Set de legi pentru combaterea plagiatelor, propus de USR / Se vrea eliminarea sporului de doctorat pentru tezele care nu au legătură cu domeniul de încadrare / Toate tezele sunt obligatoriu trimise și în format fizic la Biblioteca Națională
Parlamentarii USR Ștefan Pălărie, Simona Spătaru și Cristian Seidler au depus 3 inițiative legislative prin care se dorește ”scoaterea plagiatelor la lumină”, prin asigurarea transparenței în ceea ce privește accesul la lucrările de doctorat, anunță USR într-un comunicat de presă.
Pachetul de modificări legislative prevede:
- teza de doctorat se transmite către Biblioteca Națională a României, atât în format fizic, cât și digital; teza trebuie pusă la dispoziția publicului în termen de 30 de zile; Ministerul Educației este obligat să posteze teza de doctorat pe site-ul său oficial.
- Se introduc amenzi foarte mari pentru cei care nu trimit tezele către Biblioteca Națională, 5.000 de lei pentru persoane fizice și 10.000 de lei pentru persoane juridice;
- se elimină sporul la salariu pentru doctorat în cazul tezelor care nu au nicio legătură cu domeniul de încadrare sau se înlocuiește cu sumă fixă, întrodusă în salariul de bază, în cazul în care aceasta este relevantă domeniului de încadrare.
Prima inițiativă legislativă prevede obligativitatea transmiterii tezei de doctorat către Biblioteca Națională a României, atât în format fizic, cât și digital. Ministerul Educației va avea, de asemenea, obligația de a posta teza de doctorat pe site-ul său oficial. Biblioteca Națională va trebui să pună la dispoziția oricărui cetățean, conform regimului liberului acces la informații publice, textul lucrării, în termen de 30 de zile.
“După inițiativa legislativă prin care am propus împiedicarea retragerii voluntare a titlului de doctor, astfel încât cei care au plagiat să poată fi în continuare trași la răspundere, susținem azi măsuri care să ajute la transparența lucrărilor de doctorat și posibilitatea consultării acestora de către toți cei interesați”, susține Simona Spătaru
A doua inițiativă introduce amenzi foarte mari pentru cei care nu trimit tezele către Biblioteca Națională, și anume maximum 5.000 de lei pentru persoane fizice și maximum 10.000 de lei pentru persoane juridice. Toate tezele vor trebui digitalizate în termen de maximum 18 luni de la intrarea în vigoare a inițiativei.
A treia inițiativă elimină sporul la salariu pentru doctorat. Ministerul Muncii estimează că peste 30.000 de persoane beneficiază de acest tip de spor. Există, însă, două situații care vor fi reglementate diferit. În cazul persoanelor care activează în domeniul învățământului universitar sau în domeniul cercetării, propunem eliminarea sporului și înlocuirea lui cu o creștere a salariului de bază. În cazul tuturor celorlalte persoane, care primesc bani în plus doar pentru simplul fapt că au doctorat deși subiectul tezei nu are nicio legătură cu activitatea pentru care este salarizată persoana, sporul este complet eliminat.
“Este evidentă protecția politică de care beneficiază, în prezent, plagiatorii, în Parlament și în Guvern. Sunt cel puțin suspecte ultimele tentative ale PNL-PSD-UDMR de a spăla plagiatele prin amendamente introduse pe furiș în legi care tratează cu totul și cu totul alte subiecte. Datorită presiunii USR, a presei și a societății civile, din fericire, planul lor nu a fost dus până la capăt”, spune deputatul USR, Cristian Seidler.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii