G4Media.ro

Simion versus Ponta: desprinderea de UE și NATO?

Sursa Foto: Arhiva Personală / Sorin Ioniță

Simion versus Ponta: desprinderea de UE și NATO?

Doi candidaţi suveranişti în finala prezidenţială înseamnă spargerea consensului naţional stabilit în urmă cu trei decenii, în iunie 1995, atunci când am crezut că ajunsesem la sfârşitul istoriei în sens Fukuyama. La masa rotundă de la Snagov partidele româneşti au decis atunci să lase experimentele geopolitice heterodoxe deoparte şi să pună ţara pe traiectorie occidentală, cu arme şi bagaje.

Azi, prezenţa lui Simion sau Ponta în fruntea statului ar înseamna încheierea unui ciclu şi întoarcerea înainte de momentul 1995, cu democraţia liberală sub semnul întrebării şi căi deschise în mai multe direcţii, oricât s-ar declara ei ipocrit pro-europeni; retorica şi baza electorală pe care stau le developează instinctele.

Nu spun că asemenea finală prezidenţială e sigură: experienţa cu sondajele de opinie în anul 2024 ne învaţă să fim precauţi. Însă chiar faptul că a devenit plauzibilă eventualitatea ar trebui să ne îngrijoreze. Întrebarea e, cum a devenit posibil un astfel de scenariu acum, la treizeci de ani de la Snagov, şi ce explică radicalizarea unui segment electoral atât de mare, în ţară şi diaspora?

Există fără îndoială o influenţă serioasă a mediului extern, în special după alegerea lui Trump în Statele Unite, deoarece războaiele culturale americane au rezonanţă pe tot globul, dar în special în statele balcanice cu societate mimetică şi clasă politică oportunistă, prea puţin ancorată în convingeri sincere, care se învârte după cum bate vântul. Joacă de asemenea un rol internetul 2.0, adică reţelele sociale, cu efectul lor de polarizare prin amplificarea vocilor şi narativelor extreme în comunităţi. Iar asta e, cum se spune în industrie, un parametru constructiv de bază al platformelor, nu un defect întâmplător de construţie, deci trebuie să ne învăţăm să trăim cu el.

Mai mult, în ţările foste comuniste s-au succedat deja nişte generaţii după căderea fostelor regimuri, iar memoria istorică a dictaturii s-a estompat. Rezultatul e că întreaga societate, dar mai ales tinerii, aderă la propaganda de tip “nostalgia” – un soi de covor de flori narodnic-romantic aruncat asupra perioadei comuniste, la confecţionarea căruia s-a muncit intens de vreun an încoace pe online.

Dar dincolo de toate acestea, e relevantă şi pentru noi radiografia unor mutaţii sociale pe care o face în SUA Adam Tooze, istoric şi economist la Columbia University. Analizând rezultatele ultimelor alegeri, el constată că vechea împărţire între cei care muncesc pentru o leafă şi capitalişti (investitorii), oarecum suprapusă pe clivajul politic stânga-dreapta, nu mai explică mare lucru.

Există acum trei categorii majore (simplificând mult povestea):

(1) cei care activează în principal în profesii manuale şi micii întreprinzători;
(2) cei foarte bogaţi; şi
(3) clasa profesional-managerială (CPM, adică profesori, medici, avocaţi, ingineri, funcţionari etc), în general oameni cu facultate şi, tot mai mult, un master, care deţin controlul asupra activităţii de zi cu zi a instituţiilor, vieţii publice şi chiar în mari firme private, deci ocupă poziţii de prestigiu şi autoritate în economie şi societate. Ei dirijează practic viaţa de zi cu zi a celor din prima categorie, care prea rar ajung să interacţioneze direct cu super-bogaţii de la punctul doi.

Tensiunea politică predominantă a ultimului deceniu şi ceva, după marea criză din 2008-2009, se manifestă între perdanţii acestei perioade de incertitudine, majoritatea lucrători manuali, fermieri sau mici antreprenori pe cont propriu – şi categoria CPM. Ultimii sunt de fapt întruchiparea elitei intelectuale, tehnocrate şi globalizate, căreia i se contestă azi competenţa şi legitimitatea. Într-o curioasă răsucire logică, atât muncitorii cât şi proprietarii de mici afaceri la limita subzistenţei se identifică mai bine cu un oligarh dinastic ca Donald Trump, cu ale cărui valori şi comportament rezonează, decât cu profesorimea meritocratică căreia nu-i pricep nici limbajul, nici valorile.

În fond, cum bine remarca cineva, e firesc să-ţi iei ca model în viaţă pe unul la fel de golănaş ca tine, care a trecut şi el ca gâsca prin apă prin şcoli, cu singura diferenţă că a avut norocul să moştenească o mare avere din familie. Şi e implauzibil să te identifici valoric şi emoţional cu colega de clasă care stătea în prima bancă, lua tot timpul note mari, mergea la olimpiada de ştiinţe şi a ajuns directoare cu doctorat a unui departament guvernamental.

Există aici mecanisme naturale ale frustrării şi invidiei de grup pe care politicienii suveranişti cu talent, gură mare şi şcoala vieţii ştiu să le mobilizeze foarte bine. De unde şi până unde ochelariştii ăştia care le ştiu pe toate şi dau din gură – elita liberală – au ajuns să conducă societatea, pe când noi care muncim şi facem chestii concrete trebuie să ascultăm de ei? Cum de ei pică mereu în picioare după orice criză şi pare că îşi găsesc mereu joburi, în ţară sau în suspecta străinătate, în vreme ce noi ducem mereu greul?

Socialiştii redistributivi sau mişcarea Occupy de acum un deceniu şi jumătate au tot vituperat pe cei 1% super-bogaţi ai planetei şi au sperat să ridice un val de indignare populară contra lor. Însă, curios, realitatea ne demonstrează că masele n-au o problemă cu super-bogaţii (care sunt prea distanţi şi adesea admiraţi în secret, cel puţin de micii meseriaşi, ca model de rol), ci cu CPM, cu care lumea interacţionează zi de zi şi care sunt percepuţi ca puternici şi pisălogi cu seturile lor de valori. Invidia socială la baza piramidei nu ţinteşte în cei de la vârful societăţii – o altă lume – ci pe cei aflaţi pe nivelul imediat superior.

Chiar micii antreprenori care n-o duc aşa rău cu banii se simt iritaţi de pretenţiile de superioritate culturală, morală şi de cunoaştere ale CPM şi ard de dorinţa să le-o dea peste nas, cu orice preţ. Ne aflăm în plină politică post-materialistă deoarece motivaţia oamenilor nu mai e câştigul, ci revanşa emoţională prin răsturnarea mesei, ieşire din codurile culturale şi normative ale “sistemului” şi recâştigarea autonomiei de acţiune – sau măcar a senzaţiei de autonomie.

Energia populistă dezlănţuită de Trump aduce cu cea a Revoluţiei Culturale a lui Mao, care s-a folosit de legitimitatea directă de la popor pentru a ataca şi destructura elita tehnică şi birocratică ce conducea ţara.

Asemenea rebeliuni populiste contra unui sistem aşezat nu sunt o raritate în istorie, ci se succed ciclic încă din antichitate, cel puţin în societăţile unde există nuclee de politică competitivă. Nu sunt o noutate nici măcar în istoria modernă a SUA. Problema mare cu ele este că generează incertitudine, fiindcă nici liderii care le declanşează şi se suie pe creasta valului nu mai pot controla de la un punct încolo lucrurile, care scapă în direcţii imprevizibile şi iraţionale.

Iar întrebarea decisivă pentru noi e dacă Simion sau Ponta, evident imitatori ai mişcării MAGA, sunt pe cale să arunce într-o asemenea aventură România, o ţară care n-are nici geografia favorabilă, nici ancorele minime de stabilitate statală ale SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. -„profesorimea meritocratică” -serios? 5% din „profesorime?
    „mergea la olimpiada de ştiinţe şi a ajuns directoare cu doctorat a unui departament guvernamental” – sa imi zici si mie un nume, neaparat dintr-un „departament guvernamental”.

    • Exact. Prea putine exemple de oameni cu doctorat care ajung in departamente guvernamentale, si prea multe exemple de golanasi care ajung… tot pe acolo.

    • Cu cat scade nivelul intelectual al electoratului, cu atat scade si calitatea candidatilor la alegeri.
      Mafia a constatat ca nu este suficient sa participe doar cu doi candidati la alegeri si sa le fraudeze.
      Atunci, a plantat mai multi candidati, pentru fiecare categorie sociala.
      (Pentru siguranta, chiar si la asa-zisa casa regala si-a plantat un om, daca se va pune vreodata problema revenirii la monarhie.)
      Monta nu este suveranist, este tot omul mafiei psd si pnl, putin vopsit.
      Seful aurolac de galerie nu este suveranist, ci tot o inventie a mafiei, pregatit special pentru o mare categorie de alegatori.
      Ce sa mai vorbim despre multiplul repetent, puturos, incompetent, dar increzut, care este tot o conserva expirata a mafiei psd si pnl.

  2. De unde până unde alegerea lui Ponta înseamnă desprinderea de UE și NATO?
    Eu votez cu incompetentul de la PMB, să scap de el de la PMB, dar sperietoarea cu „e cu rușii, ne scoate din UE și NATO” a funcționat așa bine in decembrie încât a fost nevoie să anulăm alegerile

    • Argo, cine este dumnezeul lui ponta? Pacaliciul se va face preș ca sa-l bage trump in seama, si pentru asta ar fi in stare sa saboteze UE si NATO. Din interior, precum Orban si Fico.

    • Argo, cine este dumnezeul lui ponta? Pacaliciul se va face preș ca sa-l bage trump in seama, si pentru asta ar fi in stare sa saboteze UE si NATO. Din interior, precum Orban si Fico.

    • Incompetentul de la pmb a facut lucruri concrete. Și poate cel mai important NU a furat!
      Ce te deranjează pe tine e ca nu mai vezi panseluțe si paranghelii. Ok, spune multe despre tine.
      Felicitări pentru alegere din orice motiv.

  3. Lumea s-a schimbat și la noi și nu în sens bun,societatea s-a radicalizat,s-a fragmentat,s-a polarizat datorită creșterii gradului de frustrare și invidie colectivă, predomină votul emoțional,dar acesta vizează persoane percepute individual,nu e îndreptat musai împotriva UE și a NATO.

    • Cu ce ne va ajuta asta cand vom fi fost din nou in bataia vantului si intereselor divergente ale marilor puteri? Asta e tema: dam foc la tot si vedem pe urma?

    • 🙂 🙂 🙂 „in bataia vantului si intereselor divergente ale marilor puteri”. pune mana pe o carte de istorie si zi-mi cand nu ai fost. sau esti acum, camd iti tot zic astia la telejurnal ca e stabilitate?

  4. Exclus sa-i votez pe Ponta sau Antonescu. Nici Ponta si nici Simion nu au vreo legatura cu MAGA, nici macar vag. Amandoi sunt socialisti pana la maduva si nu-i nimic de demonstrat aici.

  5. Ponta e din ce in ce mai des portretizat ca :Suveranist, extremist, pro-rus.

    As vrea sa stiu care este motivul pentru care se intampla asta.

    Pot intui unul : Prin dizolvarea taberei lui Georgescu intre 2 candidati Ponta si Simion.

    Asta e o miscare inteligenta ceea ce inseamna ca singurul candidat acceptabil (si cu sustinere) si care nu este o marioneta ramane Nicusor Dan. Bineinteles si Lasconi dar sustinerea ei este minima.

    • sa nu uitam totusi esenta : ponta, simion si antonescu sunt oameni subordonati PSD !! restul sunt nuante

  6. PSD au pus cacarau de la PNL sa incurce treburile pe dreapta mai dornic de a fi spre zona iliberala decat democrata , PSD au pus un suveranist AURSOSPOT creat in laboratoarele lor , si tot PSD au pus inca un „suveranist” „independent” … nu au cum sa dea gres cu atatia orci cu pecetea tradafirului rosu pe ei … doar daca se desteapta romanii .. ceea ce e spre imposibil ..

  7. Din pacate intelectualitatea romaneasca nu intelege sau nu vrea sa vada: clivajul din societate tocmai asta nu e, lupta importiva CPM pentru ca sunt ipoteticii castigatori ai crizei din 2009. CPM tocmai asta au facut, s-au lipit de unele ideologii, in special de stanga si le-au rafinat pana acolo incat masele nu mai contau ci care minoritate poate sa strige mai tare. Intelectualitatea si middle managementul ne oferind nimic maselor – asta pe plan global/occidental. Pe plan local in Romania, CPM s-au aliat din ce in ce mai mult cu puterea si in loc sa ingradeasca derapajele, le-au sustinut pentru cate o sinecura bine platita asa ca hotii si mafiotii au putut sa zburde linisit si sa acapareze institutii (justitie, parlament, etc). Pe buna dreptate, micii intreprinzatori, muncitorii, etc vad toate acestea si incearca sa reactioneze – in US s-au aruncat in bratele unei tehnocratii (pentru ca democratii au parasit muncitorimea), in Romania ne aruncam in bratele rusilor pentru ca ei stiu sa beneficieze de frustrarea generala. Muncitorii nu sunt suparati pe CPM pentru ca le spune ce sa faca sau ca o duc putin mai bine decat ei. Sunt suparati pentru ca pinguinii din antarctica pe care ei nu i-au vazut si nu o sa ii vada nicioada in realitate sunt mai importanti (ideologia in sine e indoielnica dar asta e alta poveste) in ochii CPM decat muncitorimea. Mai adaugam la asta si automatizarea muncii si avem coctailul perfect. Cam atat.

    • erata: „… US s-a aruncat in bratele unei plutocratii…” nu „tehnocratii”.

    • Automatizarea muncii este o problemă din ce în ce mai grave.
      Cam în toate domeniile se progresează radical în ultimul timp (5 ani) și deja oamenii sunt prea scumpi/ineficienti pentru multe joburi.
      Au dispărut complet sindicatele (cu exceptia celor de la stat, din firme mari), a apărut munca temporara în stil uber /glovo.

      Aici o sa fie greu sa convingi muncitorii sa îți susțină un stat în care corupția și pensiile speciale sunt constante (ultimele chiar prin decizia ccr ca să nu fie indoieli).
      Evident voința poporului este a celor mulți și poate distruge viitorul țării. Pentru asta s-a inventat ccr (nu e democrație, dar ne-a salvat de mesia).

  8. Ca să înțelegem radicalizarea emoțională a votului trebuie să vedem de exemplu că în trecut,poate de ce nu în comunism, oamenii simțeau că selecția valorică se face oarecum în mod natural,un meseriaș sau un fermier se simțea bine în matca lui,era fericit interior, își simțea utilitatea și empatiza cu un medic,profesor,jurist, căruia îi prețuia și aprecia valoarea, pe când astăzi oamenii simt că selecția valorică nu este una naturală, este impusă artificial,pe baza unor criterii care țin de modul în care clasa politică aflată la putere organizează legislativ și cutumiar societatea în ansamblu, care generează inechități,frustrare,marginalizare,stigmatizare în conștiința lucrătorilor manuali de bază.De aceea ei vor vrea lideri antisistem,care să reorganizeze sau chiar să schimbe din temelii societatea în ansamblul ei.

  9. Din comentarii trag concluzia că avem o mare problemă. Dacă candidați ca Simion și Ponta au fost inventați și activați de actuala putere ( sunt multe semne și amănunte care ne fac să credem asta), atunci și actuala putere ia în considerare ”schimbarea taberei” sub steag fals

  10. Eu nu sunt atât de sigur că vom avea o finală prezidențială Simion -Ponta, vom putea face presupuneri mai rezonabile despre cei doi finaliști poate la vreo săptămână după Paște, dar semnalele de alarmă care au fost trase cu privire la cauzele radicalizării emoționale a votului sunt de luat în seamă.

  11. Nu pot sa cred ca Monta apare in sondaje mai sus de locul 10 ! Evident doar psd-isti nefericiti pot face asa ceva ! Doar cei pentru care nu a insemnat nimic catastrofele determinate de acesta legat de : Colectiv, Rosia Montana, memorandumul cu Kazahstanul, simularea plafonarii preturilor supermarketurilor si a impozitarii cu 85% a samsarilor de imobile nationalizate , doctoratul plagiat negat apoi recunoscut, protectia lui Sova si Ghita etc Macar si numai pentru asta , nu ar trebui sa apara nicicand in primii 10 oricare ar fi acestia… Nu cred in nici un sondaj . Anul asta eu nu as raspunde la nici un fel de sondaj.

  12. Mi-e frica ca dracu’ de tamaie de astia doi, dar nu de asta ma tem. Ma tem de coruptie, de altele. Oricare dintre astia doi nu ar fi (odata ajunsi in functie) contra UE nici cat Orban, nici cat Fico (din punctul asta de vedere ma temeam de CG), mi se pare ca vorbim sa ne gasim in treaba, de parca nu am cunoaste cameleonii astia! Desprindere de NATO? In afara de niste vorbe aruncate in campanie (ca e campanie si se bat pe electoratul CG), iarasi, ma cam indoiesc!

  13. Noi votam cu Dottere Ponta, ca poate trece de 10%. CCR ar trebui de pe acum sa anuleze alegerile (ca poate) si macar salvam ceva bani, o sa iasa Simion detasat. In concluzie CCR numit politic sa decida cine iesi presedinte.

    • Daca Ponta inseamna desprinderea de UE si Nato, Antonescu nu inseamna acelasi lucru? Cu ce difera cei doi?

  14. Statul,societatea ar putea să facă ceva pentru a apropia lucrătorii de bază manuali ,micii întreprinzători ,antreprenori sau fermieri de profesioniștii meritocrați, pentru a-i face să empatizeze și să se simtă fiecare conștient de valoarea lui.Totul pornește de la educație și un prim pas ar fi să elimine examenul de evaluare națională de la finalul clasei a opta care filtrează admiterea la liceu și separatismul ca selecție valorică,căci la finalul clasei a opta nu se încheie niciun ciclu de învățământ obligatoriu care să justifice un examen național și în niciun stat aparținând lumii civilizate nu se regăsește un astfel de examen la finalul unui ciclu intermediar care să trieze elevii.Să lase statul liceele să-și organizeze proceduri proprii de înscriere sau examinare pentru intrarea în liceu, să stabilească statul cifre de școlarizare în licee și școli profesionale potrivit necesității de forță de muncă a pieței muncii,potrivit unui barometru sau burse a locurilor de muncă, instituit obligatoriu,ce oferă posibilitatea încadrării în muncă, să pună mai mult accent pe învățământul aplicativ și practic conform necesității forței de muncă de pe piață muncii, care este subdimensionat valoric în detrimentul învățământului teoretic,de cultură generală.Un elev bun ,de 9 și 10 trebuie să fie prezent și într-un liceu de arte și meserii,agricol,tehnologic ,de construcții,silvic nu numai într-un liceu teoretic de cultură generală.Dacă necesarul de forță de muncă pentru studii medii și profesionale o cere atunci numărul claselor de la licee teoretice,de cultură generală,percepute și calificate ca de elită în societate, trebuie redus semnificativ.Într-o facultate poți ajunge și de la un liceu tehnic/tehnologic,de construcții,vocațional,agricol,silvic,industrial, având și deprinderi practice,aplicative de bază formate prin stagii de practică ce-ți pot permite să practici o meserie de bază,dacă nu reușești ulterior accederea într-o facultate de profil și de aceea trebuie crescut nivelul valoric din aceste licee prin decizii ale autorității statale.Trebuie reînființate ca licee aplicative liceele de poliție,cele sanitare.La facultăți cifrele de școlarizare trebuie adaptate în primul rând cerințelor pieței naționale a muncii, potrivit unui barometru de perspectivă pe perioada curentă și viitoare,pentru a acoperi în principal respectivele cerințe.Și trebuie sprijinită sub orice formă crearea de locuri de muncă.Astfel se va dezvolta și economia și se vor apropia pe plan psihic relațiile dintre oameni,care vor simți că selecția valorică se face în mod natural și fiecare se va simți mulțumit,fericit în matca propriei valori.

  15. Ciolacu lămurește dilema și arbitrează disputa…

    „Înaltul reprezentant” al lui Ciolacu în SUA este Dragoș Sprînceană, deci da, România afară din UE și, poate, din NATO.

    Oricum după retragerea SUA din alianță, dacă statele membre inclusiv România nu alocă 5% din buget pentru apărare și n-au cum să aloce atât, NATO nu va mai însemna mare lucru.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.