Siguranța jucăriilor: Europarlamentarii solicită înăsprirea regulilor în UE
Ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a evita expunerea copiilor la produse chimice, iar riscurile privind jucăriile conectate la tehnologie ar trebui să fie reglementate la nivelul UE, sunt o parte din concluziile unui raport care a fost votat joi în unanimitate în Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor a Parlamentului European.
Europarlamentarii solicită înăsprirea actualelor reglementări și supravegherea pieței pentru a se asigura că toate jucăriile vândute în UE, inclusiv cele care provin din alte țări din afara UE, sunt sigure pentru copii, arată un comunicat al Comisiei (IMCO).
Raportul subliniază că, deși Directiva pentru siguranța jucăriilor prevede măsuri pentru un nivel ridicat de siguranță, unii producători din țările non-UE care vând pe piața europeană nu se conformează legislației. Prin urmare, multe produse sunt periculoase.
Europarlamentarii solicită Comisiei Europene să înăsprească regulile privind producția și vânzarea jucăriilor în UE pentru ca toate să respecte prevederile directivei, indiferent unde sunt fabricate.
Chimicalele
Comisia trebuie să se asigure că perturbatorii endocrini sunt interziși în jucării de îndată ce sunt identificați. În completare, Comisia trebuie să decidă dacă distincția care există în prezent între jucării pentru copii sub 36 de luni și celelalte jucării ar trebui eliminată.
În vederea unei viitoare revizuiri a Directivei, Comisia trebuie de asemenea să evalueze dacă limita pentru chimicale, precum nitrozamine și substanțe nitrozabile, ar trebui stabilit la cea mai strict nivel aplicat la nivel național și să introducă un mecanism pentru a permite ca valorile limită ale substanțelor periculoase să poată fi modificat rapid.
** Video privind verificarea siguranței jucăriilor, publicat pe website-ul Parlamentului European (© European Union 2021)
Supravegherea pieței și jucării conectate
Eurodeputații au solicitat statelor membre să își coordoneze activitățile de supraveghere a pieței pentru a depista jucăriile periculoase mai eficient și să doteze autoritățile competente cu resurse adecvate – umane, financiare și tehnice, pentru a îmbunătăți controalele.
Utilizarea noilor tehnologii, precum etichetarea electronică și inteligența artificială ar trebui explorate de asemenea de Comisie în acest scop.
Mai subliniază raportul comisiei din PE că jucăriile conectate crează noi vulnerabilități și amenințări la siguranța, intimitatea și sănătatea mintală a copiilor. Europarlamentarii încurajează producătorii să integreze mecanismele de securitate și siguranță în designul jucăriilor, spre exemplu, împotriva atacurilor cibernetice și solicită Comsiiei Europene să includă aceste probleme în legislația UE.
Comerțul electronic
Eurodeputații au mai inclus în raport că magazinele online ar trebui să fie obligate să fie mai responsabile în privința siguranței și conformării jucăriilor pe care le vând.
Etichetarea
Raportul mai solicită Comisiei Europene să decidă dacă ar trebui incluse prevederi de etichetare legate de elementele cu potențial alergenic și chimicalele periculoase precum și prevederi legate de durabilitatea și posibilitățile de reparare ale jucăriilor.
Raportorul Brando Benifei (S&D, Italia), a declarat: „Directiva pentru Siguranța jucăriilor a avut un rol major dar inconsistențele, provocările care apar și descoperirile științifice recente sunt dovada că are nevoie de o revizuire. Am lansat propuneri pe cum ar trebui să arate: o reglementare cu suficientă flexibilitate pentru adaptări rapide ca răspuns la noile chimicale periculoase. Ar trebui de asemenea îmbunătățită punerea în aplicare a mecanismelor care acum sunt insuficiente, care au avut ca rezultat proliferarea vânzărilor online a jucăriilor care nu sunt sigure. Vrem mai multe acțiuni concrete pentru așa numitele jucării conectate pentru a apăra siguranța și intimitatea copiilor, o provocare majoră în anii următori”.
Background
Potrivit raportului european „EU Safety Gate”, în 2020 jucăriile au fost categoria de produse cu cele mai multe notificătri privind siguranța (27% din total). Datele din decembrie 2021 arată că în acest an, deocamdată, cele mai multe alerte au venit în privința vehiculelor motorizate(37%) și a jucăriilor (19%).
Comunicatul PE, integral, aici
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank