Simptomele cancerului la penis, boala care afectează în medie unul din 100 de mii de bărbați / Ce trebuie să știți despre această boală
Dacă un diagnostic de cancer provoacă întotdeauna, inevitabil, o mare anxietate, simpla posibilitate ca neoplasmul să afecteze penisul îi îngrozește pe bărbați. Și totuși se întâmplă, la unul din 100.000 de bărbați adulți, notează Corriere della Sera.
Este o tumoră rară, dar poate fi tratată cu șanse mari de vindecare definitivă, chiar și cu ”conservarea organului”, spune Nicola Nicolai,director al Oncologiei Urologice la Fondazione IRCCS Istituto Nazionale per lo studio e la cura dei Tumori di Milano.
”Cu toate acestea, diagnosticul precoce este crucial pentru succesul terapiilor și pentru a primi tratamente cât mai puțin invazive posibil”, completează specialistul.
Care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți? „Tumoarea provine din celulele care căptușesc pielea penisului, în special pe gland, prepuț și șanțul dintre gland și pulpă”, răspunde Nicolai.
Prin urmare, acestea sunt carcinoame spinocelulare cutanate (o formă de cancer care poate afecta pielea și în alte zone). Modificările din aceste zone, cum ar fimodificări de culoare, noduli, răni mici, pete cruste, erupții roșiatice sau catifelate, eroziuni, cu sau fără sângerare, nu trebuie trecute cu vederea: acestea trebuie trimise la medic dacă tind să nu se vindece sau să nu crească în maximum 4-6 săptămâni.
”Aceste leziuni pot fi însoțite de o inflamare a ganglionilor inghinali, un simptom care nu trebuie niciodată subestimat și necesită o evaluare clinică imediată”, spune medicul.
Igiena personală, tratamentul inflamațiilor locale și abținerea de la fumat sunt acțiuni preventive, spun medicii.
„Este o tumoare cauzată de agenți externi care insistă asupra pielii glandului și prepuțului”, continuă Catanzaro.
Circumcizia în copilărie și adolescență, prin îmbunătățirea curățării organului și reducerea stagnării substanțelor, reduce riscul de cancer. Există două tipuri de cancere ale penisului: cele asociate cu infecția cu Papillomavirus sau HPV și cele neasociate cu virusul. Primele afectează ușor subiecții mai tineri, în timp ce ultimele afectează populația mai în vârstă. Prevenirea infecției cu HPV poate fi în măsură să prevină boala, iar vaccinarea la vârsta preadolescenței chiar a populației masculine, disponibilă în prezent, poate avea un impact favorabil. În formele neasociate cu virusul HPV, igiena personală, tratamentul inflamațiilor locale și abținerea de la fumat sunt acțiuni preventive.
Bărbații din America Latină și Asia, acolo unde infecția cu HPV este mai răspândită pot fi mai predispuși la acest tip de cancer, susțin medicii.
”De asemenea, subiecții cu mulți parteneri sexuali și subiecții în vârstă, fumătorii, cu antecedente de inflamație locală”, completează Nicola Nicolai.
Tratamentul include chirurgia.
”Chimioterapia și radioterapia au o eficacitate moderată și sunt utilizate ca tratamente integrate cu chirurgia. Unele experiențe inițiale au documentat un anumit grad de eficacitate a imunoterapiei, a cărei utilizare este însă, deocamdată, rezervată studiilor clinice”, spune specialistul. „Există tehnici puțin invazive, cum ar fi chirurgia cu laser, care permit explorarea bolii, păstrând în același timp organul și funcțiile sale. Cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât prognosticul și probabilitatea de conservare a organului sunt mai bune”, completează medicul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.