G4Media.ro

Sfârșitul republicii automobilistice germane? O nouă eră, a automobilelor ecologice

Sfârșitul republicii automobilistice germane? O nouă eră, a automobilelor ecologice

În ţara condusă cândva de „cancelari pro-automobile”, în combaterea crizei coronavirus nu se regăsesc programe de susţinere a acestui sector. Cu excepţia automobilelor electrice. Începe o nouă eră, scrie Henrik Böhme într-un comentariu pentru Deutsche Welle.

Important este că nu-şi pierd zâmbetul. Ei, şefii concernelor automobilistice germane. Primele promise la achiziţionarea unui automobil electric sau hibrid reprezintă „un impuls important”, transmite Volkswagen. Şi reprezentanţii Daimler se referă la un „compromis bun și nepărtinitor”. Iar şefii BMW consideră că măsurile sunt un „accelerator valoros în procesul de transformare”.

În realitate însă, nervii sunt probabil întinşi la maximum. Premierii landurilor federale care găzduiesc uzinele marilor producători de automobile germani (Markus Söder – Bavaria, Winfried Kretschmann – Baden-Württemberg şi Stephan Weil – Saxonia Inferioară) au insistat pe lângă cancelara Merkel pentru stabilirea unei prime la cumpărarea de noi automobile. În zadar. De această dată, guvernul nu a mai îngenunchiat în faţa puternicului lobby al industriei auto. Ceea ce reprezintă o tradiţie în această ţară. De fapt, reprezenta o tradiţie.

Cine înşeală plăteşte

Când, la Bruxelles, Comisia Europeană stabilea noi norme restrictive pentru emisiile de noxe, mai marii industriei de automobile şi lobby-ul exercitat de Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) interveneau neîntârziat pe lângă decidenții politici de la Berlin. Şi, la puţin timp după discuţiile aferente, cancelarul sau cancelara din Germania se prezenta la Bruxelles pentru a adapta normele la cerinţele industriei auto. Însă vremea aşa numitului „cancelar auto” (precum Gerhard Schröder) sau „cancelarei auto” (Angela Merkel) a apus pentru totdeauna.

Industria auto are partea ei de vină. Manipularea emisiilor nocive a produs iritare în mediul politic german, ducând la o pierdere a încrederii. Politicienii de la Berlin au acţionat în consecinţă, refuzând constructorilor de automobile să aibă în continuare un statut aparte, de care alte industrii importante, precum cea constructoare de maşini, nu beneficiau. Nu mai contează nici că noua şefă a VDA este una din persoanele foarte apropiate cancelarei. Atât de departe s-a ajuns.

Pachetul de salvare a economiei, grav afectată de criza coronavirus, se îndreaptă către o direcție nouă: tot înainte! 50 de miliarde de euro revin tehnologiilor de viitor, cum ar fi cea având la bază hidrogenul, inteligenţa artificială şi reţelele de comunicaţii 5G. „Numai” aproape 5 miliarde sunt alocate primelor pentru achiziţionarea automobilelor electrice, extinderii infratructurii pentru alimentare şi cercetării în domeniul acumulatorilor. De asemenea, industria constructoare de maşini va beneficia de anumite stimulente pentru investiţii.

Teama se răspândeşte

Să revenim însă la constructorii germani de automobile. Evident că teama se răspândeşte și în rândurile lor. Procesul de transformare este în plină desfăşurare, iar criza coronavirus nu ţine cont de circumstanţe. Profitul a scăzut, cifrele sunt dramatice şi o eventuală ameliorare a situației nu se arată la orizont (cu excepţia Chinei). Şi da, automobilele diesel din cea mai nouă generaţie sunt curate. Dar, de dragul sincerităţii, trebuie să menţionăm şi că industria auto germană se bucură de un deceniu de succese şi a reuşit să pună ceva bani deoparte.

Volkswagen s-ar putea bucura de circa 28 de miliarde de euro (şi chiar ar fi bogaţi, dacă nu ar trebui să plătească 30 de miliarde sau chiar mai mult pentru Dieselgate), BMW şi Daimler sunt şi ei cu mult pe plus. Mult mai îngrijoraţi trebuie să fie constructorii de componente auto, dependenți de marii jucători globali.

Acum, constructorii de automobile trebuie să accepte deciziile guvernului. Primele pentru achiziţionare sunt valabile doar în cazul automobilellor electrice sau cu motor hibrid, dar numai dacă prețul iniţial nu depăşeşte 40.000 de euro. Aici apare direct următoarea problemă: dacă vă interesează un Audi E-Tron sau un Mercedes EQC, atunci, în varianta de bază, preţul începe de la 70.000 de euro. Modele accesibile produse în Germania sunt – cel puţin în acest moment – aproape inexistente. Doar un sfert din automobilele electrice, care ar putea intra în programul guvernamental de prime, sunt modele germane. Astfel încât, de stimulii financiari vor profita mai degrabă costructorii francezi sau coreeni.

Nimeni nu mai râde de Tesla

Speranţele se îndreaptă spre VW. Dar modelul salvator ID.3, care ar trebui lansat pe piaţă în această vară, are încă mari probleme de soft. Şi, în comparaţie cu Tesla Model 3, VW pierde mult teren. Tesla consumă cu 10 procente mai puţin curent la 100 de km. Şefii din Wolfsburg, München sau Stuttgart au încetat de mult să mai râdă de Tesla. Fabrica Tesla de la porţile Berlinului va înlătura şi ultimele urme de îndoială.

Nu mai contează atitudinea pro sau contra avantajelor ecologice ale automobilelor electrice. Decizia de regândire a primelor din aşa numitul „program rabla” (apărut după criza economică din 2009) inagurează în mod oficial o nouă eră. Da, branşa auto rămâne importantă, dar nu mai mult decât alte branşe, care asigură sute de mii de locuri de muncă. Apuse sunt vremurile „cancelarei sau cancelarului auto”!

Sursa Foto:  sursa Wikipedia (Priza pentru automobile electrice)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Merkel a apus de vreo 5 ani. Nemtii de cativa ani au inceput schimbarea gamei auto, dar trag foloase inca din vechea gama. Nu sunt ei asa speriati cum scrie in articol.

  2. Aberații , corectitudine politică și ideile inepte ale unor persoane cu pregătire tehnică zero .
    Automobilele electrice au amprenta de carbon peste un automobil clasic .
    Ceea ce au făcut producătorii auto prin instalarea acelor softuri , reprezintă reacția industriei la cerințele aberante a unor politicieni , ecologiști și alte grupări interesate de binele tuturor ; ceea ce doresc , toți TREBUIE să dorească .
    De ce se evita un ” survey” ( sic ) printre inginerii auto de la VAG , BMW , Mercedes și Toyota ???
    Când ceri aberații tehnice , tu , cel ce ai făcut politică și nu ai idee de altceva , întreabă întâi specialiștii , inginerii , chimiștii .
    Pt protejarea emisiilor de SOX , NOX , motoarele se construiesc cu echipamente adiționale , se folosesc uleiuri sintetice , produși chimici , doar pt a se respecta limite aberante .
    Nu am văzut , citit sau auzit de un singur compendiu cu opiniile inginerilor auto .
    La nivel global , facind o paralela și respective scara valorile , s-a ajuns ca un Victor Ponta , Niculae Badalau , Viorica Dancila sau Orlando Teodorovici , să decidă normele aplicabile industriei auto .
    Chinezii se amuza , indienii așijderea , americanii refuza din motive întemeiate și pe bună dreptate a lua parte la siluirea normalului .
    Se dezbat probleme , dar se aleg soluții false , avind rezultantă o creștere a poluării , scumpirea vieții și democrația aplicată doar in sensul convenit de o parte a societății .
    Noile motoare de 0,999 , adică 1 litru , per total sunt mai poluante că un clasic 2,0 litri , care la rândul său este mai puțin poluant fata de un automobil electric .
    Mă opresc aici , pot însă înșiră lejer 100 de pagini A4 contraargumentind aberațiile ecologiste aflate pe agenda politicienilor .
    Am ajuns struți , băgăm capul în nisip și considerăm că așa este firesc …vezi cazul Greta Thunberg .

  3. Ce nu se spune în articol dar se poate căuta pe net este dependenta dintre consumul electric in kw și viteza.
    La.viteze de oraș o electrica consuma 10kw.
    La viteza de 100 kmh consumul se duce in 20kw
    La 140 kmh consumul se duce in 30 kw. Daca ai pornit și un aer condiționat aia e.

    Hibridele la fel consuma mult la viteze de autostradă. Cel mai bun pentru viteze mari rămâne dieselul.

    Producătorii se bucura. Le place să pună pe mașini sisteme mild hibrid, start stop, sisteme de catalizare, filtre de toate felurile, sute de senzori și softuri. Abia dacă se strica o repari NUMAI in reprezentanta. Și NUMAI ieftin nu e.

    • Toate mașinile consuma mai mult la viteze mari din cauza rezistentei aerului. Mașinile electrice sunt fiabile și perfecte pentru oras unde sunt făcuți cei mai mulți km. In România e o problema mare cu incarcarea.

    • Hai sa-ti spun cat consuma masina mea electrica real, nu de pe net.

      Oras 200 km/h 27 kWh/100 km.

      Asta cu aer conditionat pornit.

    • Marius Pop, masina ta electrica are aproape aceeasi amprenta de carbon ca o masina cu motor pe benzina de 1.4 si emisii de 159g CO2/Km (15.9kg/100km).
      In Ro, energia electrica are o amprenta de carbon minima undeva intre 0.4 si 0.5 Kg CO2/KWh. Asta inseamna ca pentru cei 27KWh/100Km sunt eliberate in atmosfera intre 10.8 si 13.5 Kg CO2.
      Daca luam in calcul pierderile pe retea, aproximativ 10% rezulta ca pentru cei 27KWh sunt produsi 29.9KWh deci cantitatea minima de CO2 eliberat in atmosfera este undeva intre 11.9 si 14.9 Kg, foarte aproape de cea produsa de motorul pe benzina.
      Daca luam in calcul efectul mineritului asupra mediului, cum ar fi suprafetele despadurite pentru extragerea cuprului folosit la motoarele electrice sau a cobaltului si grafitului folosit la baterii, masina electrica este mai putin ecologica decat cea clasica.

    • O apreciere pt Alt Andreei. Ma bucur ca mai exista postarii competente.
      Dl A A are dreptate. Sub diverse sigle E0 …E6 se ascunde….nimic , si mult profit comercial pt industria auto, care vinde la 2 , 3 ani aceiasi ciorba reincalzita.
      Auto electrice nu rezolva problema, doar o scot din orașe. Poluarea pt a furniza curentul electric este per total mai mare ca varianta auto pe combustie. ( tinand cont de transformare energiei din chimică [ardere combustibil fosile 80 % ] in electrice, apoi transport curent electric, apoi transformare energiei electrice in energie mecanica [pt miscarea aito] per total sant mai multe randament care fac ca rezultatul sa fie slab, mai slab ca pt o mașină pe combustie bine făcută (Nu Diessel, nu micro ppm)
      Dar despre asta ar trebui să se ocupe profesioniști, adică inginerii . Se” ocupa” insa comercianții si politicienii. Rezultatul va fi prost. Inevitabil.

  4. O noua era: a dependentei constructorilor auto de subventii. Nu are nicio legatura cu combaterea poluarii.

  5. Poluarea se muta de la masini la producatorii de metale grele pentru acumulatori: plumb, cadmiu, litiu etc

    • @Vlaicu litiul e metal greu mai nou???

      Orice activitate de extractie produce poluare, fie e ea extractie de metale grele, de metale usoare, de carbuni, de petrol, etc. Tot ce scoti din pamant vine amestecat cu substante nedorite, de multe ori nocive, care daca nu sunt filtrate undeva ajung eventual in noi.

