G4Media.ro

Sidney Poitier a fost primul actor de culoare care a câștigat Oscarul,…

foto: oscars.org imagine din filmul În arșița nopții

Sidney Poitier a fost primul actor de culoare care a câștigat Oscarul, pentru rolul său principal celebru din „Crinii câmpului” / A fost unul dintre cei mai cunoscuți activiști pentru drepturile omului

Sidney Poitier s-a stins din viață la 94 de ani. El a fost un actor pionier și un respectat activist pentru drepturile omului și diplomat. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru Lilies of the Field (Crinii câmpului) în 1963.

Născut la Miami, a crescut într-o fermă de tomate din Bahamas și s-a mutat la New York la 16 ani.

S-a înrolat pentru o scurtă perioadă în armată și a făcut alte câteva slujbe în timp ce lua lecții de actorie, înainte de a deveni o vedetă a scenei și a ecranului.

Apariția sa în The Defiant Ones – Sfidătorii (1958) i-a adus prima sa nominalizare la Oscar pentru rol secundar – în sine o realizare istorică pentru un bărbat de culoare la o categorie principală la acea vreme.

Cinci ani mai târziu a câștigat titlul suprem la Oscar – primul pentru un actor de culoare, pentru Crinii câmpului, în care a jucat rolul unui meseriaș care ajută călugărițe germane să construiască o capelă în deșert.

Unul dintre cele mai puternice roluri ale sale a fost Virgil Tibbs din filmul In the Heat of the Night – În arșița nopții (1967), un film cunoscut publicului din România. Poitier joacă un rol de ofițer de poliție confruntat cu rasismul în cursul unei anchete de omor.

Un alt film care a rulat în România a fost Guess Who’s Coming to Dinner – Ghici cine vine diseară la cină (1968), în care joacă rolul unui bărbat de culoare cu o logodnică albă.

Mai târziu a apărut în filme ca Shoot to Kill – Împușcă mortal (1988) și The Jackal – Șacalul.

A continuat să regizeze o serie de filme, iar luna trecută a fost anunțată o piesă de teatru pe Broadway despre viață și carieră.

Actorul de culoare Denzel Washington, care a câștigat un Oscar în 2002 în aceeași noapte în care Poitier a câștigat un Oscar onorific, a glumit spunând: „De 40 de ani îl urmăresc pe Sidney cu Oscarul și ce fac ei – se duc și i-l dau în aceeași noapte. ”

Actrița de culoare Whoopi Goldberg a citat versurile piesei To Sir With Love – Domnului profesor cu dragoste, care a inclus coloana sonoră a filmului lui Poitier din 1967. „Ne-a arătat cum să ajungem la stele”, a remarcat ea, în timp ce actorul Joseph Gordon-Levitt l-a numit „o legendă absolută”.

„A fost o responsabilitate enormă”, a spus Poitier, într-un interviu cu celebra personalitate media de culoare, Oprah Winfrey despre rolul său de model pentru actorii de culoare. „Și am acceptat-o ​​și am trăit într-un mod care a arătat cât de mult respect această responsabilitate. A fost necesar pentru ca alții să vină în spatele meu, trebuia să fac eu anumite lucruri.”

Poitier a luat adeseori poziție în favoarea drepturilor civile ale populației de culoare din Statele Unite începând cu anii ’60. Aducându-i un omagiu lui Sidney Poitier în 1967, Martin Luther King, Jr. a spus: „Este un om de o mare profunzime, un om cu o mare preocupare socială, un om care este dedicat drepturilor omului și libertății”.

În aprilie 1997, Poitier a fost numit ambasador al Bahamas în Japonia, funcție pe care a deținut-o până în 2007. Din 2002 până în 2007, a fost în același timp ambasador al Bahamas la UNESCO.

În 1974, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de Sir lui Poitier, el fiind și cetățean al Bahamas, stat membru al Commonwealth.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Poate totuși o menționați pe Hattie McDaniel care a fost prima actrița care a luat premiul Oscar pentru rol secundar pentru „pe aripile vântului”

  2. „The Defiant Ones” a rulat și este mai cunoscut la noi cu numele de „Lanțul”.

  3. Lumea-i un pic mai saraca. Pentru el nu mai trece timpul.

  4. Lumea filmului si nu numai este chiar mai saraca. Mi-amintesc primul film vizionat, ” Domnului profesor cu dragoste” film ce m-a marcat si ajutat sa-l indragesc pe Sidney Potier. Anii au trecut prea repede si prea multi. Intr-adevar a fost special si un deschizator de drumuri. Zbor lin printre stele!

    • Sa se odihneasca in pace! Mare actor! As mai adauga: “Tic,tic,tic!”, “In arșița nopții”, “Ghici cine vine la cina?!”… poate cei din generațiile mai tinere le caută ca sa înțeleagă de ce spunem ca s fost un mare actor!

  5. talent, nu virtute,