G4Media.ro

BREAKING Curtea Constituțională a respins sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Curtea Constituțională a respins sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare / Noile taxe și eliminarea facilităților fiscale pot intra în vigoare

Update: CCR a respins sesizarea USR, a anunțat miercuri președintele Curții, Marian Enache. Acest lucru înseamnă că noile taxe, eliminarea unor facilități fiscale și mini-reforma administrației pot intra în vigoare dacă legea este promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Cele mai importante prevederi ale proiectului de lege, potrivit Economedia:

  • Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate. În schimb, Guvernul a decis să renunțe la prevederile care lăsau ONG-urile fără sponsorizările de la firme. Sunt exceptate de la taxă companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale.
  • Băncile vor plăti un impozit de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%.
  • Se introduce o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri pentru companiile de petrol și gaze.
  • Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei
  • Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
  • Crește TVA pentru anumite produse. Se menține TVA de 5% la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% TVA pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive, livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.
  • Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
  • Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță vor putea fi acordate și în bani. Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum.
  • Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
  • Cresc accizele la țigări și alcool.
  • Numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
  • Se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.
  • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.
  • Guvernul a eliminat din proiectul de lege privind măsurile fiscale una din reformele din administrația locală, potrivit noului proiect publicat de executiv. E vorba despre prevederea din proiectul inițial, care spunea că administrația locală (primării, consilii județene) nu pot cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri, zilele localității etc.
  • Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei.

Articol inițial: Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, anunţa că a fost depusă sesizarea la Curtea Constituţională cu privire la pachetul de legi pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi-a angajat răspunderea în Parlament.

„Am depus la secretariatul general sesizarea USR, Forţa Dreptei şi PNL împotriva legii prin care Ciucă şi Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor care muncesc. Cum spuneam, am găsit şi doi liberali, Vîlceanu şi Pecingină. Sunt 46 de pagini de articole de neconstituţionalitate, sunt 13 articole din Constituţie călcate în picioare de Ciolacu în acest proiect. O să vă dau câteva argumente. Unele sunt de procedură şi o să le citesc. Nu au fost respectate condiţiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. Guvernul şi-a angajat răspunderea cu privire la un pachet de legi, sunt modificate 22 de acte normative, nu e un proiect de lege unitar, nu este respectată condiţia aplicării imediate a legii. Este ala-bala-portocala. Unele prevederi se aplică la 1 octombrie, unele prevederi se aplică la anul, unele în 2025, iar CCR a spus în nenumărate rânduri că asta nu este în regulă şi a admis sesizări de neconstituţionalitate. A spus clar că atunci când îţi angajezi răspunderea ca Guvern trebuie să ţi-o angajezi pe ceva urgent”, a spus Moşteanu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că pachetul de legi pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea a încălcat principiul securităţii juridice, ca urmare a lipsei de claritate şi predictibilitate a normelor din această lege.

„Se încalcă principiul egalităţii în faţa legii prin tratamentul inegal şi discriminările făcute. Este o sesizare din 2020 la CCR, făcută de PSD pe un pachet de măsuri fiscal-bugetare, atunci Guvernul Orban îşi angaja răspunderea, un Guvern care nu avea majoritate în Parlament, şi ăla este un caz în care Constituţia spune că trebuie să îţi angajezi răspunderea, nu atunci când ai peste 60% în Parlament, cât au PSD, PNL cu susţinerea minorităţilor. Nu au niciun argument pentru care să îşi angajeze răspunderea pe un proiect atât de complex, trebuia să vină cu el în Parlament şi CCR atunci exact asta a spus”, a menţionat purtătorul de cuvânt al USR.

Moşteanu a explicat că prin depunerea sesizării la CCR pachetul de legi este blocat pentru moment şi nu va produce efecte.

„Astăzi, acum, am blocat această lege şi această lege nu va intra în vigoare. Până vor judeca cei de la Curtea Constituţională, acest proiect este blocat, este oprit, nu va creşte nicio taxă. Din acest moment, practic, legea nu există, nu produce niciun fel de efecte. (…) Sunt nenumărate decizii din ultimii 20 de ani ai CCR pe astfel de speţe. Nu văd cum ar putea, ce contorsiuni ar putea să facă CCR să spună că această lege a lui Ciolacu, care este o tocăniţă cu de toate, care încalcă 13 articole din Constituţie, nu văd cum ar putea să spună că acest proiect este constituţional. Ciolacu este oprit în momentul ăsta. Dacă vrea să facă reformă, trebuie să vină cu o reformă în Parlament, are majoritate, poate să şi-o folosească să treacă proiecte printr-o dezbatere corectă, o dezbatere în comisii, o dezbatere cu organizaţiile patronale, cu sindicatele, o dezbatere cu toţi oamenii care sunt loviţi de această nemernicie a lui, această lege prin care bagă mâna adânc în buzunarul oamenilor cinstiţi pentru a-şi hrăni el şi Ciucă ‘Buzaţii’ din teritoriu”, a conchis Moşteanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. ne vor „confirma” ca imparatul nu e gol, sau e partial gol .. depinde cum le canta PSDNLUDMR

  2. Stiti bancul cu „iarba”? Iar bag p…la!

  3. Cartelul Constitutional Mafiot a decis ca romanii pot fi cocosati cu taxe de catre mafia PSD-PNL-GPL

  4. Mafie curată!

  5. Unde începem protestele ? La Guvern ? La Parlament ? La CCR mergem cu Placutza suedeza la încheiere. Ca desert .

  6. Foarte interesant ca pentru unele cauze delibereaza luni, daca nu ani si acum au deliberat o ora sau cat au stat. Or fi respins ca nu avea contestatia timbru fiscal

  7. Repet, daca tinerii, oamenii care isi doresc sa duca o viata normala in Romania, nu vor iesi intr-un numar cat mai mare cu putinta, precum in Polonia la vot, o sa iasa prapad. Romania o sa devina o combinatie de ciuma rosie cu rusofilia de la AUR. O sa devenim o pata neagra in istoria Europei.

    • Votam USR pe linie in 2024. Singurul partid fara p3nali, fara hoti, fara infractori, fara baroni fara traseisti de la alte partide cu p3nali.

    • +fara plagiatori ca maCiuca Bode Ponta etc..

  8. Dacă nu ieșim la VOT, ne cocoseaza Ciuma Roșie , muncim ca sclavii pt ea ,plătim cu munca noastră „statul degeaba la STAT”, și privilegiile absolut nedrepte ale actualei oligarhii cripto-comuniste cu care ne-a procopsit tov ILIESCU acu’30 de ani !

  9. Daca se mentine impunerea salariului minim in constructii atunci ce rol mai au facilitatile fiscale? Ne-au zapacit – nu mai stim care se adreseaza (facilitatile) angajatului si care patronului… Patronu’ Ciolacu e fericit. Shaworma cu de toate a dat in legea aia…

  10. Suntem ca intr-o tara bananiera. Deciziile CCR anterioare rezista doar pana cand sunt rejudecatetot de CCR. Nici nu mai conteaza daca CCR are sau nu aceeasi competenta. Depinde doar semnalul dat de la sediul partidului. E infricosator cum un pachet de legi care iti ia cateva zile sa-l intelegi este analizat o ora, doua de catre CCR. Cum au facut cand au ajuns la spetele care au fost considerate neconstitutionale in trecut? Ah, aia a fost nasoala pana acum, dar de azi nu mai este. Noaptea mintii.

  11. Normal, tot ce nu-i afectează direct pe magistrați, trece!

    • Poulimea să plătească ca să fie bani pentru pensiile lor speciale și pentru toate privilegiile lor, asta-i țara!

  12. mai suporta clasa muncitoare? mai suporta sa mai fie inca o data jupuiti de animalele pnl-psd doar pentru a sustine cohortele de bugetari?!

  13. Oare plătim impozite ca să trăim sau trăim ca să plătim impozite?

    Cu mâncarea mi-e clar. Trăim ca să mâncăm, pentru a putea mânca ca să trăim!

  14. Din pacate usr a inteles prea tarziu sau de loc ca pnl nu mai e pnl ca iohannis nu e ceea ce pretindea sa fie si ca CCR e numita si mana in mana cu cine trebuie si ca nu deciziile CCR trebuie respectate ci Constitutia.