G4Media.ro

Sesizarea privind numirea șefului Consiliului de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Sesizarea privind numirea șefului Consiliului de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități, pe masa CCR

Curtea Constituţională discută, miercuri, sesizarea referitoare la hotărârea Senatului în legătură cu numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Emanuel Botnariu.

Senatorii USR PLUS au sesizat CCR cu privire la numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi deoarece aceasta ar contraveni prevederilor art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) şi art. 20 din Constituţie.

„Numirea domnului Botnariu încalcă art. 16 alin. (1) din Constituţie, desemnarea acestuia fiind privilegiată pentru că este implicat politic, fiind senator în mandatul trecut şi membru de partid. Candidatura lui nu a fost conformă nici în raport cu principiile Convenţiei şi cerinţelor prevăzute expres în Legea 8/2016. Mai mult decât atât, în şedinţa de plen a Senatului pentru numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare domnul Botnariu a fost prezentat ca persoană cunoscută din mandatul trecut de senator, astfel încât celelalte organizaţii care şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului au fost evident dezavantajate”, afirmă liderul grupului senatorilor USR PLUS, Radu Mihail.

USR PLUS argumentează că numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare nu a respectat principiul independenţei, una dintre cerinţele Convenţiei ONU fiind legate de independenţa funcţională, liberă de interferenţa guvernului sau a factorului politic.

De asemenea, sesizarea USR PLUS reclamă şi existenţa unor vicii de procedură în procesul de numire a preşedintelui Consiliului rezultate din încălcarea Regulamentului Senatului.

Plenul Senatului l-a numit, pe 26 aprilie, pe Emanuel Botnariu în funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cu un mandat de patru ani. S-au înregistrat 61 de voturi „pentru” şi 44 „împotrivă”. Votul a fost secret cu buletine.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Dacă au un vădit interes cei ce le poartă lesa așa-zișilor judecători de la curtea infracțională, decizia va fi favorabilă acestora, dacă nu, s-ar putea, doar s-ar putea, ca decizia să fie de admitere. Mafia de la curtea infracțională rezonează perfect cu mafia din sistem, iar numirea majorității leprelor la această rușine de instituție tocmai pe acest criteriu s-a făcut. Azi-mâine, instituția împricinată ne va spune și cum trebuie să salutăm, intrăm în casă, dormim etc. Când numirile se fac exclusiv politic, iar criteriile de selecție sunt atât de permisive și de vagi, când deciziile nu se iau raportat la textul constituțional, ci doar în funcție de care dintre părți deține majoritatea, menționarea unor banalități sau generalități din Constituție fiind numai un alibi, nu e de miraare că avem o instituție atât de toxică, coruptă, mârșavă și conectată la mendrele sistemului. Să nu uităm, foarte important, această mizerie de instituție a spus că penziile speciale sunt justificate, iar abrogarea lor este un atac la Constituție, ei fiind cei dintre beneficiarii lor… Nu de alta, dar să știm cu cine avem de a face!

  2. E numit cu sprijinul psd. E de manual, evident constitutional.

  3. Eu nu mai înțeleg nimic! Păi, șefa Senatului nu e de la USRPLUS?!!!!!

  4. E vorba despre drepturile persoanelor cu dizabilități ?
    Pai pe cine mai interesează asta ?
    Tocmai de aceia, îl vor probabil la șefie pe un astfel de domn responsabil.Ce va spune CCR? In bună tradiție deja e de
    intuit !

  5. Te turcești ce legi avem in Romania.Am văzut un anunț cu privire la angajarea unui șofer la o primărie din tara printre conditiile erau si acelea de a nu fi condamnat la o sentință definitivă pentru infracțiuni contra umanității, fals , corupție, .dar in schimb poti sa sa fii alesca parlamentar, primar sau alte functii politice dace ai comis astfel de fapte.Deci cei care fac legile sau care ar trebui să le aplice sunt fără restricții.DOAMNE IN CE TARA TRAIM!

  6. Când nauba vom scapa de gunoaiele astea puse de Ciuma Roșie?