G4Media.ro

Serviciul militar voluntar / Ciolacu: România nu va intra în niciun război.…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Serviciul militar voluntar / Ciolacu: România nu va intra în niciun război. Trebuie să fie o linie roşie cu anumite lucruri cu care ne jucăm şi cu care nu ne jucăm / Ciucă: La granița unui conflict nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război şi nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere. ”Haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roşie cu anumite lucruri cu care ne jucăm şi cu care nu ne jucăm”, a ţinut să precizeze premierul. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, la rândul său, vineri, că „la granița unui conflict nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile”.

Declarațiile celor doi lideri politici vin după ce șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. Detalii aici.

”Ăsta este rostul şefului de Stat Major. Eu vă spun ce am spus acum câteva zile: România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere”, a arătat Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că, astăzi, faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important.

”Vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi mai ales din Statele Unite ale Americii sunt pe teritoriul României, poliţie aeriană, deci haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roşie cu anumite lucruri cu care ne jucăm şi cu care nu ne jucăm”, a mai spus premierul, citat de News.ro.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, că există o lege pentru pregătirea teritoriului pentru astfel de situații, iar ceea ce crede că a vrut să transmită șeful Armatei a fost nevoia de updatare a legii.

„E nevoie să avem măsuri legale, concrete pentru tot ceea ce înseamnă pregătirea teritoriului și populației pentru apărare.

România nu a beneficiat niciodată de ganarnții se securitate mai puternice, mai consolidate decât avem azi. Dar dincolo de aceste garanții e nevoia fiecărei țări în parte pentru a-și actualiza și a-și ridica toate problemele și a analiza toate ipotezele pentru a fi pregătiți pentru orice situație.

Aici e vorba de mesajul profesional. Cred că generalul Vlad a transmis un mesaj care vizează nevoia de legiferare, de reglementări, astfel încât să avem un mecanism care să permită consolidarea capacităților de apărare.

La granița unui conflict nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile și au fost luate toate măsurile (…) pentru ca împreună cu aliații să facem față oricărei provocări”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ce a declarat șeful Armatei

“Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”, a șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, într-un interviu la Europa Liberă.

Întrebat dacă acest proiect presupune reintroducerea serviciului militar obligatoriu, şeful Statului Major al Apărării a răspuns: “Nu obligatoriu pentru toată lumea. Pentru cel care doreşte să participe la un astfel de program. (…) Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri şi s-au înscris în acest program 8.000 de tineri. Un sistem similar trebuie să adopte şi România. Să ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supravieţuiască într-un mediu dificil, să ştie să se protejeze împotriva armelor chimice, să-şi facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învăţate şi achiesate de doritori”.

El a mai fost întrebat dacă Armata ar avea resursele logistice să pregătească câteva mii de femei şi bărbaţi.

“Da, cu maximă responsabilitate, răspunsul este afirmativ”, a răspuns Gheorghiţă Vlad.

El a precizat şi în ce stadiu se află acest proiect.

“Este depus în cele două camere, la Comisiile de apărare şi la Camera Deputaţilor şi la Senat. Eu cred că după ce se trece de acest val de alegeri consecutive, va fi luat în discuţie cu prioritate. (…) E important să se întâmple anul acesta pentru că toate ţările NATO şi toată Europa este în postura de a cumpăra timp. Timpul este o resursă preţioasă şi cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a mai transmis şeful Statului Major al Apărării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Deci, Ciuca [a]trage armata in politica. Foarte rau! Si macar de-ar fi un geniu organizatoric care sa fie capabil sa redreseze Romania. Dar el abia leaga doua cuvinte, posibil ca si gandurile ca la fel se chinuie prin caul lui ca au loc destul, si ne cere (de fapt ne impune, ca nu ne-a intrebat nimeni) sa ne asumam acest risc sistemic: amestecul armatei (probabil ca si a serviciilor ei) in politica. Eu sunt pentru NU!

    • Programa celor de la aur zice fix acelasi lucru precum zice Ciuca. O armata voluntara…

  2. Baga cineva in seama ce zice Ciolacul? In afara de televiziunile care dezbat de dimineata pana seara ce zice Ciolacu, Ciuca si gastile lor, nu ia nimeni in serios ce zic astia. Treaba cu razboiul e destul de serioasa.

  3. Inreolati-va voi volutar: Ciolacu + ma Ciuca