G4Media.ro

Serviciul belgian de informații externe, suspiciuni de spionaj derulate de China la…

sursa foto: Wikipedia

Serviciul belgian de informații externe, suspiciuni de spionaj derulate de China la ambasada Maltei la Bruxelles: O serie de chinezi au fost implicați în lucrările de renovare de la ambasada Maltei, iar acest lucru ne-a atras atenția

Serviciul belgian de Informații a confirmat că a făcut o serie de investigații privind o posibilă operațiune de spionaj a Chinei din sediul reprezentanței UE a Maltei la Bruxelles, având în vedere că doi europarlamentari au dorit niște răspunsuri, transmite EUobserver, citată de Rador.

“În anul 2007, o serie de chinezi au fost implicați în lucrările de renovare de la ambasada Maltei, iar acest lucru ne-a atras atenția“, a declarat luni, pentru EUobserver, Serviciul Belgian de Informații Interne – Veiligheid van de Staat (VSSE).

În declarația VSSE se mai spune că suspiciunile sale au apărut “fără ca serviciul de informații externe să ne fi atras atenția asupra acestui lucru“.

“Nu a existat niciodată vreo probă din care să reiasă că niște operațiuni de spionaj ale Chinei au pornit din această clădire, iar noi nu am afirmat niciodată că a existat un asemenea caz“, se adaugă în declarația VSSE. Și “ar fi incorect să se spună că VSSE a acuzat vreodată Malta de spionaj“, subliniază declarația.

Toate aceste precizări au survenit după ce, vinerea trecută, ziarul francez Le Monde a relatat că VSSE suspecta de mai multă vreme că serviciul chinez de spionaj ar fi instalat aparatură de supraveghere în reprezentanța UE a Maltei din Bruxelles în anul 2007, atunci când o firmă chineză a renovat clădirea.

Citând surse confidențiale, Le Monde afirmă că serviciul VSSE a fost contactat de spioni britanici, iar șeful Serviciului Belgian de Securitate și-a exprimat îngrijorarea în fața ministrului belgian de externe, Didier Reynders.

Potrivit unui acord bilateral, Belgia ar urma să informeze serviciile de securitate ale instituțiilor UE în legătură cu aceste amenințări, dar, vinerea trecută, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a confirmat că UE nu a primit niciun fel de informații.

“Dacă belgienii au ceva să ne spună (despre pericolul reprezentat de relația China-Malta), o vor face, dar deocamdată nu s-a întâmplat așa ceva“, a declarat Borrell în fața presei. Iar luni, când a fost întrebat de EUobserver dacă Borrell ar putea discuta problema cu Reynders, care acum este comisar european, un purtător de cuvânt al UE a refuzat să răspundă.

Referindu-se la Malta, purtătorul de cuvânt a declarat în schimb că “orice problemă care ține de reparațiile sau administrarea unei clădiri aparținând unui stat membru al UE ține de deciziile și de procedurile suverane ale statului respectiv“.

“Suntem conștienți de pericolul unor eventuale operațiuni de spionaj ale unor țări terțe și luăm toate măsurile necesare de precauție ca să ne protejăm instituțiile și personalul“, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Totuși, un parlamentar, liberalul olandez Bart Groothuis, a prezentat o imagine mai puțin senină a coordonării existente în privința securității UE.

Tot vineri, în cursul unei videoconferințe organizate de o comisie a Parlamentului European, Groothuis i-a pus o întrebare clară vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, legată de pericolul reprezentat de relația China-Malta.

Iar după ce întrebarea europarlamentarului a apărut în presa de la sfârșitul săptămânii, “oameni din cabinetul lui Dombrovskis mi-au telefonat de două ori în această dimineață (luni) ca să mă întrebe ce a spus (Dombrovskis) și unde“, a declarat Groothuis pentru EUobserver.

“Ei nu știau dacă era problema lui (a lui Dombrovskis) sau a lui Borrell sau cine ar trebui să se ocupe de asta“, a mai spus Groothuis.

Pe de altă parte, răspunsul de vineri al lui Dombrovskis a fost atât de vag, încât, luni seara, Groothuis și un al doilea europarlamentar olandez, Malik Azmani, i-au adresat lui Borrell o interpelare oficială.

După cum arătau cei doi europarlamentari în preambulul interpelării, dacă ambasada Maltei la UE a fost compromisă, atunci “securitatea este expusă uni mare risc“, nu doar din cauză că imobilul e cu vedere spre sediul central al Comisiei Europene, ci și din cauză că “documente mai delicate“ ale instituțiilor UE și ale statelor membre trec prin sistemele IT din clădire ale Maltei.

Cei doi au cerut UE “să-și revizuiască “ securitatea și să inițieze o “anchetă completă“ pentru a afla cine anume știe, ce știe și de când.

Cei doi l-au mai întrebat pe Borell dacă a fost de acord cu faptul că decizia Maltei de a le permite chinezilor să îi renoveze ambasada a creat niște “riscuri inacceptabile de ordin politic și de securitate“.

”În mod normal, asemenea lucruri se fac în spatele ușilor închise și asta e în regulă… dar, dacă se știa că există un pericol legat de spionaj, nu văd niciun motiv pentru care (Belgia) să nu-l fi pomenit (celor din UE)“, a declarat Groothuis pentru acest portal.

Poate UE să aibă încredere în Malta?

În ceea ce îl privește, guvernul maltez a încercat să minimalizeze dezvăluirile din Le Monde, afirmând că China nu a făcut decât să doneze misiunii niște piese de mobilier.

Dar Groothuis, cel puțin, nu a fost convins.

“Acum ar trebui să se exercite presiuni, iar Malta să fie întrebată: ‘Pot vreun alt stat membru și instituțiile UE să aibă încredere în rețelele voastre informatice și în celelalte facilități pe care le dețineți?‘“, a subliniat el.

În ultimii ani, Malta s-a arătat tentată de investițiile chineze și rusești.

De exemplu, în anul 2014, o firmă chineză, Shanghai Electric Power, a achiziționat 33% din compania energetică malteză Enemalta, cu puțin timp înainte ca Enemalta să fie implicată într-un scandal de corupție legat de asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, în 2017.

Iar pentru o serie de experți, ipoteza unor relații între China și Malta vizând spionarea UE nu ar trebui exclusă.
“Când asculți recentele povești venite din Malta – asasinarea unei jurnaliste, trafic de arme, etc. – atunci totul este posibil”, a declarat o sursă din Securitatea belgiană. “E de necrezut“, a mai adăugat sursa, referindu-se la cooperarea dintre Belgia și UE în materie de securitate.

„Didier Reynders era la curent cu poziția extraordinară a chinezilor în cartierul ocupat de UE, dar a păstrat acest lucru pentru sine”, a mai spus sursa. În declarații făcute anterior redacției EUobserver, misiunea diplomatică a Chinei în UE și ambasadorul Chinei în Belgia au negat orice activități ilegale.

Sursa: euobserver.com/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Articolul este de fapt un fel de telenovela despre un zvon neconfirmat. Ionescu a zis ca Popescu ar fi spus ca Georgescu ar fi banuit ca niste muncitori aveau ochii oblici. Penibilitati.
    Bine ca nu erau niste muncitori romani…

  2. Cred ca nu mai e o noutate pentru serviciile de informatii din tarile UE ca Malta este penetrata de fosti operativi FSB, aka FSK aka KGB . In Malta isi fac veacul „magnatii” rusi si „magnatii” maltezi , de fapt niste instrumente de produs bani pentru statul lui putin cel mic( el se vrea cel mare) . Impreuna cu varful de lance de la Viena ( loc traditional de transfer al informatiilor pre si ex sovietice ) Malta este cea mai mare amenintare la adresa securitatii UE . De aici pana la „traditionala” prietenie chinezo- ruso-hungaro-austriaca e doar un pas mic ….

  3. China trebuie eliminată de la orice licitație sau achiziții din UE.

    China este pericolul numărul 1, Russia a căzut pe 2.

    • Pericolul nr. 1 este covidul. Pericolul nr. 2 sunt tarile de unde ne vine covidul: Italia, Anglia, Spania, Germania. Cata vreme muncitorii romani de acolo nu primesc ingrijirile medicale necesare pentru limitarea infectiei (nu doar carantina, dar si tratament daca sunt bolnavi), vom continua sa importam ciuma din abatoarele germane.

      Dar daca tu spui ca Rusia si China ne dau covrig, sa-mi arati ordinul de zi, ordonanta militara etc

    • Ăsta de-ți spui Dacian Julien Soros – ca să știe cititorii, după nume, ce misiune ai – te asigur, eu, țarul secolului XXI, Vladimir Putin, că toate ordinele date pentru dezbinarea țărilor UE și pentru subjugarea țărilor vecine la est cu uniunea sunt strict secrete, iar idioții utili ca tine nu au acces la asemenea documente clasificate.
      Da, ia zi tu, măcar merită să faci jocul Rusiei în țara noastră? Ce ai de câștigat lătrând întru sabotarea nației române? Probabil că fie ești un trădător de neam plătit de cel mai mare dușman, fie ești chiar rus și ne scrii din sediul armatei de spioni de la Sankt Petersburg.

    • Vrei sa spui ca scriu din Sankt Wuhan. Nu ai auzit ca ordinul de zi este sa demonizam China.

      De ce sa ma preocup ca Germania da un miliard in ajutoare firmelor lor, si Romania da sula? De ce sa ma preocup ca masinile facute cinstit de francezi concureaza cu alea „nepoluante” din Germania? De ce sa ma preocup ca Ciolos si Iohannis au explicat in lungul si in latul Bruselului, in 2018, ca Europa trebuie sa aiba mai multe viteze? Ceea ce, inteleg eu, inseamna viteza „Air France – KLM primeste 10 miliarde de la statul macronist” si viteza „Tarom nu poate primi, conform legilor UE, subventii pentru salarii in ciuda lui Covrig”.

      Lasa nemtii, zi cu China.

  4. Sistemul informatic „Safe City Malta” construit intr-un parteneriat public-privat intre guvernul maltez si chinezi i-a apropiat pe acestia foarte mult iar eu personal nu cred ca maltezii mai au ceva de ascuns fata de partenerii chinezi. Daca au fost instalate sisteme de supraveghere in ambasada de la Bruxelles ( iar acest fapt trebuie confirmat), cel mai probabil erau destinate supravegherii unor terti, nu pentru supravegherea personalului consular maltez.