G4Media.ro

Sibiu: 40 de autobuze ecologice vor fi introduse pe trasee, începând de…

Sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sibiu

Sibiu: 40 de autobuze ecologice vor fi introduse pe trasee, începând de duminică

Sibienii vor putea circula, începând de duminică, cu 40 de autobuze ecologice, pe traseele 1, 2, 10, 11 şi 14, a anunţat administraţia locală.

„Acest proiect continuă modernizarea transportului public din Sibiu, pe care Primăria Sibiu şi societatea Tursib s-au concentrat în ultimii ani. Proiectele realizate, în valoare de 163,15 milioane de lei, au avut ca rezultat în primul rând modernizarea parcului auto: 110 autobuze noi au fost cumpărate în ultimii 3 ani, iar până la finalul acestui an sunt aşteptate alte 9 autobuze electrice pentru care contractul a fost semnat în anul 2021. Astfel, în prezent, 77% din flota Tursib este prietenoasă cu mediul”, a declarat primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Ea a precizat că noile autobuze sunt adaptate şi pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru că au podea coborâtă şi locuri speciale pentru acestea. Autobuzele sunt echipate cu sistem de climatizare, de supraveghere video, oferă WiFi gratuit călătorilor şi prize de încărcare prin USB pe fiecare rând de scaune.

Din punct de vedere al capacităţii de transport, 29 dintre autobuze oferă 91 de locuri, restul de 11 având câte 158 de locuri pentru pasageri.

„Odată cu intrarea pe traseu a noilor autobuze, frecvenţa pe traseele principale la orele de vârf va creşte în medie cu 3 minute, iar pe traseele secundare va creşte în medie cu 5 minute”, se menţionează într-un comunicat transmis de Primăria Municipiului Sibiu.

În municipiul Sibiu este în curs de implementare şi un nou sistem de ticketing pe noile autobuze, care urmează să fie extins şi pe celelalte mijloace de transport în comun în următoarea perioadă.

„Este vorba de un sistem smart, utilizat în premieră în România: pentru achiziţia de bilete se vor utiliza carduri de călătorie contactless. Validatoarele noi vor permite şi validarea cu carduri bancare contactless, smart watch-uri şi smart phone-uri, precum şi validarea codurilor QR afişate de aplicaţia mobilă de ticketing sau tipărite pe bilete de hârtie. În prezent aceasta este combinaţia de tehnologii de validare cea mai avansată la nivel internaţional. Sibiul va fi astfel unul dintre puţinele oraşe din România care utilizează sistemul de tip account based ticketing, o tehnologie de ultimă oră, al cărui avantaj esenţial este flexibilitatea de a utiliza orice suport pentru validare (carduri de transport contactless, carduri bancare contactless, smart watch, smart phone, coduri QR). Acest lucru este posibil deoarece titlurile de călătorie achiziţionate de călători sunt stocate în software-ul central, în conturile călătorilor. Pentru ca pasagerii să se obişnuiască cu noul sistem, acesta va funcţiona în paralel cu cel vechi pentru o perioadă”, se mai arată în comunicat.

Biletele noi vor putea fi achiziţionate de pe aparatele contactless din autobuze, cu card bancar. Biletul se va emite în acest caz în format complet digital, adică nu eliberează o chitanţă. Verificarea de către inspectorii de trafic se va face cu un aparat special care, atunci când este apropiat de cardul bancar cu care s-a achiziţionat biletul, va citi că există un bilet valabil emis.

Biletele se vor putea achiziţiona în continuare şi prin aplicaţia 24Pay. De asemenea, vor putea fi achiziţionate şi în format clasic, tipărit, o măsură pentru cei care nu utilizează încă mijloacele electronice. Biletele de tip vechi vor putea fi achiziţionate în continuare de la automatele stradale, de la magazinele colaboratoare şi de la punctele de vânzare Tursib / agenţii şi vor fi validate în autobuz pe validatoarele vechi, care vor rămâne în funcţiune pentru o perioadă, alături de cele noi.

Abonamentele achiziţionate în cursul lunii aprilie pentru luna mai rămân valabile în luna mai 2022. Începând cu luna mai, suportul tip card al abonamentelor va fi înlocuit cu un nou model. Preschimbarea se va face gratuit pentru toţi deţinătorii, fără a afecta valabilitate abonamentelor încărcate pe carduri. Tursib va anunţa procedura pentru înlocuirea acestora.

„Toate autobuzele sunt echipate cu sisteme GPS, ceea ce permite monitorizarea în timp real a acestora, pe trasee. Aceste date vot fi transmise în aplicaţia mobilă şi către afişajele electronice, oferind astfel călătorilor posibilitatea de a vedea în timp real timpul de sosire în staţie a autobuzului. De altfel, faptul că datele din sistemul de management al flotei vor fi integrate în aplicaţia mobilă şi în soft-ul afişajelor din staţiile de autobuz este în sine o tehnologie de ultimă oră”, a mai anunţat Primăria Municipiului Sibiu.

Potrivit sursei citate, este în curs instalarea de afişaje electronice în 30 de staţii care vor anunţa în timp real timpul de sosire în staţie a autobuzelor. Din 1 mai vor fi funcţionale deja 20 dintre acestea. În staţiile de la Gară, de la Casa Armatei şi de pe strada Andrei Şaguna, afişajele sunt deja montate pe stâlpi metalici dedicaţi. În restul locaţiilor, acestea au fost amplasate provizoriu pe stâlpii stradali, urmând să fie mutate în următoarea perioadă pe stâlpi noi, în staţii.

La Sibiu se lucrează şi la o aplicaţie mobilă dedicată transportului public care va oferi călătorilor, direct pe telefonul mobil, informaţii despre timpul de sosire în staţie a autobuzului, va permite configurarea rutelor şi posibilitatea de a achiziţiona electronic bilete şi abonamente.

„Şi implementarea acestei aplicaţii reprezintă o premieră în România pentru că aceasta poate valida titlurile de călătorie direct de pe aparatul de pe care se cumpără. Odată cumpărat biletul cu cardul bancar, aplicaţia mobilă va afişa un cod QR corespunzător contului respectivului pasager. La citirea acestuia, validatorul va valida în mod automat titlul de călătorie cel mai avantajos pentru pasager. Această funcţionalitate este posibilă tocmai datorită tehnologiei account based ticketing, menţionată anterior”, susţin reprezentanţii Primăriei Municipiului Sibiu.

O altă noutate tehnologică implementată la Sibiu este planificarea călătoriei prin intermediul aplicaţiei mobile şi a site-ului web al sistemului. Astfel, călătorul va fi informat despre posibilităţile de transport pe care le are între două puncte din oraş, precum şi durata estimată a călătoriei şi timpul de sosire în staţie a autobuzului.

Sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sibiu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Frumos, de aplaudat.
    Sibienii sa le folosească cu mare plăcere.

  2. Dacă sunt cele pe gaz, nu le as numi ecologice…