G4Media.ro

Sezonul sparanghelului: Românii și polonezii, înlocuiți cu muncitori din Georgia pe câmpurile…

Sursa Foto: http://allesgerman.com

Sezonul sparanghelului: Românii și polonezii, înlocuiți cu muncitori din Georgia pe câmpurile din Germania/ Georgienii își plătesc singuri avionul

Presa germană scrie că anul acesta, mulți dintre muncitorii români și polonezi nu mai vor să vină la recoltare de sparanghel pe câmpurile din Germania, așa că vor fi înlocuiți cu muncitori din afara Uniunii Europene, mai exact din Georgia.

„Nu mai suntem un angajator atractiv pentru români”, spune președintele asociației cultivatorilor de sparanghel din estul Germaniei, deoarece el și colegii săi nu pot plăti mai mult decât salariul minim de 9,50 euro pe oră. De aceea, el vrea să încerce în acest sezon cu 25 de muncitori din Georgia, transmit televiziunile de stiri.

Potrivit sursei citate, inițial era planificat să vină în Germania 500 de muncitori din Georgia, însă numărul lor a crescut rapid la 5000. Potrivit agricultorilor, au aplicat peste 80.000 de georgieni. Acesta este un proiect pilot al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Autoritatea se ocupă de contractele de muncă și de călătorie.

Presa germană mai scrie că amatorii de sparanghel pot răsufla ușurați. Grație acestui proiect, germanii vor putea cumpăra și anul acesta sparanghel la prețuri similare cu cele din anii precedenți. Există legi care le permit albanezilor, sârbilor și kosovarilor accesul pe piața muncii din Germania, dar numărul nu pare în acest moment suficient.

Unele femei din România lucrează deja în câmpurile din jurul Berlinului și plantează sparanghel în solul din Brandenburg. După Paști, fermierul Jakobs speră ca peste 300 de bărbați și femei din România să vină la recoltare, dar se teme că granița cu Ungaria va fi închisă.

„Ar fi un dezastru”, spune fermierul. uncitorii români trec granița cu Ungaria în drum spre el în Germania. Anul trecut, când Ungaria a închis granițele, Jakobs a plătit peste 120.000 de euro pentru a aduce cu avionul cel puțin 200 de muncitori români pentru recoltă.

În orice caz, pandemia crește prețurile producției de sparanghel. Fermierii plătesc mai mult cu 500 de euro pe lucrător din cauza cerințelor de igienă. Apoi, suportarea costurilor cu avionul a crescut și mai mult cheltuielile fermierilor, însă dacă nu nu le-ar fi plătit biletele de avion, fermierii nu sunt siguri că românii ar mai fi venit la cules.

Georgienii, pe de altă parte, care vor urca într-un avion spre Germania în zilele următoare, sunt mai puțin pretențioși: își plătesc singuri zborurile.

Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Trist, foarte trist. Romania devenise mult mai bogata, comparand martie 2020 cu mai 2020 cand s-au intors sparanghelistii. Am ramas fara gaura din covrig.

  2. La Cotroceni s-a activat celula de criza.

  3. Nu se poate! Cu urechile mele i-am auzit pe nemți promițând că anul acesta nu vor cultiva niciun fir de sparanghel, ca să nu-i mai dea „apă la moară” lui @Dacian Julien Soros…

    • Nu e nimic de glumit in faptul ca, pe perioada pacii, carnea de tun a occidentalilor este folosita ca mana de lucru ieftina. Ce dracu poate fi amuzant in asta? Azi la Tonnies, maine la Stalingrad.

  4. sparanghel 😢😢😢😢

  5. UE se destrama incet-incet.

  6. Atat de indispensabili sunt romanii ptr agricultura germana… adica de loc!
    Mult scandal facut anul trecut degeaba, nu vor romanii vor veni altii si romanii raman cu ochii in soare

  7. Inafara de bășcălie mai știți si altceva, sau vă este indiferent ca mulți conaționali de ai noștri doar din asta trăiesc ! Sunteți de groază mă, când ați devenit atât de afurisiti si inumani ?

    • Așa sunt de obicei comentariile pe aici, asta arata că cei care comentează sunt needucați și cu mentalitate primitivă.

    • Exact. Sunt convins ca majoritatea celor care aleg sa mearga la lucru in agricultura in vestul Europei o fac pentru ca nu au altceva mai bun de ales. O fac pentru ca acele venituri ii vor ajuta sa-si intretina familiile. Daca ar ramane cu aceeasi bani in mana in Romania nu ar mai pleca, dar evident ca nu exista locuri de munca ce necesita competente scazute care sa fie platite cu 9.5 euro pe ora in Romania. Asta ar insemna 1520 euro la o luna cu 160 de ore lucrate. 1520 de euro e salariu de inginer prin Romania daca lucrezi in privat sau salariu de muncitor necalificat angajat la stat.

  8. Nu avionul e problema ci caracterul, georgienii nu stiu sa fure.