G4Media.ro

Sesizările președintelui Iohannis și ale Guvernului asupra Legii privind organizarea alegerilor parlamentare,…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Sesizările președintelui Iohannis și ale Guvernului asupra Legii privind organizarea alegerilor parlamentare, dezbătute marți de CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, marţi, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi ale Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, transmite Agerpres.

Curtea Constituţională a amânat în mai multe rânduri dezbaterea pe sesizările privind actul normativ.

Pe 17 august, şeful statului a sesizat CCR, solicitând să constate că acest act normativ este neconstituţional în ansamblul său.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, legea încalcă prevederile art. 1 alin. (3) şi (5), pe cele ale art. 36, art. 37, art. 61, art. 63 alin. (1), (2) şi (4), art. 69 alin. (2), art. 73 alin. (1) şi (3) lit. a), precum şi pe cele ale art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Art. 1 alin. (1) din legea criticată prevede că „(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor”.

Dispoziţia de la care se derogă, respectiv art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, prevede: „(2) Aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor”, atenţionează şeful statului.

„Analizând conţinutul dispoziţiei derogatorii, constatăm că aceasta creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare. Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigenţele art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii şi cea a securităţii raporturilor juridice”, explică şeful statului.

Iohannis arată că, potrivit Codului bunelor practici în materie electorală – Linii directoare şi raport explicativ, adoptat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept în cadrul celei de-a 52-a Sesiuni Plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002), „ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin – ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite – ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic”.

Aşa cum a reţinut şi Curtea, completează Iohannis, recomandările Codului bunelor practici în materie electorală, elaborat de Comisia de la Veneţia, „constituie coordonate ale unui scrutin democratic, în raport cu care statele – care se caracterizează ca aparţinând acestui tip de regim – îşi pot manifesta opţiunea liberă în materie electorală, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în general, şi a dreptului de a fi ales şi de a alege, în special”.

„Or, prin dispoziţia criticată, se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competenţa stabilirii datei alegerilor, contrar normelor constituţionale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare. Mai mult, în actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă prevăzută de art. 93 din Constituţie”, adaugă preşedintele.

În opinia sa, prin intervenţia „intempestivă” şi formalizarea „excesivă” a procedurii de stabilire a datei alegerilor se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale. Mai mult, dat fiind contextul actual, în situaţia în care din varii motive, Parlamentul nu adoptă respectiva lege într-un timp util, se poate ajunge în mod direct la încălcarea normelor constituţionale care stabilesc în mod clar durata mandatului Parlamentului şi intervalul maximal în care trebuie să fie organizate alegerile parlamentare, completează Iohannis.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Gata cu „carantina” ?!!! Gruparea PSD ati stabilit tactica pt dupa 6 decembrie ? Ati luat in calcul faptul ca s-ar putea ca de acum incolo sa votati in interesul altei majoritati parlamentare decat cea actuala ?

    PS. Daca da, atunci nu mai pierdeti timpul si intrati in sala de sedinta si admiteti in totalitate si cu unanimitate Sesizarea Presedintelui !

  2. Mă gândesc ca PNL ar fi trebuit să îl susțină pe Băsescu la Primărie. Asa cum este el, cu bune si cu rele. Trebuie o mână forte acolo. Nicușor este influențabil. Este moale. Este un adevăr. Băsescu are experiență si are cuvintele la el, pe orice temă. Dacă PNL nu si-a găsit un candidat, Băsescu chiar s-ar lupt cu toți în Primărie si cred că ar fi făcut ordine. Acolo trebuie ceva tupeu, altfel te mănâncă de viu ceilalți. Plus de asta, pe Băsescu nu îl sucește oricine pe degete. Gândește-te la asta PNL!

    • Da’ de ce o persoana rigida ar fi mai buna intr-o functie publica decat una dispusa sa mai asculte si alte pareri. Mie mi se pare ca e mai bine ca politicienii si administratorii publici sa tina cont de ce zice prostul de popor care ii plateste. Si, fara suparare, domnul Basescu si-a cam aratat capacitatile si nu cred ca au fost puse in slujba poporului. Vezi E. Udrea, A. Videanu, etc.

  3. Si eu care credeam ca aceasta CCR a fost sesizată pentru nerespectarea Legii cu Parlament de 300 de parlamenti.
    Despre acel referendum de care toata lumea a uitat!
    Si Italia va aplica rezultatul recentului referendum.
    Ciolanu, Monta, Cariceanu, Organ, Barney Ciolos pe unde sunteti?