Silvia Tăbușcă, reprezentanta unui ONG pentru drepturile omului și migrație: ”Cerem demisia din magistratură a procurorului de caz din dosarul Țăndărei”
Silvia Tăbușcă, președinte al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), director al Centrului de Drepturile Omului și Migrație, solicită demisia din magistratură a procurorului DIICOT Olga Vrînceanu, cea care a instrumentat dosarul Țăndărei, soldat cu achitări pe linie cu motivarea ”fapta nu există”, în vreme ce britanicii i-au prins demult și condamnat pe membrii rețelei din UK.
Silvia Tăbușcă consideră că procurorul de caz nu ar fi administrat corect probele trimise de autoritățile britanice. În plus, instanța de fond, Tribunalul Harghita, a tergiversat procesul până o parte dintre acuzații s-a prescris. Tăbușcă spune și că statul român a eșuat în protejarea victimelor minore ale traficului de copii din cazul Țăndărei astfel încât acestea să nu intre în sfera de influență a presupușilor trafcanți și să fie ”pierdute”, adică să nu mai fie găsite și să nu mai poată să își susțină mărturia în instanță.
Luni, Curtea de apel Mureș i-a achitat pe cei 25 de inculpați din cazul ”Țăndărei” de trafic de minori în UK cu motivarea ”fapta nu există”.
Bernie Gravett, polițistul englez care a lucrat la caz, a declarat revoltat pentru G4media.ro că, dacă ar fi fost anchetați și judecați în Marea Britanie, inculpații ar fi fost condamnați demult.
Procurorii DIICOT nu au reacționat încă față de acuzațiile Silviei Tăbușcă. În momentul în care o vor face, vom publica imediat punctul lor de vedere.
Vezi mai jos un scurt interviu cu Silvia Tăbușcă de la ECLER.
G4media.ro: De ce ce credeți că au fost achitați toti cei 25 de inculpati din cazul Țăndărei? Și cu o asemenea motivare: ”fapta nu există”?
Silvia Tăbușcă: ”Pentru mine este foarte clar că probele trimise de autoritățile britanice și de către Europol nu au fost administrate corespunzător de procurorii DIICOT în România.
Știm că din Marea Britanie au fost trimise numeroase probe, mii de dosare care cuprind rezultatele investigației transnaționale făcute de una dintre cele mai profesioniste echipe internaționale în perioada octombrie 2004 – aprilie 2010. Probele cu privire la traficul de persoane sunt evidente, cuprinzând inclusiv înregistrări video din care rezultă foarte ușor felul în care avea loc exploatarea și traficarea.
Europol și autorități ale statelor membre UE precum, Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, au cooperat excelent pentru destructurarea ”celui mai mare grup de trafic de persoane din Europa” și au pus la dispoziția DIICOT investigații financiare ample. Însă acestea nu au fost niciodată utilizate.
G4media.ro: Cine este vinovat pentru că Justiția nu a fost făcută? Instanțele? Parchetul?
Silvia Tăbușcă: Din punctul meu de vedere vina este împărțită. Pe de-o parte, citind rechizitoriul, constat lipsa totală de interes a procurorului în instrumentarea eficace a probelor primite de la partenerii externi și în redactarea unui rechizitoriu bun, nu excepțional așa cum ar fi meritat această cauză istorică, mai ales că primul act de sesizare a instanței fusese restituit în vederea refacerii urmăririi penale.
Încadrările juridice sunt slab fundamentate, iar anumite elemente nu sunt corect reflectate în investigația făcută de procurorul român. De exemplu, rechizitoriul face trimitere la faptul că din rețea făceau parte polițiști și alți funcționari publici din Ialomița care sprijineau inculpații, ofițeri de frontieră care permiteau trecerea ilegală a copiilor ce urmau să fie exploatați în străinătate, notari publici care emiteau acte false etc. În cazul Țăndărei vorbim de o rețea amplă de crimă organizată, cea mai mare din Europa conform datelor Europol, dar investigația DIICOT s-a limitat doar la cei 26 de inculpați identificați de autoritățile britanice la Țăndărei în primăvara lui 2010. Nu există nicio cercetare suplimentară cu privire la restul membrilor rețelei.
Lipsa totală de interes a procurorului pentru investigațiile financiare primite și identificarea sumelor uriașe de bani provenite din această infracțiune (£160.000/copil exploatat/an), ridică un alt mare semn de întrebare asupra felului în care România a înțeles să își exercite rolul de partener european în destructurarea rețelelor de crimă organizată. Utilizarea investigațiilor financiare ar fi ajutat procurorul să probeze foarte ușor existența unei rețele de crimă organizată și faptul că cei 25 de inculpați reprezentau vârful ei. Această singură probă corect susținită ar fi fost suficientă instanței de judecată să poată condamna inculpații.
Pe de altă parte, instanța de fond, în viziunea mea, nu pare deloc imparțială, iar principiul rolului activ al judecătorului într-o cauză de crimă organizată împotriva minorilor pare inexistent. În cei 6 ani de zile de tergiversare a dosarului, cu 53 de sedințe de judecată, singura decizie a instanței este aceea prin care dispune înlocuirea măsurii arestării cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând cu data de 2 septembrie 2015. Într-o cauză de o asemenea complexitate, menținerea în libertate a inculpaților afetează clar bunul mers al dosarului și declarațiile martorilor-victimă.
G4media.ro: Chiar să nu fi fost probe? Polițistul englez care a lucrat la caz, Bernie Gravett, spune că erau. Ai, pe de-o parte, probe trimise de britanici potrivit cărora copiii au fost exploatați prin cerșetorie și furturi pe străzile Londrei, pe de altă parte, ai probele găsite la percheziții care arată o avere nejustificată, plus încărcatoare de mitraliere AKM? Nu e suficient?
Silvia Tăbușcă: Parerea mea este că în acest dosar vorbim de rea credință din partea procurorului în instrumentarea dosarului și utilizarea probelor. Având în vedere că la Londra pentru fapte similare au fost condamnate 120 de persoane din rețea, e greu de acceptat că România nu ar fi putut condamna 25, fie ei șefii rețelei. Dacă procurorul ar fi vrut să soluționeze corect acest caz ar fi avut numeroase mijloace la dispoziție și parteneri internaționali care să sprijine acțiunile necesare. Spun asta deoarece nu este singura cauză instrumentată prost de acest procuror, avansată ulterior în DIICOT. În 2018 un alt caz apărut în presă șoca opinia publică – traficul de minore din restaurantul Shanghai. Și în acest dosar apar foarte multe probe, însă același procuror DIICOT clasează cauza în mod nejustificat, fără să audieze vreo victimă, situație similară celei din cauza Țăndărei. Și poate că este justificat să ne întrebăm câte astfel de cauze n-or mai fi!
G4media.ro: Cum ar fi trebuit abordată ancheta și procesul ca să ajungem la pedepsirea vinovaților? Ce trebuia să facă statul român cu victimele astfel încât ele să își susțină plângerea sau să depună mărturie în instanță?
Silvia Tăbușcă: Victimele trebuia să fie încadrate ca atare și să fie protejate pe întreaga durată a procesului astfel încât să nu intre în sfera de influență a traficanților. Or, noi nici nu le-am recunoscut statutul de victimă și le-am ”pierdut” imediat ce au fost repatriate de către britanici. Practic s-a dorit condamnarea unor traficanți fără victime – utopic pentru România.
G4media.ro: Ce mai poate fi făcut acum după ce sentința a devenit definitivă?
Silvia Tăbușcă: Cred că cel mai important este să conștientizăm rapid cât de vulnerabili suntem în fața marilor rețele de crimă organizată și împreună – reprezentanți de instituții, politicieni, jurnaliști, societate civilă, să facem reforma de care România are nevoie, acea Românie de la granița externă a UE supusă multor provocări. Și pentru asta ne trebuie oameni, profesioniști integri pe care avem obligația de a-i identifica și promova acolo unde le este locul.
Foto: Silvia Tăbușcă (Contul personal de Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii