Serviciile secrete, poliția și armata – tot mai opace. Două proiecte ale guvernului le scapă de obligații de raportare
Două proiecte legislative ale guvernului Orban cresc opacitatea din jurul instituțiilor militare din România, exonerându-le de obligații pe care le au toate celelalte instituții ale statului.
Prima dintre ele apare în proiectul de lege care modifică OUG 114 și alte zeci de legi și ordonanțe și pentru care guvernul Orban își va angaja răspunderea în fața Parlamentului luni, 23 decembrie. Proiectul prevede că ”instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională” nu li se aplică prevederile din Legea 153/2017 privind transparentizarea veniturilor angajaților.
Mai precis, armata, poliția și armata nu vor fi obligate să publice la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, lista tuturor funcțiilor din autoritățile sau instituțiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând următoarele informații:
a) salariul de bază, solda funcției de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, după caz;
b) tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție, precum și baza legală a acordării acestora;
c) valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acestora;
d) valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acesteia;
e) orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul, precum și baza legală a acordării acestora;
f) orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum și baza legală a acestora.
În plus, proiectul prevede că serviciile, poliția și armata vor scăpa și de obligația de a raporta aceste date Ministerului Muncii.
Al doilea proiect care scade nivelul de transparență este inițiat de Ministerul Educației sub forma unei ordonanțe de urgență. Proiectul de OUG prevede, potrivit Edupedu.ro, că studenții Academiei SRI nu trebuie înregistrați în Registrul Matricol Unic și a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației joi, 19 decembrie. Proiectul a fost introdus pe ordinea suplimentară a ședinței de guvern de vineri, 20 decembrie, dar premierul a admonestat-o pe ministra Monica Anisie pentru că nu i-ar fi prezentat în prealabil proiectul.
Proiectul prevede că toți studenții Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazu” (licență, master și postuniversitar), dar și studenții străini ai ANI, vor fi exceptați de la înregistrarea în Registrul Matricol Unic.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii