Simion, AUR: Condamn în termenii cei mai duri decizia de a renunța la apărarea de tip Patriot pentru România și de a acorda acest sprijin pentru Ucraina
Liderul partidului extremist AUR, George Simion, a declarat, joi, că se opune deciziei CSAT de a trimite rachete de tip Patriot în Ucraina și că acest sistem de apărare trebuie să rămână în România. Liderul partidului extremist le cere oficialilor români ca această decizie să fie luată după alegerea noului președinte al României în septembrie. Simon a reluat tema neutralității României, narativ susținut și de Viktor Orban în Ungaria, care servește intereselor Rusiei în războiul cu Ucraina.
”Condamn în termenii cei mai duri decizia de astăzi a președintelui Klaus Iohannis și a CSAT, de a renunța la apărarea de tip Patriot pentru România și de a acorda acest sprijin pentru Ucraina. Ca președinte al României nu voi implica țara noastră și nu îi voi expune pe români la niciun tip de război. România nu are de ce să intre în războiaele altora, România trebuie să investească în propriile capacități de apărare. De aceea, vă anunț oficial, pentru că sunt candidatul cu șanse mari de a intra în turul doi de alegeri și pentru că sunt singurul candidat cu șanse care exprimă o altă opinie: Sistemul de apărare Patriot trebuie să rămână să apere românii, iar România nu trebuie să intre în niciun război. Suntem în plină campanie prezidențială. Alegerile vor avea loc pe 15 septembrie. Cer tuturor oficialilor români ca această decizie să fie luată abia după alegerea noului președinte al României”, a declarat Simion, potrivit unei postari pe Facebook.
Context
România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform comunicatului remis presei la finalul ședinței de joi de către Administrația prezidențială.
Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.
Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se arată în comunicat.
Decizia s-a bazat pe „o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România”.
În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată.
„Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei”, subliniază comunicatul.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, în 7 mai, după întâlnirea de la Casa Albă cu președintele Joe Biden că unul din punctele de discuție a fost o eventuală cedare către Ucraina a unui sistem Patriot de apărare anti-aeriană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii