„Shutdown”: Statele Unite se apropie periculos de o paralizie bugetară
Senatul american a redactat marți o propunere de buget pe termen scurt de ultimă oră, deși este puțin probabil ca aceasta să fie aprobată de Camera Reprezentanților, în timp ce timpul a început numărătoarea inversă pentru a evita o paralizie a serviciilor guvernamentale federale la sfârșitul săptămânii, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Cu câteva zile înainte de termenul limită de 30 septembrie, liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, și liderul minorității republicane, Mitch McConnell, au aprobat amândoi acest plan, care ar permite guvernului să continue să funcționeze până la 17 noiembrie. Însă nu există încă niciun indiciu că facțiunile rivale ale republicanilor din Camera Reprezentanților, care au declanșat confruntarea, vor aproba și ele proiectul de lege dacă acesta va trece de Senat.
În cazul în care impasul persistă, toate fondurile pentru serviciile federale vor fi brusc întrerupte. Faimosul „shutdown”.
Nu doar ministerele, ci și parcurile naționale, traficul aerian, anumite muzee și o multitudine de organizații vor fi afectate, obligând sute de mii de funcționari publici să lucreze cu program redus.
„Închiderea guvernului din cauza unei dispute bugetare interne nu consolidează poziția politică a nimănui”, a declarat McConnell. „Nu face decât să înghețe progrese importante. Și lasă milioane de americani în incertitudine”, a adăugat el.
Casa Albă s-a alăturat lui McConnell pentru a implora Congresul să adopte textul Senatului. „Este timpul ca republicanii din Camera Reprezentanților să înceapă să își facă treaba”, a declarat președintele Joe Biden la un eveniment de campanie marți seara.
Ajutorul pentru Ucraina, foarte incert
Mai presus de toate, această criză bugetară ar putea avea un impact direct asupra războiului din Ucraina. Inițial, Casa Albă ceruse ca proiectul de buget adoptat de aleși să includă un ajutor militar și umanitar de 24 de miliarde de dolari pentru Kiev.
Conștient de riscul de oboseală din partea marelui aliat american, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joia trecută în Congres pentru a încerca să convingă Statele Unite să îl ajute să treacă „linia de sosire” împotriva Rusiei.
Dar deblocarea unei sume atât de importante pare din ce în ce mai incertă, având în vedere direcția pe care o iau negocierile în culise: textul care circula marți în Senat includea un sfert din această sumă, aproximativ 6 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, Camera Reprezentanților, dominată din ianuarie de conservatori, nici măcar nu vrea să audă de acest proiect de lege. „Ei favorizează Ucraina în detrimentul americanilor”, a acuzat liderul său republican, Kevin McCarthy, cerând în schimb fonduri pentru combaterea imigrației ilegale.
O mână de parlamentari din aripa lui Trump cer oprirea imediată a ajutoarelor pentru Kiev.
Locotenenții lui Trump
Aceiași aleși, adepți ai unei ortodoxii bugetare foarte stricte, au fost cei care au împins Statele Unite pe marginea prăpastiei politice și financiare în urmă cu patru luni.
Atunci, prima putere mondială a evitat în ultimul moment intrarea în incapacitate de plată, în urma unor negocieri îndelungate între administrația Biden și conservatori.
Locotenenții lui Donald Trump au o putere disproporționată în Congresul american, din cauza majorității republicane foarte reduse din Camera Reprezentanților.
Iar aceștia au primit ordin de la fostul președinte, care candidează în 2024, să „paralizeze” guvernul federal dacă nu câștigă „toate” chestiunile bugetare supuse dezbaterii.
Tocmai sub președinția fostului lider republican, Statele Unite au cunoscut cel mai lung „shutdown”, în iarna lui 2018. Potrivit mai multor estimări, PIB-ul american a fost redus cu peste 3 miliarde de dolari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu