Sibiul, înainte de Revoluție. Nicu Ceaușescu era informat de Securitate că oamenii se plâng. ”Lipsesc toate, pantofi, ciorapi, lenjerie, săpun și tot ce cauți”. 25% din redactorii Revistei Transilvania erau informatori
O notă a Securității din septembrie 1988, document ”strict secret” ce a fost văzut de prim-secretarul județului Sibiu, Nicu Ceaușescu, are o serie de informări cu privire la ce spun câțiva sibieni despre cum se trăia atunci, relatează Turnul Sfatului.
Documentul aflat în arhiva CNSAS dă numele și prenumele unor sibieni și câteva cuvinte rostite de aceștia în anumite conjuncturi. Evident că nu știau că sunt urmăriți de către Securitate, iar organele de represiune l-au informat pe Nicu Ceaușescu de faptul că împotriva lor se va ”intensifica controlul”.
”Teodor Alexandru, de 68 de ani, avocat pensionar, domiciliat în municipiul Sibiu, aflat în atenția noastră pentru antecedente politice reacționare a spus: ”… aprovizionarea este sub orice critică, că nu lipsesc numai alimentele, lipsesc toate, pantofi, ciorapi, lenjerie, săpun, pastă de bărbierit și tot ce cauți. La ușa magazinelor scrie mereu: nu avem, sînt în concediu, închis pentru renovare și tot felul de alte pretexte…”
Părău Elena, de 56 de ani, tehniciană, domiciliată în municipiul Sibiu, necunoscută în evidențele de securitate s-a exprimat astfel:
”… Cu aprovizionarea avem probleme serioase, pîinea este pe cartelă și acum se spune că nu avem făină. Necazuri mari și scumpete. Trăim într-o lume care tinde spre îmbogățirea unora, cum ar fi gestionarii…”, se precizează în nota informativă care continuă și cu alte persoane.
În septembrie 1989, cu două luni înainte de Revoluție, Securitatea informa că din colectivul redacției Revistei Transilvania, din 8 redactori, doi erau informatori ai Securității, notează Turnul Sfatului.
Precizarea apare într-o notă informativă care analizează cum a apărut în revistă o poezie semnată de Gabriel Chifu din Craiova, deși se considera că este în dezacord cu cerințele oficiale.
”Personalul redacției revistei este format din 8 cadre, membri de partid, necunoscuți în evidențele M.I., din care două sînt surse ale organelor noastre. Nici una din cele două surse nu au sesizat conținutul necorespunzător al poeziei, astfel că nu au fost obținute informații cu relevanță preventivă”, se precizează în document.
Aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România, anunță un sondaj de opinie realizat de INSCOP, prezentat recent de News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii