G4Media.ro

„Sfântul Graal al epavelor”: Columbia lansează o expediție pentru a explora o…

Sursa foto: Colombia's Anthropology and History Institute

„Sfântul Graal al epavelor”: Columbia lansează o expediție pentru a explora o navă de război spaniolă veche de 300 de ani, scufundată în Caraibe, care ar conține comori de miliarde de dolari

Columbia a lansat faza inițială a unei expediții subacvatice pentru a explora o navă de război spaniolă care s-a scufundat în Caraibe în urmă cu peste 300 de ani și despre care se crede că ar conține artefacte în valoare de miliarde de dolari – ale căror drepturi sunt în curs de dispută aprinsă, relatează CNN.

Descoperit în 2015 în apele din largul coastei orașului portuar Cartegena de către guvernul columbian, San José este adesea numit „Sfântul Graal al epavelor”.

Vasul cu 62 de tunuri și trei catarge – nava amiral și cel mai mare galion al unei flote spaniole – se crede că transporta aur, argint, smaralde și alte bunuri valoroase din minele din Potosi, Peru. Se spune că ar fi călătorit din Panama spre Columbia când s-a scufundat cu 600 de persoane la bord, la 8 iunie 1708, în timpul unei bătălii cu navele britanice în Războiul de Succesiune Spaniolă.

Prima etapă a expediției se va concentra pe fotografierea navei cu ajutorul unor senzori de la distanță „neintruzivi”, a declarat Institutul columbian de antropologie și istorie (ICANH), adăugând că rezultatele expediției inițiale ar putea deschide calea pentru explorările ulterioare, care ar include recuperarea materialelor arheologice de pe epavă.

Imaginile vor fi apoi folosite pentru a realiza un inventar al descoperirilor arheologice de pe fundul mării.

ICANH a declarat, de asemenea, situl descoperirii drept „arie arheologică protejată” la nivel național pentru „a-i păstra valoarea științifică și arheologică”.

Cercetătorii spun că intenționează, de asemenea, să folosească o navă subacvatică cu tehnologii de poziționare acustică, precum și un vehicul de operare la distanță cu diverși senzori și instrumente care pot coborî până la adâncimea sitului.

„Acest guvern face ceva fără precedent… explorarea scufundării galionului ca posibilitate de a înțelege istoria și cultura”, a declarat miercuri ministrul culturii, Juan David Correa, într-o conferință de presă la Cartagena, unde a fost lansată și expediția.

Bătălie juridică de un miliard de dolari pentru drepturi

Descoperirea navei San José a fost semnificativă pentru Columbia datorită comorii de artefacte culturale și istorice pe care le conține nava – și a indiciilor pe care acestea le pot oferi despre climatul economic, social și politic al Europei la începutul secolului al XVIII-lea.

Dar a declanșat, de asemenea, o bătălie juridică de mai multe miliarde de dolari.

Columbia susține că a descoperit pentru prima dată San José în 2015, cu ajutorul oamenilor de știință internaționali.

Dar afirmațiile lor au fost contestate de o companie de salvare marină cu sediul în SUA, numită Sea Search-Armada (SSA), cunoscută anterior sub numele de Glocca Morra, care susține că ei au fost cei care au descoperit epava la începutul anilor 1980.

SSA a lansat o bătălie juridică împotriva guvernului columbian la Curtea Permanentă de Arbitraj, susținând că are dreptul la aproximativ 10 miliarde de dolari – jumătate din valoarea estimată a comorii epavei.

Guvernul columbian contestă pretențiile SSA.

Pierderea navei San José și a încărcăturii sale ar fi cauzat dificultăți financiare comercianților din întreaga Europă și din Lumea Nouă, potrivit rapoartelor publicate de SSA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. o sa castige americanii