G4Media.ro

Serviciul militar obligatoriu este exclus, anunță ministrul Apărării/ Se discută despre un…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Serviciul militar obligatoriu este exclus, anunță ministrul Apărării/ Se discută despre un servicu miliar voluntar, pentru persoane între 18 şi 35 de ani / Tîlvăr: România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, luni seară, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Tîlvăr afirmă că Armata română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, un proiect în acest sens având în vedere persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, transmite News.ro.

”E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat, luni seară, la Euronews România, Angel Tîlvăr.

Ministrul a explicat, însă, că se pune în discuţie existanţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armata.

Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani.

”Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Tîlvăr, Armata Română a trecut de la peste 320.000 de oameni la situaţia de a avvea aproximativ 80.000.

”Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoiele operaţionale sunt care sunt şi care nu au mai fost în Europa de mult”, a adăugat ministrul Apărării.

Acesta susţine, însă, cu tărie că nu există pericolul unui război.

”România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie”, a mai declarat Tîlvăr.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesae pentru a avea o populaţie pregătită.

”Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pericolul e real și e la câteva sute de km.Cum se termină, nu știm.Ce știm cu siguranță e că la finalul conflictului vom avea la granița una din cele mai performante armate din lume, formidabil de echipată și antrenată, gata de luptă cu tot echipamentul, oamenii și industria din spatele lor.Nu e nevoie să pună bocancul în țară, doar vor cere și li se va da știind foarte bine câte lipsuri avem, în timp ce ei au ajuns la roiuri de drone coordonate de inteligenta artificială. A ne scărpina acum în ceasul 12 că n avem linie automata de producție în industria de apărare e lipsă crasă de viziune, nu numai a d tale, a tuturor ex miniștrilor, ca să nu spunem altceva…trădare de țară. A te baza că vine italianul, spaniolul, să te apere,în timp ce defilam cu cozi de topor rusești la TV.asta e iar o altă anomalie din mintea voastră.

  2. mai aveam un ministru al transporturilor..surprins tot timpul ca vine iarna..asa si astia..nu e nici un pericol..in acest moment..dar peste 2-3ani va fi oare vreun pericol? oare nu ar fi intelept sa incepem sa ne pregatim de pe acum..asa cum bine face Polonia
    daca vine razboiul..nu veti mai gasi picior de politician in tara

  3. ma repet dar ma intreb ptr cine. romania prin pozitia pe care o are ar trebui sa copiem modelul korean/ israel ca si pregatire si inzestrare militara. + american, daca nu te inregistrezi si participi la pregatire nu ai cum sa fii angajat (direct/indirect) la stat si adaug, nici sa ai optiunea de a candida sau a fi votat. boom.

  4. Lipsa totala de viziune. Romania n-a fost niciodata pregatita sa infrunte catastrofele. Arsii ii trimitem sa-i salveze altii, pt inundatii cerem despagubiri de la UE, pt eventuale cutremure ne rugam la Cel de Sus. Acum ne pregatim sa aparam tara cu 80.000 soldati, pt ca, nu-i asa e obligatia altora sa lupte pt Romania. Sunteti inconstienti. Romanii nu pot sa doboare dronele rusilor care ne cad pe teritoriu si opri rachetele care survoleaza spatiul nostru aerian pt ca nu le permite legea si culmea niciun grup parlamentar nu se sesizeaza, nu face propuneri pt schimbarea legii.

  5. Culmea este ca ministrul apararii nici stagiul militar nu la facut (pe vremea cand era obligatoriu pentru toti) ca de, taticu a fost un mare sef in securitate. Ce decizii poate lua un astfel de ministru cu facultatea la limba engleza?

  6. In primul rand consider ca stagiul militar este benefic pentru formarea tinerilor cum se spune, intrii copil si iesi barbat.