna mai a primit Premiul Romulus Rusan acordat de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”, pentru cartea de memorii: În căutarea României. O aventură personală din ‘65 până azi (2023, Humanitas).
Dennis Deletant a venit prima dată în România în vremea studenției, în 1965, a învățat limba și istoria românilor, s-a căsătorit cu Andreea Caracostea, nepoata lui Dumitru Caracostea, unul dintre cei mai importanți folcloriști și critici literari români.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii