G4Media.ro

Și-ar onora aliații NATO promisiunea de a-i apăra pe membrii atacați? Depinde…

Și-ar onora aliații NATO promisiunea de a-i apăra pe membrii atacați? Depinde pe cine întrebi. Majoritatea americanilor și britanicilor ar fi de acord cu o intervenție armată pentru apărarea României, francezii și germanii nu ar interveni

Autoapărarea colectivă e consfințită în însăși inima NATO: Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord stipulează explicit că „un atac armat împotriva unuia sa a mai multora dintre ei în Europa ori America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor” și că în replică poate fi folosită forța.

E de asemenea un angajament relativ netestat – și unul tot mai încărcat cu tensiune. De la fondarea NATO în 1949 el a fost invocat numai o dată: pe 12 septembrie 2001, în urma atentatelor teroriste din SUA din ziua anterioară.

(Articol preluat din The Washington Post, via Rador)

La 70 de ani de la constituirea NATO nu mai este clar dacă toți aliații sunt în aceeași tabără în privința semnificației efective a apărării colective. Președintele Trump s-a remarcat drept un critic puternic al NATO, în vreme ce intervenția Turciei în nord-estul Siriei a provocat temeri cu privire la cât de departe ar putea merge apărarea colectivă.

Într-un interviu recent pentru The Economist, președintele francez Emmanuel Macron se întreba dacă apărarea colectivă a NATO îi poate implica țara într-un război contra Siriei. „Ce va însemna mâine Articolul 5?”, s-a întrebat Macron cu voce tare.

Însă nu e clar nici dacă publicul înțelege acest lucru.

Anul acesta firma britanică de sondaje YouGov a chestionat oameni din patru mari puteri NATO – Regatul Unit, Franța, Germania și SUA – cu privire la ce țări ar fi dispuși să apere, inclusiv aliați NATO, dar și non-NATO precum Suedia și Ucraina.

Rezultatele arată că a fi aliat NATO nu asigură automat și susținerea publicului.

Numai minorități din populațiile Franței și Germaniei au afirmat că ar apăra România, aliat NATO din 2004 și membru UE, sau chiar și Turcia, aliat NATO din 1952. Britanicii au fost divizați în privința ajutării Turciei (n. red. – în articolul din Washington Post s-a strecurat o eroare când se afrimă că ”numai minorități din populațiile Franței și Germaniei au afirmat că nu ar apăra România”. Potrivit sondajului YouGov, cei mai mulți dintre francezii și germanii chestionați au spus că nu ar fi de acord cu o intervenție armată în favoarea României).

(În schimb, 40% dintre americani și britanici, 44% dintre danezi și 38% dintre norvegieni ar fi de acord cu o intervenție armată pentru apărarea țării noastre – n. red).

Pe de altă parte, în toate țările incluse în sondaj, majorități au declarat că ar apăra Finlanda și Suedia, care nu fac parte din NATO. Majorități din Regat și SUA au afirmat de asemenea că ar sări în ajutorul Ucrainei, țară căreia i s-a blocat accederea în NATO în 2008 – o situație confuză: chiar SUA au impus decizia la acea vreme.

Și în ciuda faptului că Germania și SUA sunt aliate de decenii, doar o minoritate a germanilor ar dori să apere SUA dacă ar fi atacate.

Sondajul a fost realizat în aprilie, dar republicat luni, în ajunul reuniunii NATO de la Londra la care Trump și alți lideri globali vor aniversa fondarea alianței.

Rezultatele lui au provocat dezbateri între experții europeni în securitate, mulți întrebându-se cum ar trebui interpretată informația, dacă întrebarea nu a fost cumva formulată pentru a încurca ori a deruta sau chiar dacă datele adunate sunt corecte (sondajele internaționale comparative sunt o chestiune scumpă și dificilă, cu multe ocazii de a greși sau a interpreta eronat).

Alte sondaje au niveluri similare de neconcordanță între țări cu privire la aplicarea Articolului 5, deși concluziile sunt adesea complicate. În 2017, Pew Research Center a întrebat oameni din mai multe state NATO dacă ar răspunde cu forța militară în cazul unui conflict grav între Rusia și un aliat NATO.

Doar 40% dintre germani au răspuns afirmativ, comparativ cu 45% dintre britanici, 53% dintre francezi și 62% dintre americani.

Germania se poate remarca prin sentimentele sale mixte față de NATO. Un sondaj realizat anul acesta de firma germană Körber-Stiftung a constatat că mulți germani sunt sceptici în privința unor elemente-cheie ale relației NATO, doar 39% dintre ei afirmând că Germania ar trebui să aibă o relație mai apropiată cu SUA decât cu Rusia.

S-ar putea să nu conteze faptul că aceste sondaje relevă o potențială schimbare de viziune a populației referitoare la apărarea colectivă a NATO – deciziile de securitate națională nu se iau prin referendum.

Trump, care a criticat cu înverșunare NATO în campania electorală și încă se mai plânge regulat de cheltuielile militare europene, a admis într-un final validitatea Articolului 5 în iunie 2017, în cursul unei conferințe de presă susținute la Casa Albă împreună cu președintele român Klaus Iohannis.

Însă, după numai un an, Trump a declarat că de la Muntenegru, o țară mică ce a aderat la NATO anul trecut, se poate ajunge la un război mondial. „Sunt oameni foarte agresivi. Pot deveni agresivi și – felicitări! – ești în al Treilea Război Mondial. Dar așa s-a aranjat”, a declarat Trump într-un interviu de la Fox News din iulie 2018.

„Nu uitați, eu tocmai am ajuns aici de un pic mai mult de un an și jumătate”, a adăugat Trump.

Într-un interviu recent, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Articolul 5 este „cheia de boltă a NATO” și că faptul că nici o țară europeană nu a fost atacată de la înființarea NATO este „poate cel mai mare succes” al alianței.

Dar dacă apărarea colectivă a NATO servește cel mai bine în calitate de instrument de descurajare, atunci ea se bazează pe percepția că ar funcționa efectiv în practică. Riscul este acum ca, dacă va fi vreodată nevoie să fie pusă în practică, liderii lumii să constate că este doar o reclivă a trecutului devenită nefuncțională.

Articol de Adam Taylor / Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

61 comentarii

  1. Cum era aia cu Macron/Franta + Merkel/Germania bun si Trump/USA rau? Aud?! Tovarasii troli pro-sovietici nu mai zic nimic? Nu-i punctaj inca pe pe marginea articolului? :)))

    • @vali
      Renunță, că te faci de râs. Nici nu au nevoie să „zică” ceva „trolii pro sovietici” când sunt „idioți utili” ca tine, care le fac jocul. Nu-i suficient să citești doar niște comentarii la a treia mâna, ar trebui să te uiți pe sondaj și să încerci să înțelegi. Nu jucăm fotbal în curtea școlii, să ne împărțim pe echipe, iar mingea nu trebue să stea la un mălău roșcovan care e retardat și face bullying cu ăia de poartă ochelari.

    • Și mai și afirmă în scris, idiotul. D-asta o să piardă partida, sunt puțini și foarte proști.

    • :)))))) ce trol imbecil. Nu doar că se pișă contra vântului, dar mai și spune din ce parte bate.

    • Și-a dat seama abia după ce l-a râgâit, postacul retardat.

    • Semnat ”anonim” de către ”toti cititorii g4” dar nu oricare: doar cei ”notorii”, care folosesc mai multe fantoșe ca să pară ”toți”. Ceea ce mai puțin de ”notorietate” în ce ”povestește” trolul ”pulifrici” cel plagiator, cu întelepciunea lui de troll incult al mafiei PRO-PSD-ALDE, e dacă ”bietul limbric” obișnuiește sau nu să ” se cațere” ca stafilococul până ajunge la ”neuronul” care a ”intrat în metastataze”

    • Asta e o povață de om bâtrân cu păr la cur și cu o vastă experiență de trol ”comuist”, cum recunoaște că e harley cel tu-dorel.

  2. Articolul contine greseli.
    Voi spuneti ca „Numai minorități din populațiile Franței și Germaniei au afirmat că ar apăra România” in timp ce sursa de unde ati preluat scrie: „Only minorities of the populations in France and Germany said that they would not defend Romania”. Acel NOT schimba comple sensul.

    • Daca este corect textul în engleză, G4media sunt retardați, sau mai rău manipulatori grețoși !

    • Nu am citi articolul în engleză, dar am verificat în sondajul original de la YouGov: în Germania 32% pentru și 39% împotrivă, Franța 32% pentru și 33% împotrivă. Deși e dezamăgitor de mare numărul celor care nu și-ar respecta cuvântul, diferența nu e prea mare, deci dacă ne străduim puțin mai mult putem recupera.

    • @Alina M
      Faceti o confuzie, intre populatie si politicieni. Nu populatiile si-au dat cuvantul, ci politicienii au introdus tarile in NATO/OTAN. In nici o tara democratica, populatia nu este bucuroasa sa mearga in/la razboi.
      Politicienii, numai si numai ei, tarasc populatia in razboaie. Din diferite motive: reprezinta interese ale unor industriasi, motive personale, etc. In istoria moderna, populatiile au fost si (din fericire) sunt reticente razboaielor.

  3. Macar francezii și nemții sunt sinceri ,britanicii sunt niște mincinoși…. iar cu americanii este cam fifty-fifty

  4. Cum era de asteptat cel mai mult ne putem baza pe SUA.
    E foarte bine ca suntem membri in UE dar sa fim realisti si pragmatici in privinta securitatii.

    • Ia citeste putin istoria Romaniei: cine a bombardat-o si cine nu?

    • Ia citește puțin istoria, americanii au bombardat când eram inamici, spre deosebire de ruși care au ucis, violat, furat când eram aliați.

    • @Alina M
      Cine scrie/spune sa fim rusofili? Istoria este insa clara: Germania si Franta, nu au bombardat Romania.

      Germania a fost in razboi impotriva Romaniei si nu a bombardat civili.
      America si Marea Britanie, au fost in razboi impotriva Romaniei si au bombardat civili.

      Franta, a fost singura care a ajutat intr-adevar Romania, facand ca teritoriul sau sa se dubleze.

    • @Tudor
      Inteleg ca ati studiat istoria, vazuta prin ochii nationalisti, populisti ai lui Ceasca insa, ati putea profita de internet si studia istoria. Generalul Berthelot, va evoca ceva? Cel care a reorganizat armata romana, incepand din octombrie 1916? Dar despre conservatorul Alexandru Marghiloman ati auzit? Cel care a semnat cu Puterile Centrale pe 7 mai 1918?
      Istoria este incapatanata si nu se schimba.

      Traim in Europa, facem parte din UE, nu din SUA, nici din Federatia Rusa. Franta si Germania au dreptate sa traga semnalul de urgenta. Atata timp cat la presedentia SUA este un individ care se schimba in functie de cum a dormit noaptea, va trebui sa ne gandim, sa ne consultam, spre a constitui o armata europeana unitara. Cat de indepartate au ajuns vremurile cand presedintele Obama, era la Casa Alba 🙁
      Suntem 450 de milioane, impreuna suntem o forta. Nu suntem vasalii nimanui si nimani nu ne poate ordona ce sa facem. Suntem (UE) aliati ai SUA si ai Canadei, insa aliati, nu vasali.

    • @el Te asigur că Trump nu se schimbă în funcţie de orele de somnic tulburat după ce înfulecă o găleată de KFC… El ştie foarte bine cine e tăticul lui şi cine l-a pus în funcţie. Uniunea Europeană e duşmanul şefului iar el dă cu sete în UE ca orice baron local care se execută în faţa şefului. Rumînii nu vor în Europa că ăia le impun reguli şi le dau bani numai dacă nu-i fură, că nu vor războaie, etc. Nu, visul rumînilor e să fie portoricanii Europei.

    • Iar i se „cațără” stafilococului tu-dorel „neuronul”, până ” intră în metastaze „. Cine se încumetă să dea doi bani pe prostiile pe care le spune un trol analfabet și incult care nu știe ce înseamnă cuvintele pe care le folosește? E interesant cum ” dialoghează ” ei, postacii și „schimbă” idei, ca de la fantoșă pro-europeană la fantoșă pro-americana, așa. Orice, numai zâzanie să fie și să se prindă de cât mai mulți proști.

    • O spune din propria-i experiență, bogată, trolul analfabet tu-dorel, așa face el când n-are ce „spune”. Și n-are, de regulă. E sfatul lui către tovărășii postaci „comuiști”, de-ai lui, să se iubească mult în gură, poate reușesc să le iasă vreo ” idee” pe acolo. D-aia de-a lor, „argumentată”. Măcar o glumă dintr-aia de martalog, gen „rahat cu perje” ;)))))

  5. INSEAMNA CA MACRON ARE DREPTATE: NATO NU MAI ARE CREDIBILITATE! Daca descarcati sondajul sau daca macar il vizualizati, puteti vedea foarte clar tendintele: pana si in cele mai „NATO friendly” tari (precum Danemarca si Norvegia) numarul de sustinatori NATO se afla in scadere in 2019 fata de 2017! In majoritatea tarilor occidentale, populatia incepe sa inteleaga ca un conflict deschis cu Rusia nu este de dorit si ca trebuie facut tot posibilul pentru ca Europa sa se poata intelege cu ei! Asta spune multe… Sa vedem aici, in Romania, care va fi trendul!

    • Asta-i o prostie. Nicio tara civilizata nu-si doreste un conflict, intrebarea era ce s-ar intampla daca ar izbucni un conflict, nu daca cetateanul isi doreste unul. Ori poate credeti ca Ucraina, Georgia, Osetia, Moldova (nu vreau sa amintesc Polonia sau Romania, din trecut) si-au dorit un conflict cu URSS/Rusia? Vad ca Germania si Franta se inteleg cu Rusia, Franta i-a livrat (prin intermediari) niste nave de desant Mistral pentru Marea Neagra, Germania mai are un pic si interzice si soarele ca sa poata cumpara gaz doar de la rusi 🙂 Romania nu este si n-o sa fie filo-rusa, puteti sa asteptati dumneavoastra cat vreti. Inca traiesc bunicile violate de mujici si inca avem familii care-si amintesc de rudele moarte prin gulag-uri sau prin puscariile sovietice din Romania. O sa facem o intelegere cu Rusia doar dupa ce fac Polonezii una.

    • Vali@
      Crezi că dacă ne asmuțim cu toții la Germania și la Franța, o să fim mai apărați de Rusia? Sau care e „contorsiunea logică” în cazul ăsta? Poți să explici? Și ce-a „interzis” Germania, de i-a mai rămas doar „soarele”? Dacă tot e să o dai, dă-o ca lumea, nu așa fâsăită.

    • @bad

      N-am votat eu pentru nemti si francezi la sondajul asta, nu stiu ce vreti sa spuneti?! Cine asmute pe cine? Daca ai un aliat, atutidinea morala e sa fii cu el si cand e greu, nu doar la bine. USA asa face si asa trebuie sa facem si noi. Ce fac Germania sau Franta nu-i decizia noastra, dar e bine sa stim pe cine ne putem baza. Acum stim.

    • @Vali. Franta n-a livrat nave Mistral rusilor. Rusii au avut contract cu francezii pt aceste nave, Fr a anulat contractul cand Rusia a invadat Crimeea. Faci amalgam intre relatiile comerciale ale statelor UE cu Rusia si relatiile statelor in interiorul NATO. Alianta n-are nicio treaba cu gazul pe care-l cumpara Germania de la rusi. Nu inseamna ca daca Germania si Franta intretin relatii comerciale normale cu Rusia sunt tari nedemne de incredere in NATO. Dar pt ca ai coborat pe taramul asta, continui si eu; ce parere ai de razboaiele comerciale ale lui Trump cu China, India, Brazilia, Mexic, Argentina? Nu crezi ca-i serveste o minge la fileu lui Putin, care abia asteapta sa-si consolideze alianta euro asiatica si s-o largeasca la alte tari? Ultima parte a comentariului n-are legatura cu NATO, dar pt ca tu le amesteci, ti-am amintit ca Trump ajuta Rusia mult mai mult decat europenii

    • Le amestecă, le amestecă, pentru că e un trol pervers, vali. Face pe prostul, se face că nu înțelege, vorbește de la „noi” cei care „știm” către „voi”. Acum e cu americanii, dup-aia schimba fantoșa și e contra, după punctaj. Doar- doar să ațâțe lumea. Numai că, fiind un trol foarte slab, nu-i iese. Ce spune trolul: pe 3 din 10 francezi și pe 3 din 10 germani nu ” te poți baza ” dar pe 4 din 10 americani te „bazezi” de nu mai poți. Așa i se întâmplă unui postac mincinos care mai e și dobitoc, pe deasupra: se vede că dezinformează. În tot cazul, in sondaj nu era vorba nicidecum de „bazat”. dar trolul e mult prea bou ca să înțeleagă, cum recunoaște și singur.

  6. Nu’sh ce fel de baimarean esti tu poate ceva rutean sau vinitura de moldovean rusificat si emigrat pe la noi prin Ardela dupa o paine! :))) Am mai vb si cu cu prieteni si colegi de facultate despre politica si NICIUNUL (intelegi?) niciunul nu vrea sa vada picior de rus pe aici intelegi tu?

    Si ca sa sriu tot cu CAPS si in gura mare ca si tine: NICI DACA TOATE TARILE DIN EUROPA DE VEST VOR CADEA LA PACE CU BETIVUL DE LA MOSCOVA , NOI ROMANI NU VOM RENUNTA LA NATO SI TRUPE AMERICANE LA NOI IN TARA! VOM MURI CU RUSI DE GAT, NOI SI CU FRATI NOSTRII POLONEZII, INTELEGI?

    • De parcă, dacă ne-am stropși la francezi și la nemți acuma și am ridica labele din față și am lătra scurt de bucurie că vedem o maimuță cu o coajă de banană pe cap, am face „piciorul de rus” să dispară. De unde, când ei sunt și bagă bățul prin gard, de-i agită pe „idioții utili” care le cânta în strună cu Franța, Germania, zâzania.

  7. Deciziile NATO nu au legătură cu vreo majoritate din vreo țară, nu contează ce gândesc/zic miticii din Germania, Franța, US, UK…
    La naiba, miticii din UK au decis prin referendum să brexit și tot nu se face (iar dacă se face, se face unul de formă dar fără conținut), în legătură cu deciziile UK în NATO miticii nu au absolut niciun vot.
    A întrebat US Navy vreun mitic dacă e OK să invadeze sau nu Afganistan? Nu, evident că nu.

  8. Din fericire Romania a jucat cartea corecta (nici nu putea altfel )chiar daca unii au incercat recent sa schimbe dorinta majoritar populara si sa modifice traseul euroatlantic prin instaurarea unei societati de sorginte comunista numita mai nou iliberalism .Tentatia de iliberalism este mare , politicul inca isi doreste sa controleze toate deciziile statale , inca doreste sa fie singura forta ce poate decide ,unilateral, in numele unui asa zis bine comun ,lipind notiuni de populism si de nationalism acestei idei non liberale .Din fericire ,generatiile ce vin nu doresc aceasta forma mascata de comunism (capitalisti pot fi doar cei agreati de politic ) ba mai mult doresc o forma poate mai avansata de democratie ce pune in prim plan TRANSPARENTA ca necesitate imediata a aducerii tuturor deciziilor la lumina , la suprafata . Aceasta noua intelegere a democratiei face ca toti cetatenii indiferent de gradul de intelegere de functia sau slujba unde isi desfasoara activitatea sa nu mai fie supusa regulii – SEFULUI ABSOLUT- . Toti suntem colegi de munca si facem tot ceea ce putem pentru a ne aduce aportul la bunastarea comuna si cu totii decidem felul in care ne asiguram acest deziderat . Militar vorbind romania nu poate fi atacata de nimeni atita timp cit pe teritoriul ei stationeaza trupe NATO si capabilitati tehnologice NATO .De altfel Romania isi maximizeza in curind aceste capabilitati si prin aceasta este conectata la o forta privita ca un intreg numit NATO . Structurile NATO sunt de forma super statala ,adica raspund la o comanda NATO nu la una statala . Desigur percetia , la nivelul popoarelor ce asigura functionarea NATO ,poate fi diferita ,dar in caz de agresiune toate fortele NATO raspund ca un intreg . Decizia este luata rapid ,dar doar in cazul in care unul dintre statele membre este supus unui atac ce ii pune in primejdia granitele . NATO nu participa la atacarea altor state fie si de un membru NATO .Cerinta Americana referitoare la 2% din PIB acordata de fiecare membru este corecta ,problema intervine in modalitatea in care aceste sume sunt cheltuite si aici este discordia ,dar se vor intelege si pe aceasta tema .NATO nu poate fi inlocuit in aceasta etapa ,dar UE trebuie sa isi creeze structuri de aparare complementare NATO ,doar si pentru singurul motiv ce tine de propria existenta . O mare putere economica nu poate exista , acum cind vorbim , fara a deveni o mare forta militara . Toate actiunile militare viitoare ale Germaniei si Frantei si nu numai ,vor avea la baza atingerea acestui deziderat . Deja lucrurile se misca in acest sens .O forma de intelegere cu RUSIA este insa necesara ,nici Europa ,nici Rusia nu au nevoie de un conflict .Oricum romania nu intra in ecuatia unei intelegeri cu RUSIA , noi si polonezii nu putem inca sa acceptam , istoric vorbind, o apropiere intre noi si RUSIA,dar nici nu ne vom declara vreodata dusmani .america la nivel declarativ doreste impunerea unor sanctiuni UE dar asta doar de fatada ,inca o decizie clara nu a fost pusa in aplicare ,insa China Brazilia argentina ,Cuba si altii vor avea de suferit in acest sens .

    • Germania, Franta si UK isi tot scad bugetele de aparare pentru ca au devenit atat de socialisti incat au nevoie de mita electorala si pomeni tot mai mari pentru populatia care-i voteaza. Scandalul cu cei 2% nu are legatura (are, dar in subsidiar) cu de unde se cumpara armamentul, ci cu nivelul cheltuielilor pentru aparare. Trump nu poate impune Germaniei si Frantei sa cumpere din SUA, el le-a reprosat ca au 0,8% sau 1,1% din PIB pentru aparare. In alta ordine de idei: iliberalismul e o tentatie pentru toti cei aflati la putere si solutia este doar corectarea atitudinii fata de socialism, statul de drept si democratie. „Binele comun” si sacrificarea celorlalti” pentru binele asta au fost motivul pentru care au murit mai mult de o suta de milioane de oameni, inca mai mor prin Coreea de Nord, Cuba sau Venezuela. Solutia e amestecul cat mai redus al statului in economie, eliminarea amestecului statului in viata privata a individului si renuntarea la pomana ca motor electoral. Iliberalii aduna voturi tocmai profitand de concesiile facute de populatie contra mitei (renuntarea la o parte a liberatilor individuale, amestecul statului in viata privata s.a.). Socialistii sunt generatorii de voturi pentru iliberali (in masura in care admitem ca toate partidele aflate in opozitia socialismului sunt iliberale, situatie care nu-i deloc adevarata). Dupa asta avem de clarificat liberalismul care vad ca inseamna astazi un socialism mai luminat si n-are nicio legatura cu dreapta conservatoare, asa cum obisnuia sa aiba. Liberalismul este socialism si nu exista nicio tara din Europa Occidentala care sa nu aiba guvern socialist de cel putin 20 de ani. Putin e tar, n-are rost sa-l numaram la iliberali, Rusia e inca feudala. Victor Orban ar putea sa se incadreze la iliberali fara a se incadra si la conservatori sau dreapta. In rest nu prea vad iliberali (Dragnea era un hot ticalos tentat tot de o organizare feudala), vad doar o Europa socialista care imparte cetatenii in „liberali” si „iliberali” in functie de atitudinea acestora fata de socialism.

    • SOCIALÍSM s. n. Sistem economic și politic bazat pe dominația proprietății statului în economie și pe conducerea centralizată în toate domeniile de activitate, exercitată de partidul unic.
      SOCIALÍSM s. n. 1. Ansamblul doctrinelor social-politice care urmăresc reformarea societăților umane prin desființarea proprietății private asupra mijloacelor de producție și de schimb și punerea acestora sub controlul statului. DOUA DEFINITII CE NU AU LEGATURA CU CEEA CE AFIRMI TU despre Germania, Franta
      Interepretarea ta asupra notiunii de bine comun este eronata ,judeci acest bine cu referire la conceptii trecute , ce nu iti pot iesi din minte ,se pare .
      Solutia cu neamestecul statului in economie este corecta ,dar statul este obligat sa se amestece in bunastarea comuna a natiei ,asta este rolul lui esential .
      Liberalismul nu are legatura cu socialismul .
      LIBERALÍSM s. n. 1. Doctrină politică și economică bazată pe ideea dreptului individului la egalitate, proprietate, libertate de expresie și acțiune, care proclamă principiul neintervenției statului în economie, existența economiei de piață etc

    • Nu aveti nicio idee despre ce-mi poate si ce nu-mi poate iesi din minte, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nu stiu cum am ajuns sa fiu eu subiect de dezbatere. Nu-i elegant ce faceti, e la limita mojiciei.

    • Citeste cu atentie si o sa observi un cuvint ce spune -SE PARE – ceea ce arata nu un adevar. ci doar o posibilitate si uite asa nu te mai simti ofensat , nu este nimic de rau

    • Intai ca nu era nevoie de comentariul ala decat daca aveti o problema cu mine dintr-o alta discutie. Asta-i tare trist si ma mahneste profund. Apoi ca as putea spune si eu ca „se pare ca stau de vorba cu un prost” si nu stiu daca un v-ati simti mai putin jignit doar pentru ca am adaugat „se pare”. Nu sunt subiectul discutiei si nici dumneavoastra nu sunteti, bine? Evitati castigurile facile rezultate din atacuri la persoana, hadesti sa le lasam celor mai prosti, sa aiba si ei ceva arme 🙂

    • Ok . Ai deja scuzele mele pentru expresia pe care am folosit-o

    • Vali@
      Bați câmpii rău de tot și nu e bine. Deloc. Pentru tine, în primul rând. Că râde lumea de tine. De unde ai informația că „Germania, Franța și UK își tot scad bugetele de apărare”? E o minciună pe care o vehiculează cei care vor să creeze impresia că sunt disensiuni majore între aliații din NATO. La fel ca procentele pe care le scrii tu. Și ce legătură are cu „mita electorală” sau cu „pomenile”, crezi că peste tot se procedează cum face mafia PRO-PSD-ALDE sau asta e o intoxicare pentru români, pe care îi consideri proști? Cei mai mulți sunt peste nivelul tău, dacă ai impresia că păcălești pe cineva cu așa texte obosite. Și ce tâmpenie ai mai zis, că „liberalismul e socialism „, tu te auzi, americanu’ lu’ pește? Mai citește și tu, cu „răbdare”, că ești praf. Așa o gogomănie, mai rar spune cineva. Și cum să pui „statul de drept” și „democrația” în aceeași oală cu „socialismul”, ți-e rău? Cum adică ” soluția e corectarea atitudinii fata de socialism, statul de drept si democratie”? De unde le scoți? Și „dreapta conservatoare”, tu crezi că are vreo legătură cu platformele alea extremiste de unde își iau „ideile” sfertodocți ca tine, pentru că nu au unele proprii? Nu are legătură, e altceva, mai citește. Cu „răbdare”. Lasă site-urile alea de propagandă unde găsești tâmpeniile d-astea, că te-ai făcut de râs. Alea și ignoranți ca tine hrănesc ” iliberalismul”. De unde și până unde „nu exista nicio tara din Europa Occidentala care sa nu aiba guvern socialist de cel putin 20 de ani”, pe ce lume trăiești?

    • @bad
      Luati o pauza ca m-ati obosit azi. Am de lucru, poate mai tarziu.