    • Toate extractiile polueaza. Chiar daca sondele de petrol nu folosesc atata teren cat minele de suprafata pentru cupru, nici atata apa cat este folosita la extragerea litiului si nici nu ridica in aer aceeasi cantitate de praf pe care o ridica statiile de procesare grafit, din cand in cand se mai produce cate o deversare accidentala de petrol, cu efecte devastatoare.
      Totusi merita apreciat faptul ca producatorii de masini pe petrol nu se folosesc de eticheta eco si nici nu cer subventii pentru produsele lor, asa cum cere UE pentru masinile electrice chiar daca este discutabil daca sunt ecologice sau nu.
      Tractiunea electrica e superioara din mai multe motive, dezavantajele masinii electrice sunt aduse de tehnologia bateriei care nu a atins inca nivelul de densitate de putere si energie sau ciclicitate pentru a fi folosita pe scara larga in transporturi si nici nu este fabricata din materiale ieftine si raspandite.
      Ar fi fost de preferat ca banii de subventii sa mearga la cercetare, pentru dezvoltarea unei baterii performante (care sa functioneze inclusiv pe camioane) sau sa fie cheltuiti pentru conversia productiei de electricitate la surse regenerabile.

  6. Pare totusi ca nu stii foarte bine ce spui.

    Randamentul sistemului e undeva la 60%, randamentul motorului pe combustie e de 14%.

    Timpii morti (ma gandesc timpul de incarcare), de fapt sunt timpii in care masina sta fara a fi utilizata (90% din timp), in care ea se incarca. As spune timpi vii.

    Greutatea suplimentara e importanta in ce fel?

    Costuri (intretinere, service, etc) sunt apropiate de zero. Service-ul nu e obligatoriu, intretinerea se rezuma la a schimba filtrele de habitaclu (clima), stergatoare, lichidul de parbriz si curatirea masinii.

    O baterie actuala “tine” in medie 500000 km, nu stiu de unde ai scos 200000.

  7. Marius Pop, bateria care tine 500000km e o utopie. Eu am telefonul de un an si 2 luni si bateria deja da semne de oboseala.
    Pe masini, bateriile sunt exploatate mult mai intens daca se conduce pe modul sport, daca este folosita incarcarea rapida sau franarea regenerativa frecvent din cauza varfurilor de putere mult mai mari, peak to average.

  8. ,,Cine inseala, plateste !” pai primele care inseala sunt automobilele ,,ecologice” !
    Toata ,,ecologia” lor se bazeaza pe materiii prime rare, scumpe, greu de obtinut si prin care se distrug zone intregi din unele regiuni ala planetei.
    Bateriile (pt care platesti chirie, la Renault0, dupa epuizare sunt mai periculoase pt. mediu decat o masina cu combustibil conventional.
    Ecologia e noua excrocherie cu beneficii uriase doar pt. unii.

  9. Postachel Gudurau , vorbim cu pereții .
    Pt a pricepe și ei diferență automobil combustie vs automobil electric , am gândit următoarea explicație . ))))))
    De la 1 Septembrie 2020 se interzice inseminarea femeii pe cale naturala fiind mult prea poluanta .
    Se accepta numai și numai inseminarea in vitro . )))))
    Se vor topi de ras chinezii și indienii .

  10. Nu știu ce ar zice , dar ar fi de acord , un pas in fata pt ecologiști .
    Una peste alta nu am discutat , nu s-a discutat despre adevăratele surse poluante , ciorapii de dama , hainele colorate , ambalajul de plastic , plus multe chimicale produse strict pt combaterea poluării .
    Și nu în ultimul rând , să mă lămurească ecologiștii cum se pot recicla panourile fotovoltaice , tot au apărut casele verzi și la noi .
    Ne explica Buhnici despre……?

  11. Ce pot spune ?
    Am mașina de 8 ani , doresc alta noua , am însă teama de noutățile 2020 .

  12. @Postacel G. si @ „der älteste” Andrei:
    Baieti, v-ati trezit cam tarziu! A fost deja decis de altii, cu mai multi pureci la mansarda, ca electrificarea este directia spre care ne indreptam.
    La cat sunteti de destepti, chiar nu inteleg cum de nu sunteti fiecare sef la cate un concern auto si sa luati deciziile care se impun in interesul supravietuirii pe piata.
    Ce tot incercati aicea sa convingeti ca pamantul e plat si nu se invarteste, doar patineaza?
    Voi nu aveti alta treaba, ati dat deja cu deruginol pe tot ce mai era prin pod si magazie?

    • Pai sunt unii care zic ca vaccinul face rau, altii spun ca pamantul e plat sau ca bill gates ne cipeaza….de ce nu ar fi si unii care ar sustine ca diesel e mai sanatos ca si electric