    • Liberalismul, asa cum este el inteles asatzi, este strans legat de social-democratie si pare sa fie opus conservatorismului (aia care pretind libertate pentru individ si restrangerea puterii statului).
      Germania si Franta sunt conduse de partide social-democrate. Va rog sa cautati definita pentru social-democratie (eventual nu doar pe DEX) si o sa vedeti ca poate gresesc eu, dar nu asa de net cum credeati si, dupa ceva gandire, poate nu gresesc deloc.
      Toata Europa este condusa de socialisti care-si spun „social-democrati”. Suna mai bine, dar nu e chiar asa de bine. Daca aveti rabdare sa cititi platformele laburistilor, social-democratilor din Europa Continentala sau Democratilor din USA (adica ale gruparilor de stanga, actualmente aproape de extrema stanga) o sa vedeti ca sunt cat se poate de socialisti . „Democratii” din USA au propuneri atat de de stanga incat pana si Obama a simtit nevoia sa intervina. Platforma lui Corbyn e adusa direct din 1984. Social-democratia a deviat (derapat) aproape de extrema stanga, dreapta clasica a ajuns la centru (pentru ca nu poti sa castigi alegeri fara sa dai pomana unor alegatori care s-au obisnuit cu pomana), iar cei care au ramas la dreapta au devenit „iliberali”, „extremisti”, „radicali” sau „populisti”. B Johnson e tratat drept populist desi Corbyn propune niste nationalizari interesante si lupta pentru proletariat; sunt publicatii si autori in UK care se intreaba „de ce refuza oamenii o pomana mai mare?” (texte care au aparut si pe G4).
      In alta ordine de idei, interpretarea mea despre binele comun este cel putin la fel de buna ca a dumneavoastra. Comun inseamna si cu mine, si cu dumneavoastra. E cu desavarsire exclus sa aveti o parere mai adecvata decat mine in legatura cu binele meu (in calitate de membru si parte al acestui cetos „comun”).
      In incheiere: poate-mi dati exemplu de partid liberal care sa nu fie socialist, sau de unul de dreapta care sa fie considerat liberal de media sau de „politologii de facebook”. Asta e si interesant: partidele socialiste care pun statul inaintea individului au ajuns sa treaca drept liberale, iar cele care pun individul inaintea statului au devenit „iliberale”. Putin a ajuns sa fie dat drept exemplu de iliberalism de parca tara lui chiar ar fi o democratie :))
      Sa aveti o seara buna.
      Cam atat.

    • Doamna ,nu are rost sa o lungim in explicatii ,daca asa credeti si intelegi lucrurile , asta este . Din punctul meu de vedere ,ca sa fiu gentil , doar incurcati definitiile ,partidele si ce reprezinta ele , sistemele de conducere a tarilor din lumea libera si multe altele , etc . etc. In rest va doresc o seara frumoasa .

    • Ce bine că panarama asta de trol care folosește fantoșa vali e „obosită” din naștere. Astfel se vede ce treabă face când „are de lucru” de la mafia PRO-PSD-ALDE pe care o slujește. Treabă mare și urât mirositoare Un asemenea val de tâmpenii, mai rar poți vedea.
      „Liberalismul, asa cum este el inteles asatzi,”- cum este inteles? De catre cine?
      „este strans legat de social-democratie”- parca era vorba de socialism, se sucește jigodia
      ” si pare sa fie opus” -cui ii pare? „conservatorismului (aia care pretind libertate pentru individ si restrangerea puterii statului)”- cine a stabilit că doar ăștia au monopolul libertății, un trol penal?
      „Germania si Franta sunt conduse de partide social-democrate.”- e o minciună, numele partidelor
      ” Va rog sa cautati definita pentru social-democratie (eventual nu doar pe DEX) ” – n-am gasit-o, care e?
      „si o sa vedeti ca poate gresesc eu,”- nu poate, sigur „dar nu asa de net cum credeati si, dupa ceva gandire, poate nu gresesc deloc.”- zici ca suntem la camera ascunsă:))))
      „Toata Europa este condusa de socialisti care-si spun „social-democrati”- e o minciună, țara și socialiștii care e conduc, ia să vedem
      ” Suna mai bine, dar nu e chiar asa de bine.”- suna a gogomanie
      „Daca aveti rabdare sa cititi platformele laburistilor, social-democratilor din Europa Continentala sau Democratilor din USA (adica ale gruparilor de stanga, actualmente aproape de extrema stanga) o sa vedeti ca sunt cat se poate de socialisti ” – exemple
      „Democratii” din USA au propuneri atat de de stanga incat pana si Obama a simtit nevoia sa intervina.”- a și Obama nu e democrat sau nu chiar toți democrații?
      ” Platforma lui Corbyn e adusa direct din 1984.”- a, si asta dovedeste ca toata Europa e condusa de socialisti, ce postac spalat pe creier e asta
      „Social-democratia a deviat (derapat) aproape de extrema stanga,” -de ce ,.pentru ca spune un trol analfabet?
      „dreapta clasica a ajuns la centru (pentru ca nu poti sa castigi alegeri fara sa dai
      pomana unor alegatori care s-au obisnuit cu pomana)” – si asta, tot pentru ca așa o spune un trol?
      ” iar cei care au ramas la dreapta au devenit „iliberali”, „extremisti”, „radicali” sau „populisti”. – adica, toti șarlatanii si psihopatii extremiști au „rămas la dreapta” după mintea rătăcita a postacului
      „B Johnson e tratat drept populist”- când colo, el e un papițoi demagog
      ” desi Corbyn propune niste nationalizari interesante si lupta pentru proletariat;”- iar Corbyn, așa, și? Pentru ca e la fel de distrus ca petardele din „conservă” înseamnă că alea sunt miezul sau ce?
      sunt publicatii si autori in UK care se intreaba „de ce refuza oamenii o pomana mai mare?” (texte care au aparut si pe G4).- care sunt ?
      „In alta ordine de idei, interpretarea mea despre binele comun este cel putin la fel de buna ca a dumneavoastra”- asta e prea de tot;))))))))))
      „. Comun inseamna si cu mine, si cu dumneavoastra”- vai de capul nostru!!!
      „.E cu desavarsire exclus sa aveti o parere mai adecvata ” – cam cat de „mai adecvata” se poate???decat mine in legatura cu binele meu (in calitate de membru si parte al acestui cetos „comun”).- in calitate de membru, da
      „In incheiere:”-aleluia!!!!
      ” poate-mi dati exemplu de partid liberal care sa nu fie socialist” – toate partidele liberale
      „, sau de unul de dreapta care sa fie considerat liberal „- toate, oricine le considera, mai puțin cei plecați cu sorcova
      „Asta e si interesant: partidele socialiste care pun statul inaintea individului au ajuns sa treaca drept liberale” – nu alea sunt iliberale
      „, iar cele care pun individul inaintea statului au devenit „iliberale”.- unde-l pun, la pământ, cu mâinile la ceafă?
      Putin a ajuns sa fie dat drept exemplu deiberalism de parca tara lui chiar ar fi o democratie :))- no comment, așa prostie….
      „Sa aveti o seara buna.”- ce seară, e noaptea mintii
      „Cam atat.”- e prea mult. Hai, înapoi în borcanul cu formol , ca se închide capacul il.

  9. Cine s-ar preocupa , sa atace colonia Romanica .

  10. Din păcate, sondajul e făcut ok și interpretat corect…

    Partea bună este că România a avut de data asta mâna bună privind aliatul strategic: după cum bine a zis și domnul Iohannis, suntem cel mai proamerican popor din UE și bine facem! Eu aș adăuga și că suntem și cel mai rusofob popor din UE, poate mai rusofob decât polonezii și bine facem și aici!

    Germania și mai ales Franța sunt niste state trădătoare și ar trebui sa boicotam produsele franceze cam la fel cum vom boicotam și LUKOIL și Gazprom-ul ruserlocilor!

    Sunt sigur că până la urmă Casa Alba va acorda vize și românilor pt că se va convinge cat de curând care îi vor fi cu adevărat aproape la nevoie!

    Cu respect, Norbert din Oradea.

    • Nu este necesar sa incerci , nu iti foloseste la nimic, sa pui in antiteza Franta -Germania cu America , dar cred ca intelegi ce poporul roman are nevoie de toti acesti trei mari si chiar si cei trei au nevoie unul de celalalt .

  11. Reportajul ( din Washington post) are legătură cu realitatea cum ar fi avut dancila legătură cu presidentia țării. Fix pla! NATO se va întări pt că nu are altă soluție. Dacă UE sau NATO se destramă în acel moment se va alege praful de tot. Marea britanie va ajunge praf și politicienii o știu. Dar acum trebuie să respecte prostia aia de referendum. În NATO nu e nici pe departe așa simplu. Ia să fi fost Ucraina în NATO? Sau turcia să nu fi fost în NATO când au dărîmat avioanele rusești. Nu mai glumiti băi proștilor cu așa ceva doar pt reportaje senzaționale.

  12. Sa-i intrebe cineva si pe rusi cati dintre ei cred ca Romania ar trebui ocupata de Rusia.
    Ma rog, chiar si asta ar fi relevant, pentru ca 1. Rusii nu sunt liberi ca popor, asa ca ce spun ei nu conteaza, mafia rusa de la putere boxeaza, si 2. Rusii nu au access la informatii corecte si multi-sursa despre lume in general (nu numai despre Romania), asa ca viziunea lor este oricum manipulata de mafia de la putere in Rusia.

    • Sunt absolut convins ca mai mult de jumatate dintre rusi ar fii de acord sa ocupe cel putin Europa de Est. Nu-i ca si cum n-au mai ocupat-o si au avut o viata mai buna atunci decat acum.

    • Rusii nu pot ocupa ,in situatia in care se afla , nici macar Romania ,o pot doar distruge militar in primele 48 de ore ,dar de invadat nu are cum . UE are o populatie de 450 mil de oameni , iar Rusia de 150 mil de oameni raportat la o suprafata imensa . In viitor asta va fi problema Rusiei -un teritoriu imens nepopulat de nimeni si care daca datorita schimbarilor climatice va deveni locuibil ,va produce mari migratii de oameni inspre RUSIA.

    • Vali@
      „Ar fii” se scrie cu un singur „i”, cum se și aude: ” ar fi”. Când te apuci de citit, să începi cu gramatica de clasa a IV a. E rușinos să faci pe geostrategul când nu știi să scrii. Mai și vorbești de ideologii de „stânga” și de „dreapta”, cine să te creadă, când ești analfabet? Noroc că lumea își dă seama că n-ai nici o legătură cu ” dreapta conservatoare „, ci ești, mai degrabă, o „conservă ” de tinichea, de formație marxist-leninista, cum arați în postările tale.

    • @bad
      Aveti dreptate, am gresit. Am tot schimbat fraza si topica pana am ajuns sa scriu gresit si sa ma faceti de rusine. Va cer scuze. Va rog sa verificati la sange toate textele mele, poate mai gasiti o eroare asemanatoare. Poate gasiti ceva si pe care sa va bazati celelalte generalizari (conserva, marxist-leninist). Opinia mea sincera este ca va faceti de ras si incep sa va banuiesc serios ca sunteti chiar un postac pro-sovietic . Regula mea e sa nu explic prin rautate ceea ce se poate explica prin prostie, dar e posibil sa fiti chiar deosebit.

    • In sfârșit, un trol care admite că ” are de lucru” după „reguli”. Și recunoaște că una este cea de a „explica prin prostie”:)))))). Scuzele sunt acceptate. Conserva vine de la acreala :))))) iar marxist-leninist-pfffff, e prea lung, ar trebui ” randare”. Ce se screm, sărăcii, îi trec toate apele, d-aia și produc așa multe „idei”. Cum să mai aibă loc cineva de niște idioți făcători de idei, ca ei. Ia, încă o dată aia cu socialismul si liberalismul, că e tare. Și cu olaba, neapărat, nu se poate fără. Aaa, sau ” neuronul”, unde e? Hai, niște glume de boșorogi labagii, se poate? Ce să se ” lege” ceva de ăștia, că se” leagă” singuri, grămadă ce-a făcuți. Și proști și inculți și ofticoși.

  13. Vor mai multe ţări să intre în NATO. Mai rar să iasă.

  14. Dar banii se duc pe rahaturi.

  15. @Vali
    „Germania, Franta si UK isi tot scad bugetele de aparare pentru ca au devenit atat de socialisti incat au nevoie de mita electorala si pomeni tot mai mari pentru populatia care-i voteaza.”

    Tu minti ca sa dezinformezi sau minti ca esti dezinformat? Intreb pentru ca fabricile de troli produc la bucata personaje care se declara anti-EU insa din perspectiva americana. Intentia e sa semene disensiuni in randul aliatilor. Indiferent daca esti dezinformator sau dezinformat, pentru cei care iti citesc ineptiile, nu strica sa le atragem atentia ca vorbesti prostii:

    https://www.bfmtv.com/economie/budget-2020-le-ministere-des-armees-beneficie-de-la-plus-forte-hausse-1775099.html

    19 septembrie 2019: „Budget 2020: le ministère des Armées bénéficie de la plus forte hausse des crédits” +4.5% bugetul apararii in Franta. Asta dupa ce crescuse si in 2019 si va creste in continuare pana in 2023.

    Austeritatea bugetara care a dus la taierea fondurilor pentru aparare in UK a fost dictata de Partidul Conservator iar in Germania de conservatorii germani. Gorila drogata cu Adderall de la Casa Alba e un gainar mafiot care foloseste cea mai mare armata din lume in scopuri mercenare si daca scuipa europenii o face si pentru a face placere sponsorului lui de la Kremlin. Si cu toate acestea, sunt de acord cu Trump in privinta NATO, desi el e prea bou sa-si dea seama ca ajuta Uniunea Europeana sa se emancipeze. El ii face jocul lui Macron si europenilor care isi doresc o Europa mai puternica.

    Germania e in general un mare pasager in Europa, traiesc bine sufocand eurozona pe care o doresc in continuare subordonata intereselor lor economice (exporturi) si dosind banii la saltea. Investitii cu taraita in general, nu doar in aparare, iar in aparare daca se poate de loc. Asta e politica CONSERVATOARE a Germaniei. Unde ai vazut tu pomeni electorale acolo?

    Statul german modern a crescut sub umbrela americana. Ii inteleg si pe ei ca nu vor sa mai fie o natiune razboinica dupa ce au nimicit Europa si au muncit mult din 46 incoace sa-si reconstruiasca tara distrusa de delir nationalist. DAR. Asta nu inseamna ca lucrurile pot continua ca pana acum. Noroc ca Trump e un personaj atat de odios, acest Marean Oprisan de peste Atlantic, incat contribuie la schimbarea atitudinii, chiar si in Germania. Acum stiu ca umbrela e ciuruita rau de tot. Germania se misca greu, dar in final se vor tarai acolo unde ii trage Macron dupa el. Sunt multe cheltuieli militare care nu implica trimiterea de soldati germani pe teren sau inarmarea Germaniei. Daca ai citi si te-ai informa, ai afla ca de exemplu Agentia Spatiala Europeana a beneficiat de curand de o crestere importanta a bugetului. Pana acum Franta era finantatorul principal al ESA, insa de acum Germania a inceput sa investeasca sume mai mari. Comisarul pentru aparare al Uniunii Europene include de acum si politica spatiala, satelitii, etc…

    Sunt multe de discutat, doar ca nu cu cei 40% dintre romanii care termina o scoala si nu sunt in stare sa citeasca si sa inteleaga un text.

    PS: G4media… 42% dintre romani nu sunt de acord cu teoria heliocentrismului, dar asta nu inseamna ca Soarele se invarte in jurul Terrei. Mai usor cu vox populi pe scari.

    • Când o dă tu-dorel-ul pe ”anal-ize”, e atât de haios, că ”te piși pe el de râs”, vorba fantoșei de trol, celei asistate.Cum suflă el în trumpetă, ”elucidator” așa, apăsând pe ”butoane”, ca un trol ”comuist” ce e, ”fanatic zelos” al papagalului de la ”cocioaba văuită”, cum zice el. Logică de borfaș servitor la mafia PRO-PSD-ALDE: infractorul nesancționat nu mai e infractor. Cum trece el în revistă, analfabetul, ”politica” europeană, când el n-a învățat nici măcar că mă-sa se scrie cu doi de ”i”. Face ce face și de la ”prea multe interese divergente” ajunge tot la cel comun, al lrolilor: ”cocoșeii”. Și uite așa, ”se împiedică privind la soare” și sfărșește ”dominat” iar.

    • Tudorele apucate de crosetat ,lasa politica ca nu-i de tine

    • ”Textele” tu-dorel-ului cel ”sterilizat”sunt savuroase nu doar pentru că se exprimă ca un analfabet și râzi de te crăccănezi sau că are glume de tătăiț care nu s-au mai auzit de 40 de ani, dar și ce tâmpenii spune, mai ales când face el ”politică internațională”. Acum s-a scremut ce s-a scremut tu-dorel-ul cel ”sterilizat”, să scoată și el ceva, o glumiță, cât de cât acolo, din categoria ”idei argumentate”, cum le place lor, trolilor, să spună. Și a ieșit doar o fâsâială mică care n-a reușit să stropească mai departe de cracul lui. Cum era aia – ”rahat cu perje” /? ???ahahahahahaaaaaaa- ce martalog bășinos e tu-dorelul.

    • Este distrus real bad, harley cel tu-dorel, atât mai poate. A fost redus la starea lui naturală, de ”supt”. Cu un astfel de ”dialog cu argumente logice” – se încheie orice interacțiune cu potaia care urmează să se întoarcă înapoi în cușcă, cu botul pe labe. . Niciun ”pulifrici”, ”rahat cu perje” sau alte glume de martalog penal? :))))))))))))))))))

    • Zise trolul tu-dorel care, deși ”dorește dialog”, de fapt ”vrea doar să o sugă”. Dar ”sancțiunile” ce-au făcut? Le mai e ”foame”? Sau doar ”poftă”?